ΕΛΛΑΔΑ

Χάος με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για το χαράτσι

Χάος με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για το χαράτσι

Ασυνεννοησία και ουρές ταλαιπωρίας επικρατούν στα παραρτήματα της ΔΕΗ από πολίτες που σπεύδουν να πληρώσουν μόνο τον λογαριασμό ρεύματος, θεωρώντας ότι έτσι θα γλιτώσουν το χαράτσι!

Το υπουργείο Οικονομικών κατηγορεί στελέχη της ΔΕΗ ότι καλλιέργησαν την εντύπωση πως αν κάποιος πληρώσει μόνο τις κιλοβατώρες ρεύματος, γλιτώνει το τέλος ακινήτων.

Το αποτέλεσμα είναι ότι στα γκισέ της ΔΕΗ συρρέουν χιλιάδες καταναλωτές που ζητούν να καταβάλουν χρήματα μόνο για την ενέργεια που κατανάλωσαν, αφήνοντας εκτός το μέρος της οφειλής για το ειδικό τέλος των ακινήτων.

Οι υπάλληλοι ικανοποιούν την απαίτησή τους, δηλαδή να πληρώνουν μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στις κιλοβατώρες και οι πολίτες θεωρούν ότι γλιτώνουν και το «χαράτσι» και τη διακοπή ηλεκτροδότησης.

Τα στελέχη της ΔΕΗ διευκρινίζουν πάντως, ότι «η διοίκηση της επιχείρησης δεν έχει δώσει καμία εντολή στους υπαλλήλους της, ώστε να μην εισπράττουν το ειδικό τέλος. Αυτό που κάνουν τα καταστήματα είναι ένα είδος διακανονισμού, που εφάρμοζαν και στις περιπτώσεις προ της επιβολής του ΕΕΤΗΔΕ».

Η ΔΕΗ δέχεται από τους καταναλωτές να πληρώνουν μόνο το ποσό της οφειλής που αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, αυτό θεωρείται «έναντι» της συνολικής πληρωμής (ΕΕΤΗΔΕ και ηλεκτρικό ρεύμα).

Έτσι, αν στον επόμενο λογαριασμό οι καταναλωτές επιλέξουν και πάλι να πληρώσουν μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στις κιλοβατώρες, αυτό θα αφαιρεθεί από το σύνολο της προηγούμενης και της νέας οφειλής. Δηλαδή θα συνεχίζουν να χρωστούν το ΕΕΤΗΔΕ αλλά και την κατανάλωση ρεύματος. Επιπλέον, η μη εξόφληση του ειδικού τέλους μεταφέρεται έπειτα από τέσσερις μήνες στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Η ίδια διαδικασία ισχύει και για όσους πληρώνουν μέσω ΑΤΜ των τραπεζών.

Όπως επισημαίνεται εξάλλου στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών: «Για τη συντριπτική, όμως, πλειονότητα των καταναλωτών που πρέπει να συγκαταβάλουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ και το ειδικό τέλος ακινήτων δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ, γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος».

Διαβάστε επίσης: Ατελείωτη ουρά και ταλαιπωρία δίχως τέλος στη ΔΕΗ Κυψέλης