ΕΘΝΙΚΑ

Πώς (και) ο Γκρούεφσκι πιέζει τον Σαμαρά

Πώς (και) ο Γκρούεφσκι πιέζει τον Σαμαρά

Δεν έχει τίποτε πιο παραγωγικό να κάνει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρούεφσκι κι επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Ελλάδα παρεμποδίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Έχουμε εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ήδη από το 2009, η έναρξη όμως αναβάλλεται λόγω της παρεμπόδισης από το νότιο γείτονά μας. Απευθυνθήκαμε και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου κερδίσαμε. Είναι ένα Δικαστήριο που έχει ιδρυθεί από τον ΟΗΕ και το οποίο αποφάνθηκε ότι έχουμε δίκαιο. Το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας, όμως η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ συνιστά γι' αυτήν πλεονέκτημα. Έχει με το μέρος της τη δύναμη του βέτο. Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε ένα διάλογο μαζί της, κάτι το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, διότι έχουμε την αίσθηση ότι η Ελλάδα δεν είναι τόσο επικεντρωμένη στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και σε διάλογο μαζί μας», δήλωσε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βίλνιους με τον ομόλογο του της Λιθουανίας Αλγκίρντας Μπουτκεβίτσιους, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Αυτό που ξεχνά όμως ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός είναι ότι η πόρτα της ΕΕ δεν έκλεισε για την χώρα του μόνο εξαιτίας της ονομασίας, αλλά επειδή είναι εξίσου κακοί και προκλητικοί γείτονες με την Βουλγαρία, που επίσης έχει ξεκαθαρίσει την θέση της, ότι αν δεν πάψει να «κλέβει» την ιστορία της η πΓΔΜ δεν πρόκειται να μπει στην ΕΕ... Πρόσθετα, δεν πληροί κανένα από τα κριτήρια ένταξής της, όπως ο Έλληνας τέως υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε τονίσει.

Συγκεκριμένα, στα τέλη Απριλίου ο τότε Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει, πως «κατά το χρονικό διάστημα που καλύπτει η εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πΓΔΜ, καταγράφηκε στα Σκόπια μια σημαντική οπισθοδρόμηση».

«Η οπισθοδρόμηση αυτή οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην πολιτική κρίση που ξεκίνησε τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Στην ουσία της όμως, η κατάσταση αυτή οφείλεται και είναι μια κρίση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Με άλλα λόγια υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα.

Με την παρέμβασή μας, αναδείξαμε τις σοβαρές ελλείψεις των Σκοπίων σε θέματα ελευθερίας των ΜΜΕ, διάκρισης των εξουσιών και πολιτικού πλουραλισμού. Ελλείψεις και στοιχεία, δηλαδή, που άπτονται των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης και του πυρήνα της αιρεσιμότητας της ενταξιακής διαδικασίας.

Όσον αφορά στις σχέσεις καλής γειτονίας, καταστήσαμε σαφές σε όλους ότι τα προβλήματα συνεχίσθηκαν και επιδεινώθηκαν. Δεν πρέπει και δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις στα ευρωπαϊκά κριτήρια. Το μήνυμα της Ευρώπης πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Διαφορετικά θα πρέπει με βεβαιότητα να αναμένουμε περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις.

Και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ευρώπης, ούτε της Ελλάδας, ούτε, βεβαίως, της ίδιας της γειτονικής μας χώρας. Αυτό είναι ένα μήνυμα, το οποίο πρέπει να το κατανοήσουν όλοι».

Εν ολίγοις, εάν τα Σκόπια δεν πληρούν τις προϋποθέσεις καλύτερα ο κ. Γκρούεφσκι να αναζητήσει τους λόγους στην διακυβέρνησή του... το ίδιο και οι Σκοπιανοί πολίτες.

Προσπαθεί να εκβιάσει απάντηση για τη επιστολή του και ο Βενιζέλος ακόμα δεν την έχει ανοίξει

Ο Γκρούεφσκι σημείωσε ότι απέστειλε πρόσφατα επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά στην οποία τον προσκαλεί να αρχίσουν έναν εντατικό διάλογο σε επίπεδο πρωθυπουργών, με τη συμμετοχή και υπουργών των κυβερνήσεων των δύο χωρών, υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και με στόχο την επίλυση του ζητήματος της ονομασία το συντομότερο δυνατόν.

«Πέρασε περίπου μια εβδομάδα από τότε που έστειλα την επιστολή, όμως ακόμη δεν έχω λάβει απάντηση. Ελπίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα λάβω θετική απάντηση. Αν υπάρξει θετική απάντηση και αν ξεκινήσουμε εντατικό διάλογο ενδέχεται να υπάρξουν πιθανότητες να βρεθεί μια λύση, καθώς η λύση μπορεί να προέλθει μόνο μέσω του διαλόγου, ενώ αν δεν υπάρχει διάλογος δεν υπάρχει και λύση», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Είναι προφανές ότι θέλει να προκαλέσει «διπλωματικό ατύχημα», ωστόσο η ελληνική πλευρά έχει ευθύνες και ειδικά η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών που λόγω απειρίας, που δεν δικαιολογείται, είτε λόγω πρωτοφανούς αμηχανίας, που επίσης δεν δικαιολογείται, επιτρέπει και δίνει πάτημα στον Σκοπιανό πρωθυπουργό να χρησιμοποιεί εναντίον μας την συγκεκριμένη επιστολή και ο κ. Βενιζέλος δεν έχει μπει όχι στη διαδικασία να του απαντήσει ως πρέπει, αλλά ούτε καν να την ανοίξει... αφήνοντάς του το πεδίο ελεύθερο για να κάνει δηλώσεις επί δηλώσεων σαν τον δήθεν αδικημένο...

Διαβάστε επίσης:

Ακόμα και εκλογές μπορεί να φέρει ένας κακός χειρισμός στο «Σκοπιανό»