ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Νέα τηλεφωνική απάτη: Οι αριθμοί που χρησιμοποιούν οι απατεώνες – Τι να προσέξετε

Νέα τηλεφωνική απάτη: Οι αριθμοί που χρησιμοποιούν οι απατεώνες – Τι να προσέξετε
Σε εξέλιξη φαίνεται ότι είναι μια νέα απόπειρα τηλεφωνικής απάτης από αγνώστους που καλούν σε κινητά τηλέφωνα
Unsplash

Σε εξέλιξη φαίνεται ότι είναι μια νέα απόπειρα τηλεφωνικής απάτης από αγνώστους που καλούν σε κινητά τηλέφωνα

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛΑΣ μετά από πληροφορίες για νέα τηλεφωνική απάτη από αγνώστους που καλούν σε κινητά τηλέφωνα ανυποψίαστων πολιτών από «ελληνικούς» αριθμούς.

Σύμφωνα με καταγγελίες στο Newsbomb.gr αν κάποιος απαντήσει σε αυτούς τους αριθμούς ακούγεται ένα ηχογραφημένο μήνυμα στα αγγλικά το οποίο υποτίθεται ότι έχει σταλεί από την Ελληνική Αστυνομία και αφορά την αστυνομική ταυτότητα των υποψηφίων θυμάτων.

Όπως περιέγραψαν οι καταγγέλλοντες στο Newsbomb.gr οι επιτήδειοι ακούγονται στο ηχογραφημένο μήνυμα να ζητούν από τα θύματά τους να πατήσουν τον αριθμό 1 «αν θέλετε να μιλήσετε με το αρμόδιο τμήμα».

Η ΕΛΑΣ παρακολουθεί την υπόθεση καθώς φαίνεται ότι πληθαίνουν ξανά οι υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης μέσω κινητών τηλεφώνων που κατά καιρούς έχουν αποδώσει μεγάλα χρηματικά ποσά στους απατεώνες.

Δείτε τους αριθμούς από τους οποίους γίνονται οι κλήσεις από τους απατεώνες

Από την πλευρά της η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτείνει στους πολίτες – χρήστες του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων τα ακόλουθα:

  • Να ελέγχουν την εγκυρότητα των δημοσιευμάτων για επενδυτικά προγράμματα, ακόμα και όταν προβάλλονται ότι συμμετέχουν άτομα με αναγνωρισιμότητα, καθόσον αυτό στοχεύει να πεισθούν διαδικτυακοί χρήστες για την αληθοφάνεια των προβαλλομένων.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα όσον αφορά επενδύσεις με ιδιαίτερα υψηλές και ελκυστικές αποδόσεις.
  • Να μην ανοίγουν e-mail s ή διαφημίσεις που προέρχονται από άτομα που δεν γνωρίζουμε ή δεν περιμένουμε.
  • Να παραμένουν επιφυλακτικοί όταν τους προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου άτομα από επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού και δεν επενδύουμε τα χρήματά μας σε υπηρεσίες χωρίς να είμαστε απολύτως βέβαιοι για την αξιοπιστία τους.
  • Να διατηρούν επιφυλάξεις αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, καθώς και επιφυλάξεις εάν είναι πραγματική. Σκεφτόμαστε δύο φορές πριν κάνουμε κλικ. #ThinkB4UClick

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλη προσοχή! «Σαρώνουν» οι ηλεκτρονικές απάτες– Τα e-mail και sms που αδειάζουν λογαριασμούς

Συμμορίες στήνουν απατες με στόχο το e-banking: Έτσι «αδειάζουν» καταθέσεις με e-mail και sms