ΕΘΝΙΚΑ

Συναγερμός στην ανατολική Μεσόγειο: Η φρεγάτα «Νικηφόρος» μια ανάσα από το τουρκικό «Barbaros»

Συναγερμός στην ανατολική Μεσόγειο: Η φρεγάτα «Νικηφόρος» μια ανάσα από το τουρκικό «Barbaros»

Νικηφόρος Φώκας | Barbaros | Τουρκικές προκλήσεις: «Παίζουν με τη φωτιά» οι Τούρκοι - Στέλνουν στολίσκο με πολεμικά πλοία και υποβρύχια να… φυλάνε το ερευνητικό σκάφος κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ – Σε πλήρη ετοιμότητα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Σκηνικό «θερμού» επεισοδίου επιχειρούν να στήσουν για ακόμη μία φορά οι Τούρκοι, στέλνοντας για έρευνες υδρογονανθράκων το σκάφος «Barbaros» στη θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει την κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα έως το Καστελλόριζο.

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να εντείνει το παιχνίδι ισχύος, η Άγκυρα αποφάσισε να στείλει προς υποστήριξη του «Barbaros» κι ένα μικρό στόλο, αποτελούμενο από δέκα πολεμικά πλοία αλλά και δύο υποβρύχια.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τουρκικά σκάφη έχουν αποπλεύσει από τους ναυστάθμους του Ακσάζ και της Αττάλειας, διαγράφοντας ρότα με κατεύθυνση το σημείο, όπου βρίσκεται το ερευνητικό πλοίο.

Μάλιστα, λίγο μετά τις 15:00, όπως έγινε γνωστό, τουρκικό ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος CN-235 απεστάλη στην περιοχή και προσπαθεί να εντοπίσει το ίχνος του ελληνικού υποβρυχίου Type 214 το οποίο κινείται γύρω από τον τουρικικό στολίσκο.

Παράλληλα, δύο τουρκικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα S-70, βρίσκονται στην ίδια περιοχή για τον ίδιο λόγο.

Την ίδια ώρα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι κάτω ακριβώς από το «Barbaros», επιχειρεί κι ένα τουρκικό υποβρύχιο κλάσης 209/1400.

Δείτε παρακάτω πού βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» (πηγή: Marinetraffic):

map barbaros

Ωστόσο, οι Τούρκοι δεν είναι μόνοι τους στην περιοχή. Σύμφωνα με το hellasjournal.com, σε απόσταση μόλις 3-4 ναυτικών μιλίων από το «Barbaros» βρίσκεται και η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, «Νικηφόρος Φωκάς».

Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των Τούρκων, διατρανώνοντας την απόλυτη αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αποκρούσει με ψυχραιμία οποιαδήποτε πρόκληση δημιουργηθεί στο «ενεργειακό μονοπάτι», που συνδέει το Καστελλόριζο με την κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, έχουν τεθεί σε πλήρη επιφυλακή και σε καθεστώς αυξημένης ετοιμότητας κι άλλες μονάδες επιφανείας του ελληνικού στόλου, ώστε να σπεύσουν στην περιοχή, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Η Τουρκία μετατρέπει τη Μεσόγειο σε ... χωράφι της, με παράνομες NAVTEX

Ήδη από την Τετάρτη (17/10/2018), ακολουθώντας το γεωτρύπανο «Πορθητής» που απέπλευσε από την Αττάλεια, η Άγκυρα έκανε την «επόμενη κίνηση» που όλοι ανέμεναν: Να προκαλέσει το Πολεμικό μας Ναυτικό εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Τουρκία με παράτυπη οδηγία προς ναυτιλλωμένους (NAVTEX) δέσμευσε την περιοχή έκτασης 44.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων η οποία τέθηκε σε ισχύ από σήμερα18 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Πρόκειται για την περιοχή – «φιλέτο» νοτίως του Καστελλόριζου, την οποία επιθυμεί διακαώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το καθεστώς του.

Με τη NAVTEX 1032/18 που εξέδωσε παράνομα ο αναρμόδιος Σταθμός της Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει μεγάλη περιοχή η οποία βρίσκεται καταφανώς εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέρος της είναι στο όριο της Κυπριακής ΑΟΖ, για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα βοηθητικά σκάφη M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON.

Ο στόχος της Τουρκίας είναι και εμπράκτως να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδας και της Κύπρου σε υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο (πέραν της υφαλοκρηπίδας που συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα των νησιών).

Ταυτόχρονα η κίνηση της Αγκύρας έρχεται σε απάντηση της Διακήρυξης της Τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, όπου οι τρεις χώρες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους για επίσπευση των διαδικασιών για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών.

Στις 29 Οκτωβρίου, κατά την εθνική γιορτή της Τουρκίας, στα ανοικτά της Αλάνιας θα ξεκινήσει η πρώτη γεώτρησή της στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Νετζντέτ Παμίρ στο Sputnik, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Νετζντέτ Παμίρ αποκάλυψε ότι «αυτή είναι η ημερομηνία που έχει δοθεί» και η γεώτρηση θα διαρκέσει πέντε μήνες στα ανοιχτά της Αλάνιας και στη συνέχεια το γεωτρύπανο θα πάει ανοικτά της Φινίκε.

Διαβάστε επίσης: