ΕΘΝΙΚΑ

Χρονοδιάγραμμα για συμφωνία στο Κυπριακό

Χρονοδιάγραμμα για συμφωνία στο Κυπριακό

Τα Ηνωμένα Έθνη επιχειρούν μέχρι το τέλος του χρόνου να διαμορφωθεί μια «καλύτερη εικόνα» για τις συγκλίσεις, ενώ φλερτάρουν και με την ιδέα για συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί εκτός Κύπρου, «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Την ίδια ώρα, η ομάδα του Διεθνούς Οργανισμού ενισχύεται με εμπειρογνώμονες, δείχνοντας πως σε μεταγενέστερο στάδιο θα αναβαθμίσουν την εμπλοκή τους στη διαδικασία. Αυτό το σκηνικό στήνεται από τον κ. Άιντα, ο οποίος ωστόσο δεν φαίνεται να συμβαδίζει με το κλίμα που επικρατεί στις συνομιλίες και με το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα επαρκής πρόοδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία δεν προχωρεί όπως προέβλεψε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα και από τις συζητήσεις προκύπτουν σοβαρές διαφωνίες στα μεγάλα και τα σημαντικά, ωστόσο, ο αρχικός σχεδιασμός των Ηνωμένων Εθνών δεν φαίνεται να αλλάζει.

Πληροφορίες αναφέρουν πως, αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού επιμένουν ότι δεν μπορεί η διαδικασία να συνεχίζεται εσαεί και θεωρούν πως το θέμα πρέπει να κλείσει πριν τις βουλευτικές εκλογές, που χρονικά τοποθετούνται τον Μάιο του 2016. Δεν υπάρχουν ενδείξεις οι οποίες να υποστηρίζουν αυτό τον σχεδιασμό, ωστόσο είναι προφανές πως όσο πλησιάζει ο χρόνος θα ενισχύονται και οι πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Όπως πληροφορούμαστε, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα εργάζεται πιο εντατικά με την ομάδα του, ενώ ευνοεί όπως γίνουν κάποιες συζητήσεις εκτός Κύπρου, όταν θα υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις συγκλίσεις.

Γι’ αυτό και δίνουν σε αυτή τη φάση βάρος στη συζήτηση των διαφωνιών, τις οποίες έχουν αναλάβει να ξεπεράσουν οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Οι δυο διαπραγματευτές έχουν αναλάβει μέχρι την επόμενη συνάντηση να έχουν έτοιμο υλικό για το περιουσιακό, αν και αυτό το θέμα δεν φαίνεται ότι προχωρεί, καθώς η διαφωνία αφορά στις αρχές που εάν δεν λυθούν δεν μπορούν να συζητηθούν οι λεπτομέρειες.

Στην τελευταία συνάντηση προέκυψαν κι άλλες διαφωνίες, που αφορούν στο θέμα της ιθαγένειας, καθώς είναι πρόδηλη η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για παραμονή των εποίκων. Η Λευκωσία είναι ενοχλημένη με την απόφαση του ψευδοκράτους να δώσει «λευκή ταυτότητα» σε περίπου 40.000 άτομα, τα οποία να μπορούν να πάρουν στη συνέχεια «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους και κατ’ επέκταση του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Το θέμα τέθηκε στην τελευταία συνάντηση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Την ίδια ώρα, στην Κύπρο έφθασε και συμμετέχει ήδη σε συναντήσεις μια εμπειρογνώμονας για το συνταγματικό, η οποία κατάγεται από τη Νότιο Αφρική. Η εμπειρογνώμονας αυτή έχει εμπειρία στη σύνταξη συνταγμάτων και ο διεθνής οργανισμός θέλει να αξιοποιήσει τις γνώσεις της και στην περίπτωση της Κύπρου.

Εάν τα άτυπα χρονοδιαγράμματα ισχύσουν, τότε θα πρέπει να προχωρήσει και η σύνταξη συντάγματος και σε αυτό το πεδίο σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και το νέο στέλεχος της ομάδας του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

Είναι προφανές πως ο κ. Άιντα επιχειρεί να στήσει ένα σκηνικό προόδου και προσπαθεί να διατηρήσει ένα κλίμα ευφορίας στο Κυπριακό, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι δε προφανές πως και άλλοι διεθνείς παίκτες, όπως οι Αμερικανοί, δεν συμφωνούν με την εικόνα που παρουσιάζει ο κ. Άιντα, γι’ αυτό και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζο Κέρι, δεν θα έλθει τώρα στην Κύπρο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί το νησί τον Δεκέμβριο. Όπως εκτιμάται, ένας από τους λόγους που αναβλήθηκε το ταξίδι Κέρι, που προγραμματιζόταν να γίνει το ερχόμενο Σάββατο, είναι και η έλλειψη προόδου.

Μετεκλογικά δείγματα ενόψει

Η κάθοδος του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην κατεχόμενη Κύπρο -κατά πάσα πιθανότητα- στις 15 Νοεμβρίου, θεωρείται ως μια κίνηση που θα δώσει το στίγμα των προθέσεων της Άγκυρας στο Κυπριακό.

Πλέον η Τουρκία αφήνει πίσω της τις εκλογές και οι Ερντογάν και Νταβούτογλου έχουν ισχυροποιήσει τη θέση τους. Τα Ηνωμένα Έθνη επιμένουν ότι η Άγκυρα θα προβεί σε κινήσεις-ανοίγματα τις επόμενες εβδομάδες, εκτίμηση που δεν επιβεβαιώνεται από ενέργειες της τουρκικής πλευράς.

Ξένες διπλωματικές πηγές σημείωναν στον «Φ» ότι είναι μέρος της τακτικής της Άγκυρας οι κινήσεις εντυπωσιασμού, οι οποίες συνήθως «ξεφουσκώνουν». Το καθεστώς της Άγκυρας επί του παρόντος στρέφει την προσοχή του προς το εσωτερικό (Κουρδικό) και στο Συριακό. Το Κυπριακό θα απασχολήσει μόνο εάν οι συγκυρίες ευνοήσουν την Άγκυρα, όπως το 2004.

ΠΗΓΗ philenews.com

Σχετικές ειδήσεις