ΕΘΝΙΚΑ

Πέτσας: Προσχηματική η απόσυρση του Oruc Reis - Υποχρέωση της ΕΕ το εμπάργκο όπλων

Πέτσας: Προσχηματική η απόσυρση του Oruc Reis - Υποχρέωση της ΕΕ το εμπάργκο όπλων
AP

«Το συμπέρασμα είναι πλέον ξεκάθαρο: Η Τουρκία είχε τον χρόνο να επιλέξει τον δρόμο της. Και τον σπατάλησε σε προκλήσεις», είπε το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στο σημερινό ευρωπαϊκό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, το οποίο θα αξιολογήσει τη στάση της γειτονικής χώρας το τελευταίο διάστημα. 

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο με θέμα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, μετά την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Είχε την ευκαιρία που της πρόσφεραν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη και δεν την αξιοποίησε. Εξέλαβε την στάση της Ε.Ε. σαν αδυναμία και συνέχισε τις προκλήσεις και την απόπειρα τετελεσμένων», υπογράμμισε.

«Το μήνυμα της Ελλάδας ήταν και είναι σαφές. Δεν μπορεί μια χώρα που δηλώνει ότι θέλει να είναι στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε., να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε. Ούτε να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ούτε να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

«Και βέβαια παραμένει στο τραπέζι το αίτημα που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, για την πολιτική και ηθική υποχρέωση της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το εμπάργκο όπλων», επεσήμανε ο κ. Πέτσας υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα δεν μπορεί να δεχτεί σαν κίνηση καλής θέλησης και αποκλιμάκωσης την «προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis δέκα μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Κλειστά τα σχολεία, εστίαση, ψυχαγωγία και δικαστήρια έως τις 7 Ιανουαρίου