ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Οι μυστικές διαβουλεύσεις Δένδια - Τσαβούσογλου

Οι μυστικές διαβουλεύσεις Δένδια - Τσαβούσογλου

Επί 20 ημέρες και υπό άκρα μυστικότητα οι δύο υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας είχανε διαβουλεύσεις, μιλούσαν στο τηλέφωνο χωρίς να προχωρούν στις σχετικές ανακοινώσεις, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Και υπήρχε μάλιστα η αγωνία μήπως διαρρεύσει το περιεχόμενο των μυστικών συνομιλιών την ώρα βέβαια που η ελληνική κοινωνία είχε στραμμένη την προσοχή της στην τραγωδία των Τεμπών.

Στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και την Συρία Δένδιας και Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι η Αγκυρα θα ψηφίσει την Ελλάδα για την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος για τη διετία 2015-16 και η Αθήνα, από την πλευρά της, θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Σε πρώτη ανάγνωση είναι θετική αφού βελτιώνει το κλίμα των δύο χωρών στα χαρτιά. Διότι το ζητούμενο. Οι δύο υπουργοί εξωτερικών προχώρησαν μάλιστα και σε δηλώσεις κάτι που δεν συνηθίζεται σε άτυπες συναντήσεις.

Ο υπουργός εξωτερικών έκανε λόγο για μια πολύ παραγωγική συνάντηση και ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του τόσο για την αλληλεγγύη μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όσο και για την απόφαση της Άγκυρας να επιτρέψει την έκδοση στην Ελλάδα του πατέρα ενός εκ των θυμάτων της τραγωδίας. «Συμφωνήσαμε να στηρίξουμε τις υποψηφιότητές μας σήμερα και ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε μια τέτοια συνεργασία στις διεθνείς πλατφόρμες», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα ομόλογό του.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε: «Ευχαριστώ πολύ αγαπητέ
μου φίλε Νίκο. Συνόψισες πολύ καλά την συζήτηση που είχαμε, αλλά πρώτα από όλα την πολύ καλή απόφαση και επίτρεψέ μου να ευχαριστήσω εσένα, την ελληνική κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας για το γεγονός ότι εξέφρασαν την στήριξή τους και την αλληλεγγύη τους σε εμάς μετά τους σεισμούς.

Ήσουν πολύ ευγενικός που μας επισκέφθηκες προσωπικά και επισκεφθήκαμε την περιοχή του Χατάι. Είμαι και πάλι πολύ ευγνώμων. Ήμασταν αλληλέγγυοι με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό μετά το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος Ερντογάν και εμείς δεν διστάσαμε για την μεταφορά του φυλακισμένου όταν πέθανε ο γιος του, ο οδηγός του τραίνου. Αυτό είναι σημάδι εμπιστοσύνης.

Είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε πολύ καλύτερη ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας. Η θετική ατμόσφαιρα αντικατοπτρίζεται στη συνεργασία μας στις διεθνείς πλατφόρμες και, όπως είπε ο Νίκος και μοιράστηκε τις λεπτομέρειες αυτής της κοινής στήριξης, συμφωνήσαμε να στηρίξουμε τις υποψηφιότητές μας σήμερα και ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε μια τέτοια συνεργασία στις διεθνείς πλατφόρμες επίσης και αυτό θα έχει αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις και συμφωνήσαμε να συναντηθούμε σύντομα ξανά και θα χαιρόμουν να σε φιλοξενήσω στην Τουρκία, νομίζω είναι η σειρά σου ή οπουδήποτε όταν έχουμε την ευκαιρία.»

Ο κ. Τσαβούσογλου φροντισε πάντως πριν από τη συνάντηση να πει ότι οι διαφορές απόψεων της Τουρκίας με την Ελλάδα συνεχίζονται σε ορισμένα ζητήματα. «Ορισμένα ζητήματα συζητήθηκαν στις διερευνητικές επαφές αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία και ως εκ τούτου τα προβλήματα συνεχίζονται», πρόσθεσε. Σε ότι αφορά την επίσκεψλη του στο Καιρο είπε ότι η συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που κάναμε με τη Λιβύη δεν είναι εναντίον της Αιγύπτου. Η συμφωνία της Αιγύπτου με την Ελλάδα δεν είναι ούτε εναντίον μας. Σε αυτή τη συμφωνία, η αιγυπτιακή πλευρά σεβάστηκε τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας ακόμη και όταν οι σχέσεις ήταν ψυχρές.»

Σχετικές ειδήσεις

Δένδιας: Πολύ σημαντική ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Το «ευχαριστώ» του Νίκου Δένδια στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η υπόσχεση για νέα συνάντηση

Τετ-α-τετ Δένδια και Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες: Η Άγκυρα θα ψηφίσει την Αθήνα στο ΣΑ του ΟΗΕ