ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ενδεχόμενο νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου χωρίς εκλογές

Ενδεχόμενο νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου χωρίς εκλογές

Παρασκήνιο το οποίο ισοδυναμεί με εκκλησιαστικό πραξικόπημα, βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως ισχυρίζεται ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, ο οποίος ασχολείται εδώ και αρκετά χρόνια με τα της Εκκλησίας της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακού, το τελευταίο διάστημα δρομολογήθηκε παράκαμψη του λαού από τη διαδικασία ανάδειξης νέου Αρχιεπισκόπου, όποτε αυτή ήθελε πραγματοποιηθεί, μέσω της κατάργησης των εκλογών. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κυριακού, μπορεί να γίνει με τροποποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και συγκεκριμένα του άρθρου 92. Σε αυτό αναφέρεται πως «Τροποίηση του Καταστατικού Χάρτου είναι δυνατή, δι’ αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου, λαμβανομένης διά πλειοψηφίας των τριών τετάρτων των μελών αυτής, επιφυλασσομένης της διατάξεως 2 , παρ. 2».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κυριακού, η τροποποίηση θα αφορά ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου απευθείας από την Ιερά Σύνοδο, αντί ανάδειξης των τριών επικρατεστέρων (δηλαδή αυτών που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους) από τους πιστούς και οι οποίοι θα αποτελούσαν το λεγόμενο «τριπρόσωπο».

Μια τέτοια εξέλιξη, ουσιαστικά δίνει την ευχέρεια στη Σύνοδο να αναδείξει Αρχιεπίσκοπο, μέλος της Συνόδου, το οποίο μπορεί να μην είχε καν πιθανότητα να περιληφθεί στο τριπρόσωπο και να τεθεί ενώπιον των μελών της Ιεράς Συνόδου προς ψήφιση, με βάση όσα ισχύουν με τον υφιστάμενο Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακού, ρόλο επικοινωνίας και καλλιέργειας του κλίματος για ανατροπή του υφιστάμενου Καταστατικού ανέλαβε μέλος της Ιεράς Συνόδου, το οποίο προσδοκεί ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα επωφεληθεί και ο ίδιος με την ανακατανομή των ρόλων στην Ιερά Σύνοδο.

Αν ληφθεί υπόψιν πως η Σύνοδος αποτελείται από 17 μέλη και δεδομένου ότι απαιτείται πλειοψηφία τριών τετάρτων, τότε θα πρέπει να εξευρεθούν 13 Συνοδικοί οι οποίοι να αποδεχθούν να ψηφίσουν υπέρ της τροποποίησης του Καταστατικού Χάρτη, κάτι το οποίο δεν θεωρείται και τόσο εύκολο εγχείρημα.

Αν περάσει κάτι τέτοιο, ο νυν Αρχιεπίσκοπος θα έχει δρομολογήσει τα της διαδοχής του, παραμένοντας μέχρι τέλους στον θρόνο.

Αν τελικά υλοποιηθεί η προωθούμενη, κατά τον κ. Κυριακού, τροποποίηση, τότε θα έχει ανατραπεί το Καταστατικό στο θέμα των εκλογών, χωρίς καν να έχει δοκιμαστεί για την ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ