ΕΘΝΙΚΑ

Αγία Σοφία: Προσευχή μπροστά από το ναό πριν από το διάγγελμα Ερντογάν

Αγία Σοφία: Προσευχή μπροστά από το ναό πριν από το διάγγελμα Ερντογάν
AP PHOTOS

Προσευχή στην πλατεία Σουλταναχμέτ πραγματοποιήθηκε πριν από το διάγγελμα του Τούρκου Προέδρου για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί 

Χωρίς καμία καθυστέρηση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προβεί στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Το απόγευμα της Παρασκευής (10/07) ο μουεζίνης κάλεσε τους πιστούς σε προσευχή, μπροστά από την Αγία Σοφία, στην πλατεία Σουλταναχμέτ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό, σχετικά με το διάταγμα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Στην πρώτη του δήλωση, ο Ερντογάν είπε ότι πλέον η Αγία Σοφία μπορεί να λειτουργήσει ως τόπος λατρείας από τις 24 Ιουλίου.

Δείτε φωτογραφίες των πιστών μουσουλμάνων έξω από τον ναό:

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε αρχικά την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο, μετέδωσε το CNN Turk.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι το προεδρικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 δεν έχει ισχύ και άνοιξε τον δρόμο για την λειτουργία του μνημείου ως τζαμί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε και το σχετικό διάταγμα:

Σε δηλώσεις του, μετά τις παραπάνω εξελίξεις, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Βουλής Μουσταφά Σεντόπ ανέφερε πως «το συντομότερο δυνατό, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι προσευχές στον ναό». «Ήταν ένα όνειρο, ένας στόχος που πραγματοποιείται», πρόσθεσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σπύρος Παπαδόπουλος: Βαρύ πένθος για τον ηθοποιό (pics)