ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Η Ινδία έρχεται πιο κοντά στην Ελλάδα: Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Δελχί και οι τεράστιες προοπτικές

Η Ινδία έρχεται πιο κοντά στην Ελλάδα: Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Δελχί και οι τεράστιες προοπτικές

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα έβαλε τις βάσεις για μια πιο στενή συνεργασία των δύο χωρών σε διπλωματικό και κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.

Έτσι λοιπόν απόψε, ο πρωθυπουργός αναχωρεί για το Νέο Δελχί, συνοδευόμενος από εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων καθώς η Ινδία είναι μια τεράστια αγορά και αναζητά διέξοδο για την οικονομική διείσδυση στην Ευρώπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής την Τετάρτη, στο ετήσιο Φόρουμ Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιπκής Raisina Dialogue που διοργανώνει η κυβέρνηση της Ινδίας.

Πρόκειται για την πρώτη διμερή επίσκεψη αρχηγού κράτους-κυβέρνησης από την Ελλάδα στην Ινδία μετά από 15 χρόνια- η τελευταία επίσκεψη πρωθυπουργού από την Ελλάδα στην Ινδία πραγματοποιήθηκε το 2008.

Η ελληνική επιχειρηματική αποστολή θα έχει τρεις σταθμούς: το Νέο Δελχί, τη Βομβάη και την Μπανγκαλόρ. Η πρώτη πόλη αποτελεί το χρηματοοικονομικό κέντρο της χώρας, η δεύτερη το εμπορικό και η τρίτη το τεχνολογικό. Οι Έλληνες επιχειρηματίες προέρχονται κυρίως από τους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, των logistics, των τροφίμων, των κατασκευών, της ενέργειας, του τουρισμού και της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς η Ινδία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός γενοσήμων στον κόσμο.

Η Ινδία είναι μια μεγάλη και ανερχόμενη στο διεθνές οικονομικοπολπικό σκηνικό χώρα με πληθυσμό που προσεγγίζει τα 7,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ελλάδα και Ινδία συμπλέουν απόλυτα στο στόχο της διατήρησης της θαλάσσιας ασφάλειας, στην προσήλωσή στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας – πεδίο που χαρακτηρίζεται κρίσιμο εάν ληφθούν υπόψη κοινά δεδομένα που απασχολούν τόσο την Ανατολική Μεσόγειο όσο και τον Ινδοειρηνικό Ωκεανό.

Με τους δύο λαούς να συνδέονται με σχέσεις από την αρχαιότητα, αλλά με τις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις να έχουν αναπτυχθεί μόλις τα τελευταία 70 χρόνια, η συγκυρία φαίνεται να αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τη δυναμική της ταχύτερα αναπτυσσόμενης οικονομίας του πλανήτη.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα ετήσια στοιχεία ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Ινδίας το 2022 ήταν μόλις 1,32 δισ ευρώ αν και αυξημένος σχεδόν κατά 60% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Οι ελληνικές εξαγωγές ήταν 234 εκατ ευρώ και οι εισαγωγές μας απ την Ινδία έφτασαν το 1,ο8 δισ ευρώ. Η Ελλάδα επιδιώκει να αναδειχθεί ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για τα γαμήλια ταξίδια για την αγορά της Ινδίας, αξιοποιώντας την πλούσια ιστορία, τα εκπληκτικά τοπία και τη ζεστή φιλοξενία μας, για να δημιουργήσει αξέχαστες αναμνήσεις στους Ινδούς ταξιδιώτες», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι του ΕΟΤ.

Τέλος, στην πρόσφατη αποστολή του ΕΟΤ στην Ινδία, αλλά και ενόψει της προαναφερθείσας συνάντησης Μητσοτάκη - Μόντι, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επιτάχυνση της έκδοσης Visa, αλλά και στη διευκόλυνση των συνδέσεων, με την αναμενόμενη απευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών.

Στον αμυντικό τομέα, Ελλάδα και Ινδία έχουν έρθει πιο κοντά. Στη πρόσφατη πολυεθνική αεροπορική άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ-23, με επικεφαλής την Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας, συμμετείχαν για πρώτη φορά μαχητικά αεροσκάφη Su-30MKI της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας. Παράλληλα, το πολεμικό πλοίο INS Chennai του Ινδικού Ναυτικού είχε πάει στον κόλπο της Σούδας, όπου πραγματοποίησε επίσης άσκηση διέλευσης με το ελληνικό πολεμικό πλοίο Νικηφόρος Φωκάς.

Μετά την Ινδία, ο πρωθυπουργός προγραμματίζει να επισκεφτεί και το Κατάρ , χώρα που έχει ιδαίτερη σημασία λόγω των οικονομικών δεσμών με την Τουρκία. Ωστόσο ο διαμεσολαβητικός της ρόλος για την εξομάλυνση των εχθρπραξιών στη Μέση Ανατολή, έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις στη διεθνή κοινότητα.