ΕΛΛΑΔΑ

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Δεν ξέρει κανείς ακόμα αν βρισκόμαστε στο πικ του 3ου κύματος

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Δεν ξέρει κανείς ακόμα αν βρισκόμαστε στο πικ του 3ου κύματος

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Για την πορεία της πανδημίας εν μέσω ενός ακόμα «σκληρού» lockdown μίλησε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Σύμφωνα με όσα ανέφερε όλα ακόμα είναι ρευστά και κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν βρισκόμαστε στο πικ της πανδημίας. Επιπλέον αναφέρθηκε στην ανάγκη τήρησης των μέτρων. 

Στην ανάγκη τήρησης των μέτρων προκειμένου να επιτευχθεί η ανάσχεση του 3ου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας αναφέρθηκε, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν το λεγόμενο 3o κύμα βρίσκεται στο πικ του και αν την επόμενη εβδομάδα θα δούμε μείωση των κρουσμάτων.

«Όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα αλλά και από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί έτσι ώστε να επιτύχουμε αύξηση της ανοσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος.

Και πρόσθεσε: «επίσης σε όλα αυτά θα πρέπει να έχουμε κατά νου τον παράγοντα των μεταλλάξεων που κάνουν τον ιό να είναι πιο μεταδοτικός στην κοινότητα».

Η κατάσταση στη χώρα

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες (4/3) ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού που καταγράφηκαν είναι 2.219, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 199.496 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 70 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.695 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

«Έκρηξη» με 702 μεταλλάξεις του κορονοϊού

Σύμφωνα με τη γονιδιωματική ανάλυση, από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, σε 944 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 22 Ιανουαρίου έως 1 Μαρτίου 2021, βρέθηκαν συνολικά 702 στελέχη των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Μυτιλήνης και Σύρου.

Από τον έλεγχο των 702 κρουσμάτων αναδείχθηκαν 677 κρούσματα με τη βρετανική μετάλλαξη και 21 με τη νοτιοαφρικανική.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.