ΕΘΝΙΚΑ

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία είναι παραβάτης και δεν μπορεί να δίνει μαθήματα διεθνούς δικαίου

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία είναι παραβάτης και δεν μπορεί να δίνει μαθήματα διεθνούς δικαίου

Ηχηρό ήταν το μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ προς την τουρκική πλευρά που ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν αποστρατιωτικοποιημένα νησιά στο Αιγαίο, ζητώντας ευθαρσώς την αποχώρηση ελληνικών στρατευμάτων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, διεμήνυσε ότι η Τουρκία είναι «σταθερός παραβάτης του διεθνούς δικαίου» και δεν είναι δυνατόν να δίνει στην Ελλάδα μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας.

«Δεν το δικαιούται ο παραβάτης, ο οποίος μόνο σε μια μέρα πραγματοποιεί 138 παραβάσεις και δέκα υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, ενώ συγχρόνως διατυπώνει απειλές εις βάρος της εδαφικής κυριαρχίας μας και της ακώλυτης άσκησής της», τονίζει χαρακτηριστικά ο Στράτος Ευθυμίου.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι «η Ελλάδα, ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για την νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς στη βάση όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών» και με αυτό τον τρόπο απαντά ξεκάθαρα στον εκπρόσωπο της τουρκικής διπλωματίας ο οποίος ζήτησε να μην πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα νησιά του Αιγαίου.

Αναλυτικά το μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ:

«Μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι δυνατόν να μας δίνει ο κατ’ εξοχήν και σταθερός παραβάτης του διεθνούς δικαίου.

Δεν το δικαιούται ο παραβάτης, ο οποίος μόνο σε μια μέρα πραγματοποιεί 138 παραβάσεις και δέκα υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, ενώ συγχρόνως διατυπώνει απειλές εις βάρος της εδαφικής κυριαρχίας μας και της ακώλυτης άσκησής της.

Η Ελλάδα, ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για την νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς στη βάση όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.

Εξάλλου, η Τουρκία ως μη συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων του 1947, βάσει της οποίας τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από τη Συνθήκη, η οποία αποτελεί για την Τουρκία "res inter alios acta"».

Σχετικές ειδήσεις