ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμικό Ναυτικό: Φορτώνει με Spike NLOS και τα Mark V – Ισχύς πυρός και ταχύτητα για τους κομάντο

Πολεμικό Ναυτικό: Φορτώνει με Spike NLOS και τα Mark V – Ισχύς πυρός και ταχύτητα για τους κομάντο
Τα 4 MARK V «φορτωμένα» με πυραύλους Spike θα εκτινάξουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ΟΥΚ
ΓΕΕΘΑ

Η κίνηση – ματ του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη – Οι πανίσχυροι πύραυλοι από το Ισραήλ που θα μπουν στα ταχύπλοα των ΟΥΚάδων και στις κανονιοφόρους κλάσης «ΜΑΧΗΤΗΣ».

Ένα «ατσάλινο» τείχος σε όλο το Αρχιπέλαγος δημιουργούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, την ώρα που η Τουρκία δείχνει διάθεση κλιμάκωσης της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η διπλωματική εγρήγορση της Αθήνας την έχει φέρει σε πλεονεκτική θέση έναντι της Άγκυρας, ενώ η εξοπλιστική αντεπίθεση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τους τρεις Κλάδους να βάζουν στη φαρέτρα τους οπλικά συστήματα ικανά να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Δεν είναι μόνο η απόκτηση των πανίσχυρων γαλλικών μαχητικών Rafale ή των κορυφαίων φρεγατών Belh@rra, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στο ελληνικό «Πεντάγωνο», φροντίζουν να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία που τους παρουσιάζεται για νέα οπλικά συστήματα, είτε καινούργια είτε μεταχειρισμένα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η καθοριστική διακρατική συμφωνία που πραγματοποίησε η χώρα μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για προμήθεια ανταλλακτικών για τα επιθετικά ελικόπτερα Apache, με την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία Elbit Systems να αναλαμβάνει το έργο εκσυγχρονισμού των ελληνικών Apache σε επίπεδό «D».

Δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η απόκτηση 1.200 τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117, από το απόθεμα του αμερικανικού στρατού. Οι έμπειροι αξιωματικοί του ΓΕΣ, έχουν ελέγξει λεπτομερώς την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα τεθωρακισμένα και σύμφωνα με πληροφορίες τα Μ1117 θα φτάσουν στην Ελλάδα πριν το τέλος του 2021, ενισχύοντας μονάδες του Έβρου και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Τρίτο σπουδαίο πρόγραμμα το οποίο είναι σε εξέλιξη, η αξιοποίηση των τεσσάρων Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς (ΣΑΠ-ΤΜ). Πρόκειται για τα περίφημα Mark V, τα ταχύπλοα σκάφη που αποκτήσαμε μεταχειρισμένα και δωρεάν από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2020. Από τότε, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου από το Πολεμικό Ναυτικό για να τα κάνει αξιόπλοα, μιας και στην Ελλάδα είχαν φτάσει «γυμνά». Τόσο οι κινητήρες, όσο και τα ηλεκτρονικά συστήματα, ο οπλισμός και τα συστήματα επικοινωνιών έχρηζαν συντήρησης και μάλιστα ριζικής.

Τα τεχνικά συνεργεία του Πολεμικού Ναυτικού έχουν παραδώσει στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών τα δύο από τα τέσσερα Mark V, τον «ΑΙΟΛΟ» και την «ΑΣΤΡΑΠΗ» τα οποία είναι πλήρως επιχειρησιακά και έχουν ήδη λάβει μέρος σε ασκήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Το τρίτο, ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», είναι σχεδόν έτοιμο, ενώ και το τέταρτο, ο «ΕΣΠΕΡΟΣ» εκτιμάται ότι θα παραδοθεί πριν το τέλος του 2021.

Με τα Mark V, εκτινάσσονται κατακόρυφα οι επιχειρησιακές δυνατότητες των Ελλήνων βατραχανθρώπων, που αποκτούν ένα πανίσχυρο σκάφος για αποστολές κρούσης. Με ταχύτητα που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τους 60 κόμβους, μήκος 25 μέτρα, πλάτος 5,25 μέτρα αλλά και με δυνατότητα μεταφοράς 16 κομάντος, τα Mark V ενισχύουν τη φαρέτρα των Ενόπλων Δυνάμεων για επιχειρήσεις Ανορθόδοξου Πολέμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πολεμικό Ναυτικό σκοπεύει να τοποθετήσει στα Mark V τους κατευθυνόμενους πυραύλους Spike NLOS, το πανίσχυρο οπλικό σύστημα που έχει αποφασίσει να αγοράσει η χώρα μας από το Ισραήλ. Σε συνεργασία με το ΓΕΣ το οποίο ήδη είχε δρομολογήσει την απόκτηση των αντιαρματικών πυραύλων Spike NLOS, το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχασε την ευκαιρία και ζήτησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ώστε να τοποθετήσει τη «ναυτική έκδοση» των Spike στα τέσσερα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου και στις κανονιοφόρους κλάσης «ΜΑΧΗΤΗΣ».

Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον πύραυλο Spike NLOS μοναδικό, εκτός από την κορυφαία του ακρίβεια, είναι οι πολλαπλές χρήσεις του καθώς μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε είδους χερσαία, αεροπορική και ναυτική πλατφόρμα. Η κίνηση – ματ με το Spike NLOS έγινε από τους Αρχηγούς ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη και ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, οι οποίοι διαπίστωσαν πως η έκδοση των Spike που μπορούν να τοποθετηθούν και σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού θα ενίσχυε σημαντικά την αποτρεπτική μας ισχύ. Έτσι, κινούμενοι μεθοδικά εισηγήθηκαν την απόκτηση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος, αναβαθμίζοντας την ισχύ πυρός των κανονιοφόρων, αλλά και των σκαφών που χρησιμοποιούν οι Έλληνες κομάντο, με τη χώρα μας να στρέφει προς τα μικρασιατικά παράλια ένα όπλο μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φώφη Γεννηματά: Συγκινούν οι γιατροί της - «Δεν λιποτάκτησε ούτε για μια στιγμή»

Πέραμα: Τι αποκαλύπτει η δικογραφία - Το μυστήριο με το Skoda - «Νομίζαμε ότι είναι της Ασφάλειας»

Η άθλια ανάρτηση του Γιώργου Κύρτσου για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά