ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Φόβοι για αναζωπύρωση της πανδημίας μετά το τέλος Μαΐου

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Φόβοι για αναζωπύρωση της πανδημίας μετά το τέλος Μαΐου

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Αναζωπύρωση της πανδημίας μετά το τέλος Μαΐου, προέβλεψε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Newsbpomb,gr.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη βρισκόμαστε σε μια φάση ήπιας αποκλιμάκωσης του 3ου κύματος και αν τα μοντέλα επαληθευτούν την Μεγάλη Εβδομάδα ο μέσος όρος των κρουσμάτων ανά ημέρα θα είναι στα 2.600 περίπου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «με το άνοιγμα που γίνεται λογικά θα δούμε μια αναζωπύρωση της πανδημίας στο τέλος Μαΐου και μέχρι της 16 Ιουνίου».

Όπως εξήγησε, μεγάλο ρόλο στον περιορισμό του ιού εκτός από τα μαζικά self test θα είναι και εμβολιασμός. «Σύμφωνα με μελέτη του Nature ακόμα και όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου θα μπορούν να χτίσουν ένα κύμα ανοσίας που θα είναι πολύ σημαντικό για τον περιορισμό της διασποράς», συμπλήρωσε.

«Καμπανάκι» Τζανάκη στο Newsbomb.gr

«Το άνοιγμα της κοινωνίας θα πρέπει να γίνει με όλα τα μέτρα προστασίας. Αν όλα πάνε καλά αποκλιμάκωση θα δούμε μετά το Πάσχα και όπως προ είπα να φοράμε μάσκες, δεν συνωστιζόμαστε κτλ», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Πνευνομονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Σε ό,τι αφορά στη μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων, σημείωσε ότι αναμένεται να σταθεροποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Ο ίδιος - σε δηλώσεις του - εκτίμησε ότι την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Θωμά τα κρούσματα θα κυμαίνονται μεταξύ 2.000-2.200, με προοπτική να μειωθούν περαιτέρω. Ωστόσο, τόνισε ότι τα λίγα κρούσματα που ενδεχομένως θα δούμε τη Μεγάλη Εβδομάδα δε θα είναι αντιπροσωπευτικά, καθώς θα οφείλονται στα λίγα τεστ.

Μάλιστα, απαντώντας στα σενάρια για τέταρτο κύμα, επισήμανε ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι κι εφόσον εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού δε θα υπάρχει περιθώριο για άλλο κύμα, εκτός κι αν βρεθεί κάποιο στέλεχος του ιού τόσο πολύ τροποποιημένο που να υπερφαλαγγίσει πλήρως τα εμβόλια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.