ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Folli Follie: Το μεγάλο φιάσκο και ο κίνδυνος παραγραφής

Folli Follie: Το μεγάλο φιάσκο και ο κίνδυνος παραγραφής
Σκάνδαλο Folli Follie
Eurokinissi

Τεχνητή ή αληθινή η κόντρα δικηγόρων και υπουργείου Δικαιοσύνης ενδέχεται να βγάλει «λάδι» τους Κουτσολιούτσους και να τινάξει στον αέρα την υπόθεση του σκανδάλου Folli Follie.

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο οικονομικό σκάνδαλο οδηγείται σε «κουκούλωμα» με νομικίστικες διαδικασίες και τερτίπια. Σύνηθες φαινόμενο για την «Βενεζουέλα των Βαλκανίων» την Ελλάδα. Άλλωστε από την πρώτη μέρα που έσκασε το σκάνδαλο Folli Follie οι έλεγχοι των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών ήταν πιο αργοί κι από την καθυστέρηση. Από την επιτροπή ανταγωνισμού μέχρι τις υπηρεσίες οικονομικού ελέγχου του υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κινείτο η δικαστική έρευνα.

Από το Newsbomb.gr είχαμε εγκαίρως επισημάνει τόσο το μέγεθος του σκανδάλου όσο και τον κίνδυνο να τιναχθεί η υπόθεση στον αέρα. Και φαίνεται ότι η υπόθεση φτάνει σε αυτό το θλιβερό σημείο της ιλαροτραγωδίας με αφορμή μια κόντρα μεταξύ δικηγόρων και υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία κρατά «όμηρους» τους δικαστές και παράγει συνεχείς αναβολές της υπόθεσης!

Σε λίγες μέρες η δίκη για τη Folli Follie, κλείνει περίπου ένα χρόνο «απραξίας» χωρίς δηλαδή η υπόθεση να... εκδικάζεται, εξαιτίας της κόντρας των δικηγόρων με το υπουργείο. Ο κίνδυνος παραγραφής και οι μεγάλες ευθύνες των δύο πλευρών, που προκαλούν αλγεινές εντυπώσεις, αφού το υπουργείο δικαιοσύνης είναι περίπου άφαντο… Η διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ των δικηγόρων και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Τσιάρα, με σημείο αιχμής την αλλαγή του ποινικού κώδικα αναφορικά με τη μεταχείριση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και με την πληρωμή των δικηγόρων νομικής βοήθειας.

Γιατί απέχουν οι δικηγόροι;

Η δίκη ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, τον Ιανουάριο του 2022. Ωστόσο, από τότε μέχρι και σήμερα έγιναν μόλις 22 συνεδριάσεις. Από τον περασμένο Απρίλιο, η εκδίκαση της υπόθεσης παρέμεινε «παγωμένη», λόγω αποχής των δικηγόρων (με απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας) που διαμαρτύρονται καθώς η κυβέρνηση μετά τη δολοφονία Καμπανού ψήφισε νόμο βάσει του οποίου όσοι καταδικάζονται για αδικήματα που αφορούν εγκληματική οργάνωση δεν έχουν δικαίωμα αναστολής, δηλαδή εκτίουν την ποινή τους.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει αποχή από την εκδίκαση πρωτόδικων υποθέσεων, που αφορούν δίκες με αντικείμενο εγκληματική οργάνωση με αφορμή διάταξη που ψήφισε τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση, με βάση την οποία θα οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων όπως κλοπές, διαρρήξεις ή ακόμα και ζημιών περιουσιών όταν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από συμμορία.

Οι δικηγόροι είχαν ζητήσει απόσυρση ή τροποποίηση της διάταξης, μάλιστα προ μηνών είχε σχεδιαστεί σχετική τροπολογία η οποία όμως τελικώς "μπλοκαρίστηκε”. Για τον λόγο αυτό αποφάσισαν η αποχή δικηγόρων από τις δίκες με αντικείμενο αδικήματα σύστασης εγκληματικής οργάνωσης να εκταθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Ο έτερος λόγος της αποχής των δικηγόρων είναι η μη πληρωμή των δικηγόρων νομικής βοήθειας. Οκτώ μήνες αργότερα και μετά από αλλεπάλληλες διακοπές προκειμένου να εξευρεθεί μία λύση, οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποφάσισαν χθες την αναβολή της υπόθεσης για τον επόμενο... Ιούνιο, δηλώνοντας εν ολίγοις αδυναμία να τηρηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις δίκαιης δίκης.

Η οργή των δικαστών

Μιλάμε δηλαδή για απίστευτα πράγματα τα οποία επεσήμαναν με ανακοίνωσή τους οι δικαστές. Σε μία από τις σπάνιες φορές που έχει συμβεί κάτι τέτοιο, οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εξέδωσαν την απόφασή τους, η οποία συνοδεύθηκε από ένα μακροσκελέστατο σκεπτικό, που εκφωνήθηκε από έδρας εν είδει ανακοίνωσης. Στο σκεπτικό αυτό οι δικαστές επιρρίπτουν ευθύνες στον Δικηγορικό Σύλλογο που δεν έδωσε άδεια στους δικηγόρους που συμμετέχουν στην εκδίκαση της υπόθεσης να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, ενώ αφήνουν και αιχμές κατά των δικηγόρων της δίκης, οι οποίοι τίθενται υπέρ των διακοπών αλλά δεν δηλώνουν ότι θα παρίστανται στις επόμενες συνεδριάσεις παρά την απόφαση για αποχή.

Οι δικαστές μάλιστα αφήνουν ανοιχτό και το ενδεχόμενο παραγραφής, λέγοντας ότι ήδη έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για κάποιες πράξεις… Προ του αδιεξόδου αυτού, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Ανδρεοπούλου, χθες την απόφαση να σταματήσει η διαδικασία, η οποία έτσι κι αλλιώς ήταν νεκρή και να αναβληθεί η δίκη για τον Ιούνιο του 2023. Η πρόεδρος, που με την απόφασή της προκάλεσε αίσθηση, τόνισε αιτιολογώντας την απόφαση του δικαστηρίου για αναβολή της δίκης, τον κίνδυνο της παραγραφής που ελλοχεύει αν η κατάσταση συνεχιστεί, καθώς, όπως είπε, στην εν λόγω υπόθεση υπάρχουν πράξεις που σύντομα παραγράφονται με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ουσιαστική απονομή της δικαιοσύνης.

«Βρισκόμαστε σε ομηρία και δεν μπορούμε να δικάσουμε ούτε άλλες υποθέσεις», εξήγησε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Ανδρεοπούλου. «Βρισκόμαστε σε ομηρία», υπογράμμισε η πρόεδρος «και δεν μπορούμε να δικάσουμε ούτε άλλες υποθέσεις», ενώ μίλησε «για μία εξαιρετικής σοβαρότητας δίκη για την εσωτερική έννομη τάξη, με διεθνή αρνητικό αντίκτυπο», που ουσιαστικά για καιρό δεν διεξάγεται.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι λένε ότι δεν υπάρχει ζήτημα παραγραφής και μάλιστα ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός υποστηρίζει ότι «Όποτε υπάρχει ζήτημα παραγραφής, προφυλάκισης, λήξης 18μήνου, πάντοτε ο Δικηγορικός Σύλλογος δίνει άδεια στους εμπλεκόμενους δικηγόρους», σημειώνοντας ότι για τη δίκη της Folli Follie οι εμπλεκόμενοι συνήγοροι τον έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Η στάση του υπουργείου

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ως προς το ζήτημα του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης δηλώνει «ανοικτό στον διάλογο» αλλά και σε νομοτεχνικές βελτιώσεις προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, χωρίς ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, να αλλοιώνεται ο πυρήνας και η ουσία της διάταξης, που στόχο έχει την προστασία των πολιτών).

Ως προς το έτερο σκέλος που αφορά στην πληρωμή των δικηγόρων νομικής βοήθειας, το Υπουργείο τονίζει ότι το θέμα έχει ουσιαστικά λυθεί καθώς προ 15νθημέρου ψηφίστηκε διάταξη η οποία προβλέπει την απόσπαση υπαλλήλων από το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εκκαθαριστούν οι οφειλές. Ως προς το ενδεχόμενο η υπόθεση να καταλήξει σε φιάσκο, στο υπουργείο δεν έχουν ακόμα κάποια συγκεκριμένη θέση.

Πάντως μέχρι να βρουν τη στάση θα κρατήσουν η Folli Follie εξέδωσε ανακοίνωση, εμφανιζόμενη περίπου ως θύμα των περιστάσεων κάνοντας λόγο για σοβαρές συνέπειες των συνεχών καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της δίκης σε βάρος της εταιρείας! Όπως ανακοινώθηκε το μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει περάσει δεν δίνει στην εταιρεία την ευκαιρία να εξυγιανθεί. Μάλιστα η Folli Follie παραδίδει και μαθήματα ήθους λέγοντάς μας ότι η καθυστέρηση πλήττει τη διεθνή εικόνα της χώρας! Βλέπετε το σκάνδαλο μάλλον την είχε απογειώσει την χώρα μας…

Πάντως η εταιρεία ζητά την αποδέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων. Όλως τυχαίως την περίοδο που πάει για το απόλυτο κουκούλωμα… «Ταυτόχρονα πλήττεται η εικόνα της χώρας στο διεθνές επενδυτικό κοινό. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η εταιρεία θα εξαντλήσει το μοναδικό της μέσο αντίδρασης, ζητώντας εκ νέου την αποδέσμευση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων μέσω του αρμόδιου Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με την ελπίδα ότι αυτή την φορά θα εισακουστεί η αδήριτη ανάγκη για την άμεση απαγκίστρωση της εξυγίανσης από την ποινική διαδικασία και για την ολοκλήρωσή της, προς όφελος των πιστωτών, του Δημοσίου, αλλά και των 1.000 εργαζομένων και των οικογενειών τους» επισημαίνεται.