ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ιερώνυμος σε Τσίπρα: Κάνε δημοψήφισμα αν τολμάς για το διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας

Ιερώνυμος σε Τσίπρα: Κάνε δημοψήφισμα αν τολμάς για το διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας

Επίθεση κατά των ιδεοληψιών της Αριστεράς από τον Προκαθήμενο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας κατά την εισήγησή του ενώπιον της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου -«Ο δημόσιος λόγος το τελευταίο διάστημα έχει βομβαρδιστεί με μία ανεξήγητη φλυαρία, πολυλογία, λόγια, λόγια»

Σφοδρότατη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και σε όσα κόμματα της Αριστεράς επιμένουν πιεστικά και εμμονικά στον διαχωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος ασκεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά τη σημερινή του εισήγηση ενώπιον της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τονίζοντας ότι εάν η κυβέρνηση επιθυμεί κάτι τέτοιο «και έχει τη συγκατάθεση αυτού του λαού ας το επιχειρήσει τηρώντας, βεβαίως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις».

Ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας δεν δίστασε να στηλιτεύσει τη στάση τον κομμάτων της Αριστεράς, επισημαίνοντας πως «μιλούν γα χωρισμό εκκλησίας και Κράτους επικαλούμενοι δήθεν προοδευτικά συνθήματα».

«Τα κόμματα της Αριστεράς με τη γνωστή φιλοσοφικο-κοινωνική βιοκοσμοθεωρία του κομμουνιστικού κοσμοειδώλου, όπως γνώρισε τον χωρισμό αυτό ο καταρρεύσας υπαρκτός σοσιαλισμός στο ανατολικό μπλοκ, που στην ουσία ήταν ο διωγμός της θρησκευτικής πίστεως, ελαύνονται από αποτυχημένα αθεϊστικά ιδεολογήματα και συναντώνται με τα υπόλοιπα κόμματα του νεοφιλελεύθερου χώρου κάτω από τις ντιρεκτίβες της νέας εποχής και της νέας τάξεως. Μιλούν γα χωρισμό εκκλησίας και Κράτους επικαλούμενοι δήθεν προοδευτικά συνθήματα. Οι αντιλήψεις, όμως, περί χωρισμού είναι του περασμένου αιώνα που γεννήθηκαν κάτω από μισαλλόδοξο αντιθρησκευτικό και αντικληρικαλιστικό λαϊκιστικό πνεύμα που δεν συμβιβάζεται με τις σημερινές πολιτειακές και θρησκευτικές αντιλήψεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος.

Και πρόσθεσε με ιδιαίτερη έμφαση: «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η Πολιτεία ούτε θέλει αλλά ούτε μπορεί, πράγματι, να χωριστεί από την Εκκλησία με όρους κοινωνίας όπως δεν μπορεί να χωρισθεί από οποιαδήποτε "γνωστή θρησκεία". Η Πολιτεία, εάν το θελήσει, και έχει τη συγκατάθεση αυτού του λαού ας το επιχειρήσει τηρώντας, βεβαίως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις».

«Ο δημόσιος λόγος το τελευταίο διάστημα έχει βομβαρδιστεί με μία ανεξήγητη φλυαρία, πολυλογία, λόγια, λόγια. Η Εκκλησία δεν διανοείται να απευθυνθεί στα παιδιά της με ιδεοληψίες με αγκυλώσεις, με σύνδρομα μειονεξίας, με απωθημένα από το παρελθόν ή με φαντασιακή ενατένιση του μέλλοντος», είπε, εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια της προσφώνησης του, καλωσορίζοντας τα μέλη της Ιεραρχίας στην ετήσια Σύνοδό τους.

Κατά τα λοιπά, στην 86σέλιδη εισήγησή του προς την ετήσια Σύνοδο της Ιεραρχίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογραμμίζει τον ρόλο της Εκκλησίας από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι και τις μέρες μας, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η Εκκλησία θα δώσει το «παρών» στην αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και σε ό,τι αφορά ειδικότερα το μάθημα των Θρησκευτικών, για το οποίο ζήτησε να υπάρξει διάλογος.

Ειδικότερα ως προς τη διδασκαλία του συγκεκριμένου μαθήματος, ο κ. Ιερώνυμος προέβαλε την εφαρμογή του γερμανικού προτύπου.

Σχετικές ειδήσεις