ΕΛΛΑΔΑ

Παναγιωτόπουλος: Πώς έκανε ακόμα πιο ισχυρή τη «Μέδουσα» - Οι καθοριστικές κινήσεις του υπ. Άμυνας

Παναγιωτόπουλος: Πώς έκανε ακόμα πιο ισχυρή τη «Μέδουσα» - Οι καθοριστικές κινήσεις του υπ. Άμυνας

Συμμαχίες που αλλάζουν τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο – Η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με Γαλλία, Αίγυπτο και Εμιράτα προκαλεί εφιάλτες στον Ερντογάν.

Την ώρα που η Τουρκία επιμένει στις ακραίες προκλήσεις με μία σειρά ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα επιχειρεί μέσω της διπλωματίας και των στρατηγικών συμμαχιών να διεθνοποιήσει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Οι κινήσεις του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, από την πρώτη στιγμή που κάθισε στην νευραλγική θέση του υπουργού Άμυνας, επιβεβαιώνουν την βούληση της Αθήνας να δημιουργήσει ένα αμυντικό τείχος απέναντι στο τουρκικό καθεστώς που με την πολιτική των κανονιοφόρων πυρπολεί τις όποιες προσπάθειες για διάλογο και συνεννόηση.

Άλλωστε, ο κ. Παναγιωτόπουλος πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την ισχυροποίηση της συμμαχίας με τη Γαλλία, με τη Γαλλίδα ομόλογο του, Φλοράνς Παρλί να είναι σε συνεχή επικοινωνία μαζί του και να καθορίζουν από κοινού τη στρατηγική και τις δράσεις απέναντι στην Άγκυρα. Επίσης, χάρη στις άμεσες και καθοριστικές κινήσεις του υπουργού Άμυνας ξεμπλόκαραν τουλάχιστον 45 εξοπλιστικά προγράμματα, εκ των οποίων τα 30 είναι έτοιμα προς υλοποίηση.

Στόχος του κ. Παναγιωτόπουλου είναι η Χώρα μας να ενισχυθεί τόσο με νέα οπλικά συστήματα όσο με αναβάθμιση των παλεών, ενώ παράλληλα να υλοποιηθεί η απαραίτητη τονωτική ένεση με ανθρώπινο δυναμικό. Όλα αυτά, την ώρα που χτίζονται με μεθοδικά βήματα και χωρίς τυμπανοκρουσίες ισχυρές συμμαχίες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ικανές να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στα σχέδια του «σουλτάνου».

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 10», με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και για πρώτη φορά της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των πέντε χωρών απέδειξαν πως είναι σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αναπτύσσουν σε εξαιρετικό βαθμό τη συνεργασία τους.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρακολούθησε την άσκηση από κοντά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, έπειτα από πρόσκληση του ίδιου του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, διαπιστώνοντας το άριστο επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης των συμμετεχόντων.

Μετά το πέρας της ασκήσεως, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω σήμερα μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο από το κατάστρωμα ελικοπτεροφόρου του Αιγυπτιακού Ναυτικού, την τελευταία φάση της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 10».
Είναι μια άσκηση μεγάλης εμβέλειας, που τα τελευταία χρόνια ενισχύεται και διευρύνεται. Φέτος συμμετέχουν εκτός από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου, στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Διαπιστώσαμε από κοντά την άρτια επιχειρησιακή ικανότητα, το εξαιρετικό επίπεδο εκπαίδευσης στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των πέντε χωρών, που με αυτό τον τρόπο έρχονται πιο κοντά και αναπτύσσουν μια πιο στενή και πιο οργανωμένη στρατιωτική συνεργασία.

Θέλω κατ’ αρχήν να συγχαρώ και να ευχαριστήσω για την άρτια οργάνωση και την εξαιρετική φιλοξενία τον ομόλογο μου Υπουργό Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι και ασφαλώς τον Αρχηγό των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω επίσης να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των πέντε χωρών που συμμετείχαν σ’ αυτήν τη μεγάλη αεροναυτική άσκηση, σ’ αυτό το πραγματικά πολύ σημαντικό στρατιωτικό γεγονός.
Ειδικά να ευχαριστήσω για τη συμμετοχή και την άρτια επίδειξη εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ικανότητάς τους, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος.

Όταν πέντε χώρες από την ευρύτερη περιοχή έρχονται πιο κοντά και αναπτύσσουν στενότερες συνεργασίες και συνέργειες, σε επίπεδο κοινών Στρατιωτικών Ασκήσεων, αυτό σηματοδοτεί ένα πολύ ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα εναντίον κάθε απόπειρας αποσταθεροποίησης του επιπέδου σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΠΛΑΝΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ:

Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος από την «Μέδουσα» η οποία όπως σας είπα, χρόνο με το χρόνο γίνεται πιο σημαντική, διευρύνεται σε εμβέλεια, κύρος και Στρατηγική σημασία».

Η μεγάλη αεροναυτική άσκηση πραγματοποιείται συνήθως με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, ωστόσο, φέτος συμμετέχουν επίσης η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκδηλώνοντας έτσι και επίσημα τη βούληση για στρατιωτική συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο και μέτωπο κατά των προκλήσεων της Τουρκίας.

Πρόκειται σαφέστατα για ένα ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, την ώρα που ο ίδιος ο «σουλτάνος» απειλεί τους πάντες και διαμηνύει πως θα συνεχίσει τις έρευνες τόσο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα όσο και στην θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνεται στην ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν όπως…Σαντάμ Χουσεΐν: Χυδαίες ύβρεις κατά των ΗΠΑ - Οργή για τον «σουλτάνο» στην Ουάσινγκτον