ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: «Κληρώνει» σε Αχαΐα, Ρέθυμνο και Εύβοια – Η δύσκολη εξίσωση της Θεσσαλονίκης

Lockdown: «Κληρώνει» σε Αχαΐα, Ρέθυμνο και Εύβοια – Η δύσκολη εξίσωση της Θεσσαλονίκης

Τέσσερις μεγάλες περιφέρειες είναι αυτή την ώρα στο «μικροσκόπιο» των μελών της επιτροπής του υπ. Υγείας προκειμένου να μπουν σε lockdown.

Αχαΐα, Εύβοια και Ρέθυμνο είναι όλο και πιο κοντά στο να ακολουθήσουν την Αττική στο δρόμο του lockdown ενώ πιο δύσκολη αποδεικνύεται η «εξίσωση» της Θεσσαλονίκης.

Για την Αχαΐα και το Ρέθυμνο κατά πληροφορίες η εισήγηση είναι ήδη στο να μπουν σε καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων ενώ η Εύβοια με τις «επιδόσεις» της τα τελευταία 24ωρα έχει προβληματίσει σφόδρα τους λοιμωξιολόγους ειδικά λόγω της πόλης της Χαλκίδας.

Υπενθυμίζεται ότι την χθες Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.327 νέα κρούσματα σε 55 περιφερειακές ενότητες, με τα μισά από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική (676), τη Θεσσαλονίκη να έπεται με 129 νέες διαγνώσεις και τους συνήθεις υπόπτους Αχαΐα (94 και υψηλό ιικό φορτίο 30,29), Ρέθυμνο (12), Χαλκιδική (23), Εύβοια (35) και Βοιωτία (23) να καταγράφουν επίσης πολλές νέες λοιμώξεις.

Σε κάθε περίπτωση αν υπάρξει εισήγηση των ειδικών για lockdown σε αυτές τις περιοχές αυτό θα σημαίνει ότι σχεδόν το 50% της Ελλάδας θα βρίσκεται σε αυστηρό καθεστώς περιορισμών.

Δύο στρατόπεδα για τη Θεσσαλονίκη

Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα επιβαρυμένη.

Συγκεκριμένα η κατάσταση δεν είναι τόσο δύσκολη με αποτέλεσμα μερίδα των ειδικών να τάσσεται υπέρ των αυστηρών μέτρων, ενώ άλλη να ζητά λίγο ακόμη χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα στοιχεία που θα παρουσιάσει το υπουργείο Υγείας στους λοιμωξιολόγους για την κατάσταση στο σύστημα υγείας στην συμπτωρεύουσα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος υπογράμμισε την οριακή κατάσταση που βρίσκεται το σύστημα υγείας της χώρας λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού ενώ το ιικό φορτίο των λυμάτων είναι αυτό που ανησυχεί κυρίως τους τους επιστήμονες.

Ο κ. Καπραβέλος ζήτησε άμεση λήψη μέτρων και όχι αυστηριοποίηση των ελέγχων κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. O ίδιος ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ειδικά ατόμων μικρότερης ηλικίας. «Τα όρια της αντοχής μας δεν είναι μεγάλα. Αν κάτι συμβεί, η κατάρρευση του συστήματος θα είναι μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να επιβληθεί καθολικό lockdown και στη Θεσσαλονίκη για να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα, ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι «αν καθυστερήσουν τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε ολέθρια αποτελέσματα». Ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να ελέγξουμε τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς αλλά και τον αριθμό ατόμων στις τάξεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέο έντυπο μετακίνησης - Τι αλλάζει από 15 Φεβρουαρίου και για ποιους