ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Θεσσαλονίκη: Τεράστιο πρόβλημα οι κλοπές Ι.Χ. από λαθροδιακινητές

Θεσσαλονίκη: Τεράστιο πρόβλημα οι κλοπές Ι.Χ. από λαθροδιακινητές
Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα αλλεπάλληλα κρούσματα κλοπών αυτοκινήτων από κυκλώματα λαθροδιακινητών στη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές.
Intime news / Φωτογραφία αρχείου

Τεράστιες διαστάσεις έχουν λάβει οι κλοπές Ι.Χ. από λαθροδιακινητές στην Θεσσαλονίκη – Τι ανησυχεί την ΕΛ.ΑΣ.

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα αλλεπάλληλα κρούσματα κλοπών αυτοκινήτων από κυκλώματα λαθροδιακινητών στη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές.

Τα δίκτυα δουλεμπόρων κλέβουν οχήματα πολιτών και στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν για να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα σύνορα στην ενδοχώρα. Σε κάποιες περιπτώσεις επιδιώκουν να κλέψουν τα αυτοκίνητα μαζί με τα κλειδιά τους. Αυτός είναι ο λόγος που δεν διστάζουν να μπουν σε σπίτια, ακόμα και όταν οι ιδιοκτήτες τους είναι στο εσωτερικό τους και κοιμούνται, με στόχο να αρπάξουν τα κλειδιά, να βάλουν μπρος τα οχήματα και να εξαφανιστούν.

Σε πολλές περιπτώσεις τα κλεμμένα αυτοκίνητα εντοπίζονται μετά από διάστημα μίας ή δύο εβδομάδων παρατημένα σε μεθοριακές περιοχές. Ωστόσο, τα αυτοκίνητα βρίσκονται συνήθως τρακαρισμένα, καθώς αυτοί που ορίζονται από τα κυκλώματα ως οδηγοί συχνά δεν ξέρουν να οδηγούν.

Οι κλοπές οχημάτων από λαθροδιακινητές δεν περιορίζεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά επεκτείνεται στις γύρω κωμοπόλεις. Οι καταγγελίες των πολιτών έχουν θορυβήσει τις αρμόδιες υπηρεσίας της Ασφάλειας που θεωρούσαν ότι το μεγαλύτερο κύκλωμα που έκανε αυτή τη «δουλειά» έχει «ξηλωθεί» από τον περασμένο Οκτώβριο. Το φαινόμενο των κλοπών οχημάτων φαίνεται ότι περιορίστηκε για ένα διάστημα, μετά το «ξήλωμα» μεγάλου κυκλώματος, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα είναι εμφανής η «έντονη δραστηριότητα» κάποιου άλλου δικτύου δουλεμπόρων.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο η Αστυνομία είχε εξαρθρώσει εγκληματική οργάνωση που έκλεβε αυτοκίνητα και μετέφερε μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Οι κλοπές Ι.Χ. ήταν «πάγια τακτική» των διακινητών. Ενδεικτικό του «επαγγελματισμού» τους ήταν ότι χρειάζονταν μόλις ένα λεπτό για να μπουν στο αυτοκίνητο, να βάλουν μπρος και να εξαφανιστούν. Η επιλογή του οχήματος δεν ήταν τυχαία. Από την έρευνα είχε προκύψει ότι επέλεγαν οχήματα με τα οποία να μπορούσαν να μεταφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών.

Αφού αφαιρούσαν τα αυτοκίνητα από διάφορες περιοχές (κυρίως της Αττικής), με τη χρήση ειδικού τεχνικού εξοπλισμού, τα μετέφεραν στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια, μέλη της οργάνωσης παραλάμβαναν τα οχήματα και μετέβαιναν στα σύνορα (Έβρο), κυρίως σε δασώδεις περιοχές, απ’ όπου και παραλάμβαναν τους μετανάστες.

Αφού τους επιβίβαζαν στα οχήματα, ακολουθούσαν την αντίστροφη πορεία και μετέβαιναν στη Θεσσαλονίκη, όπου χρησιμοποιούσαν εκμισθωμένα δωμάτια για τη διαμονή τους, έως ότου αποπληρώσουν και το τελευταίο μέρος των προσυμφωνηθέντων χρημάτων.

Με την ολοκλήρωση της πληρωμής, τα μέλη τη εγκληματικής οργάνωσης είτε εφοδίαζαν με πλαστά έγγραφα τους αλλοδαπών προκειμένου να ταξιδέψουν στον τελικό τους προορισμό, είτε κανόνιζαν τη μεταφορά τους οδικώς, σε κρύπτες στο εσωτερικό φορτηγών, τα οποία μετέφεραν παράλληλα και άλλα προϊόντα.

Η εγκληματική οργάνωση είχε τέτοια δομή ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής λειτουργία αυτής, ανεξάρτητα από τη σύλληψη οποιουδήποτε εκ των μελών της.

Τα χρηματικά ποσά που απαιτούσαν για τη μεταφορά και τη διαμονή ενός εκάστου αλλοδαπού, είχαν διαμορφωθεί σε: 6.000 ευρώ για την μεταφορά από την Τουρκία στην Ελλάδα, 1.500 ευρώ για την μεταφορά από την Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία, 3.000 ευρώ για την μεταφορά από την Ελλάδα σε Χώρες της κεντρικής Ευρώπης, 800 έως 1.600 ευρώ για την έκδοση πλαστού διαβατηρίου, ανάλογα με την χώρα, 100 έως 300 ευρώ για την έκδοση διπλώματος οδήγησης, ανάλογα με την χώρα

Για τις οικονομικές τους συναλλαγές χρησιμοποιούσαν είτε μετρητά σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, είτε μεταφορές χρημάτων με τη μέθοδο « HAWALA ».

Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης βρέθηκαν σε οικίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνολικά 25 αλλοδαποί, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών για την παραμονή στη χώρα μας εγγράφων και είχαν εισέλθει στη χώρα μας προ ημερών από την Τουρκία.

Η έρευνα είχε πραγματοποιηθεί από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης και της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.

Σχετικές ειδήσεις

Πυροβολισμός 16χρονου στη Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε η δεύτερη σφαίρα

Καταδιώξεις: Αλλαγές στο νόμο μετά το περιστατικό με τον 16χρονο

Συγκίνησε ο θάνατος της Έμμας - 1.000 πολίτες γίνονται δωρητές οργάνων