ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Τι «ψηφίζει» η Αθήνα στις τουρκικές εκλογές

Τι «ψηφίζει» η Αθήνα στις τουρκικές εκλογές
Associated Press

Τι βλέπει η διεθνής κοινότητα και ποια θα είναι η στάση του Κιλιτσντάρογλου απέναντι στην Ελλάδα, αν κερδίσει τις εκλογές;

Αμφίρροπη δείχνει να είναι η μάχη ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθώς ορισμένες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο AKP, αλλά άλλες δείχνουν μεγάλες απώλειες για το κυβερνών κόμμα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία.

Το AKP δηλώνει ότι δεν έχασε μετά το σεισμό, αλλά χωρίς να δίνει ποσοστά. Σε ερώτηση «αν ο Ερντογάν ή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στη διαδικασία αναδιάρθρωσης» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βγαίνει συντριπτικά μπροστά με 65,1% έναντι 34,9%, που συγκεντρώνει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 58% έως 62% των ψηφοφόρων δηλώνουν ότι σίγουρα δεν θα ψηφίσουν τον Ερντογάν.

Τι βλέπει όμως η διεθνής κοινότητα και ποια θα είναι η στάση του Κιλιτσντάρογλου απέναντι στην Ελλάδα, αν κερδίσει τις εκλογές;

Η εξωτερική πολιτική δείχνει να είναι το δυνατό χαρτί του Ερντογάν, καθώς το AKP σχεδιάζει να ασκήσει πίεση σε ηγέτες. Τουρκικά Μέσα μεταδίδουν ότι για παράδειγμα ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα κατέβει στην Τουρκία για να ενισχύσει τον Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει προγραμματιστεί να φτάσει στην Τουρκία την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει πρώτα επισκέψεις στη σεισμική ζώνη και στη συνέχεια θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου.

«Θα δούμε αν η παρέμβαση Πούτιν πριν από τις εκλογές θα λειτουργήσει», αναφέρουν Τούρκοι δημοσιογράφοι.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν πώς τυχόν νίκη της τουρκικής αντιπολίτευσης δεν είναι βέβαιο ότι θα εξομαλύνει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Οι Αμερικανοί ανησυχούν περισσότερο για ανώμαλη μετάβαση ή αστάθεια λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της εδραίωσης του καθεστώτος Ερντογάν σε όλες τις θεσμικές και παραθεσμικές δομές του κράτους, που θα δυσκολέψει τη ζωή του διαδόχου του.

Πιστεύουν ακόμη ότι έχουν ισχυρά χαρτιά απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο, είτε με την εκκρεμή δικαστικά υπόθεση της Halkbank, που όταν τελεσιδικίσει μπορεί να επιφέρει τεράστια πρόστιμα, βάζοντας ακόμη πιο δύσκολα στην τουρκική οικονομία, ή με την αναγκαστική προσφυγή στην Ουάσιγκτον για χρηματοδοτική βοήθεια στη σκιά του καταστροφικού σεισμού.

Η Αθήνα γνωρίζει ότι σε περίπτωση επανεκλογής του Ερντογάν η στάση του θα εξαρτηθεί και από την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και το αν επιλέξει να επαναχαράξει τις σχέσεις του με τη Δύση.

Ανάλογα προβλήματα θα έχει και ο Κιλιτσντάρογλου αν κερδίσει τις εκλογές, αφού το κόστος των καταστροφικών σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου για την τουρκική οικονομία που κατ' εκτιμήσεις μπορεί να αγγίξει τα 85 δισ. δολάρια (περίπου το 10% του ΑΕΠ).

Επίσης, αν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου, δεν θα είναι μόνος αφού υπάρχει η συμμαχία των έξι κομμάτων. Εκτιμούν λοιπόν ότι θα θελήσει στην αρχή της διακυβέρνησής του να δώσει δείγματα γραφής ήπιων τόνων και θα αποφύγει τους λεονταρισμούς και τις προκλήσεις, τη φρασεολογία και τις αντιδυτικές κορώνες που χαρακτήριζαν την τελευταία περίοδο του Ερντογάν.

Όμως επειδή διαχρονικά η τουρκική εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει τις μαξιμαλιστικές επιδιώξεις της, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι και ο Κιλιτσντάρογλου θα ακολουθήσει την επιθετική ρητορική των προκατόχων του.