ΕΡΓΑΣΙΑ

Κατώτατος μισθός: Τι ισχύει με τις τριετίες και το επίδομα γάμου

Κατώτατος μισθός: Τι ισχύει με τις τριετίες και το επίδομα γάμου
Τα επιδόματα αυξάνονται κατά περίπτωση από 23 έως και 100 ευρώ σε περίπου 300.000 ανέργους, εργαζόμενους και δικαιούχους ειδικών κατηγοριών
pixabay

Σε λίγες ημέρες αναμένεται η σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Εργασίας για το πώς θα διαμορφωθούν

Σε ότι αφορά στις τριετίες ο κατώτατος μισθός προσαυξάνεται 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες, και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω. Αντίστοιχα, το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες, και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Τις προσαυξήσεις αυτές δικαιούνται μόνο όσοι είχαν την αντίστοιχη προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012. Όσοι συμπληρώνουν μετά την ημερομηνία αυτή τις κρίσιμες τριετίες δεν δικαιούνται επίδομα τριετιών.

Σύμφωνα με τη ρήτρα του 2012, έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% έχει ανασταλεί η προσαύξηση του κατώτατου μισθού για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται μετά τις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Όπως εκτιμάται, για την καταβολή των νέων επιδομάτων η δαπάνη του Οργανισμού θα αυξηθεί κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με την διοίκηση του ΟΑΕΔ εξετάζει την συνολική αναθεώρηση του συστήματος επιδότησης των ανέργων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Στα χέρια των κοινωνικών εταίρων το επίδομα γάμου

Οσο για το θέμα του επιδόματος γάμου, η επιστημονική ομάδα του Δελτίου Εργατικής Νομοθεσίας ξεκαθαρίζει ότι τα νομοθετικώς καθορισθέντα κατώτατα όρια δεν περιέχουν το σχετικό επίδομα.

Βέβαια, οι κοινωνικοί εταίροι, σε προσπάθειά τους να διασώσουν την προσαύξηση 10% επί του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους έγγαμους μισθωτούς, περιλαμβάνουν το επίδομα γάμου στις συμβάσεις που υπογράφουν τα τελευταία χρόνια, όπως προβλεπόταν στην τελευταία Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση (ΕΓΣΣΕ) του 2010.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αναπροσαρμογή των αποδοχών γίνεται τόσο στην περίπτωση αμοιβής με τα κατώτατα όρια όσο και στην περίπτωση αμοιβής βάσει συλλογικής ή ατομικής σύμβασης, εφόσον προβλέπονται μισθοί κάτω από τα 650 ευρώ.

Και μετά έρχονται τα πρόστιμα

Όσοι εργοδότες δεν συμμορφωθούν με την απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα αυστηρά πρόστιμα του ΣΕΠΕ. Σύμφωνα με τον Γενικό, το υπουργείο θα εντοπίζει τους εργοδότες από το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη και το ανώτατο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί, είναι 11.000 ευρώ ανά εργαζόμενο. Έλεγχος θα διενεργείται και όσον αφορά μια πιθανή μετατροπή της πλήρους σε μερική απασχόληση.

Διαβάστε επίσης:

ΚΕΑ Φεβρουαρίου 2019: Πότε θα πληρωθεί - Ποιοι δικαιούχοι αποκλείστηκαν

Eπίδομα στέγασης 2019: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι - Κριτήρια και προϋποθέσεις

Σχετικές ειδήσεις