ΕΛΛΑΔΑ

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Πιεσμένες οι ΜΕΘ – Μόνο με διψήφια νούμερα ασθενών το άνοιγμα

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Πιεσμένες οι ΜΕΘ – Μόνο με διψήφια νούμερα ασθενών το άνοιγμα

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Σταδιακή ελάττωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά διατήρηση της πίεσης στο ΕΣΥ, και κυρίως στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας – Τι δηλώνει στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. 

Διψήφιους αριθμούς στους διασωληνωμένους πρέπει να καταγράφει ο ΕΟΔΥ προκειμένου να θεωρηθεί ότι το άνοιγμα της οικονομίας γίνεται με ασφάλεια. Τα παραπάνω επισήμανε στο Newsbomb.gr, ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κρούσματα επίσης θα πρέπει επίσης να πέσουν σε τριψήφιους αριθμούς. «Μέσα σε ένα μήνα είδαμε τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ να φτάνουν σε τριψήφιους αριθμούς. Θα πρέπει να προσέξουμε να το αποφύγουμε αυτό».

Απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr σχετικά με τον επικείμενο εμβολισμό σημείωσε: "από τον Ιανουάριο θα μπορούμε να κάνουμε την συζήτηση για άνοιγμα σε μια καλύτερη βάση αφού θα έχουμε και το εμβόλιο. Αν εμβολιαστούν όσοι εργάζονται όσοι υγειονομικές δομές (δημόσιες ή ιδιωτικές) και οι άνθρωποι υψηλού κινδύνου τότε θα υπάρχει και ανοσία σε μια κρίσιμη ομάδα του πληθυσμού".

Τα νεότερα για το εμβόλιο

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αναμένεται να αποφασίσει για το αν θα δώσει άδεια έκτακτης ανάγκης στο εμβόλιο των Pfizer και BioNTech με το προσωπικό του οργανισμού να είναι θετικό στο ενδεχόμενο. Την Πέμπτη η πρώτη κρίσιμη συνεδρίαση.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της FDA έχει ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα των επόμενων συνεδριάσεων της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολίων και Σχετικών Βιολογικών Προϊόντων 2020». Σε αυτή μπορεί να βρει κανείς υλικό σχετικά με τις επόμενες συνεδριάσεις, με την πρώτη από αυτές να έρχεται την Πέμπτη (10.12) στην οποία θα συμμετάσχουν και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτεί στα έγγραφα που παρουσιάζονται ενόψει της συνεδρίασης, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που έχουν αναπτύξει η Pfizer και η BioNTech, έχει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να του δοθεί άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης. Συνεπώς, αυξάνονται κατακόρυφα οι ελπίδες για τη διάθεσή του σε Αμερικανούς πολίτες άνω των 16 ετών στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Η επιτροπή της FDA θα συνεδριάσει τόσο στις 10 Δεκεμβρίου, όσο και στις 17 Δεκεμβρίου. Αμφότερες οι συνεδριάσεις θα έχουν θέμα την έκδοση άδειας για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ωστόσο κάθε μια από αυτές θα ασχοληθεί με το εμβόλιο διαφορετικής εταιρίας.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως «Οι παρουσιάσεις της συνάντησης θα ακουστούν, θα προβληθούν, θα καταγραφούν και θα καταγραφούν μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης. Στις 10 Δεκεμβρίου 2020, η συμβουλευτική επιτροπή του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Βιολογικών Προϊόντων (CBER), εμβολίων και συναφών βιολογικών προϊόντων (VRBPAC) θα συναντηθεί σε ανοιχτή συνεδρία για να συζητήσει την άδεια έκτακτης ανάγκης (EUA) του εμβολίου Pfizer-BioNTech COVID-19 την πρόληψη του COVID-19 σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω», αναφορικά με τη συνεδρίαση που θα γίνει την Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου.

Σε αυτή της 17ης Δεκεμβρίου αυτό που διαφοροποιείται είναι πως θα εξεταστεί η αίτηση της Moderna, το εμβόλιο της οποίας θα χορηγείται σε άτομα άνω των 18 ετών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δώρο Χριστουγέννων 2020: Πότε θα καταβληθεί στους εργαζόμενους σε αναστολή - Τι προβλέπει η ΚΥΑ