ΕΛΛΑΔΑ

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Γιατί δεν θα επιτραπεί άμεσα - Πότε αναμένεται να δοθεί το «ΟΚ»

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Γιατί δεν θα επιτραπεί άμεσα - Πότε αναμένεται να δοθεί το «ΟΚ»

ΚορονοϊόςΣε ισχύ παραμένει το εθνικό lockdown μέχρι τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του νέου κορονοϊου

«Φρένο» βάζει στην περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό και κυρίως στις μετακινήσεις από νομό σε νομό η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων η οποία καταγράφηκε χθες Τρίτη (26/1).

Oι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στην αγορά το Σαββατοκύριακο, θέτουν σε «κόκκινο» συναγερμό τόσο τους ειδικούς όσο και την κυβέρνηση, αφού μπορεί να οδηγήσουν σε «έκρηξη» κρουσμάτων.

Το υπουργείο Ανάπτυξης μελετούσε τους τρόπους να επαναλειτουργήσουν τα χιονοδρομικά χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ανεξέλεγκτες μετακινήσεις εκτός νομού. Μία από τις προτάσεις που έχει πέσει στο τραπέζι είναι για τις μετακινήσεις εκτός νομού για επίσκεψη σε χιονοδρομικό να είναι υποχρεωτική η επίδειξη της κράτησης σε κάποιο κατάλυμα ωστόσο έπειτα από τα χθεσινά επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ εκτιμάται πως όλα αυτά θα μπουν στον «πάγο» για λίγο καιρό.

Τι ισχύει για τους φοιτητές

Εξάλλου, με τα νέα δεδομένα που τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 6:00 το πρωί, οι Αρχές έδωσαν την ευκαιρία να μετακινηθούν εκτός νομού οι φοιτητές, παρά την απαγόρευση της συγκεκριμένης μετακίνησης.

Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους, να μετακινηθούν εντός 72 ωρών προκειμένου να αδειάσουν και ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες, εφόσον το επιθυμούν. Θα πρέπει να έχουν απαραιτήτως ως αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το Taxisnet, αλλιώς κινδυνεύουν με πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων στο lockdown.

Πάντως, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

  • Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
  • Μετακίνηση για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας σε περίπτωση των φοιτητών
  • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής
  • Χρήσης ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων