ΕΛΛΑΔΑ

DRIC Defkalion: Ο πρώτος φορέας προστασίας από περιβαλλοντικούς και κλιματικούς κινδύνους

DRIC Defkalion: Ο πρώτος φορέας προστασίας από περιβαλλοντικούς και κλιματικούς κινδύνους

Συστάθηκε ο νέος Συνεργατικός Σχηματισμός Καινοτομίας Disaster Resilience Innovation Cluster Defkalion-«DRIC Defkalion», o πρώτος διεπιστημονικός και καινοτομικός Συνεργατικός Σχηματισμός (cluster) Καινοτομίας στην Ελλάδα, ο οποίος δραστηριοποιείται στο κρίσιμο πεδίο της προστασίας από τους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς κινδύνους.

Ο DRIC Defkalion, με φορέα αρωγό το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), απαρτίζεται από 36 μέλη μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξειδικευμένους ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης και της ανάπτυξης τεχνολογιών για την παρακολούθηση, προστασία και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, περιβαλλοντικών κρίσεων και εκτάκτων αναγκών πολιτικής προστασίας.

Τα μέλη του DRIC Defkalion εξειδικεύονται σε:

  • Ατμοσφαιρικά μοντέλα, μετεωρολογικές και ωκεανογραφικές προβλέψεις και σενάρια κλιματικής αλλαγής
  • Τεχνολογίες γεωσκόπησης, Εφαρμογές Γεωγραφικών Πληροφοριών και Χωρική Ανάλυση
  • Εκτίμηση επιπτώσεων από καταστροφές και ανάπτυξη λύσεων μετριασμού
  • Τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών
  • Συστήματα και διαδικασίες για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας
  • Αξιολόγηση κινδύνων και βαθμού ευπροσβλητότητας
  • Υποστήριξη αποφάσεων και μελέτη σκοπιμότητας
  • Κατάρτιση και διαβούλευση
  • Θέματα διαλειτουργικότητας

Το DRIC Defkalion επιδιώκει να παρέχει τεχνογνωσία αιχμής στους συγκεκριμένους τομείς, να δημιουργήσει το έδαφος για τη συσπείρωση δυνάμεων και την ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ της ερευνητικής κοινότητας και των επιχειρήσεων, καθώς επίσης να αποτελέσει πόλο έλξης για αντίστοιχες ιδιωτικές και δημόσιες πρωτοβουλίες με απώτερο σκοπό την παραγωγή καινοτόμων λύσεων τεχνολογικών προϊόντων αιχμής.

Ο καινοτόμος Σχηματισμός εστιάζει ταυτόχρονα στην παροχή τεχνικής κατάρτισης, εκπαίδευσης και συμβουλευτικής τόσο προς τα μέλη του, όσο και προς το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα του τομέα παροχής υπηρεσιών διαχείρισης, προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, περιβαλλοντικών κρίσεων και εκτάκτων αναγκών πολιτικής προστασίας. Στους στόχους του Σχηματισμού εντάσσεται επίσης η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας.

O Δρ. 'Αγγελος Αμδίτης, διευθυντής έρευνας στο ΕΠΙΣΕΥ και υπεύθυνος συντονισμού του cluster, δήλωσε ότι «η προσπάθεια για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής απαιτεί άμεσες, ταχείες και μεγάλης κλίμακας δράσεις. Με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και με τα ίδια τα σημερινά γεγονότα καταστροφών ανά τον κόσμο να επιτείνουν την ανάγκη για λήψη συλλογικών και συνεργατικών μέτρων, ο κόσμος της έρευνας και της καινοτομίας πρέπει να ανταποκριθεί με ενισχυμένα θεσμικά εργαλεία και μεθοδικότητα. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει ο Συνεργατικός Σχηματισμός Καινοτομίας DRIC Defkalion, ένας σύγχρονος κόμβος παραγωγής καινοτόμου τεχνογνωσίας και πρωτοποριακών λύσεων που θα ενισχύσουν τις διαδικασίες διαχείρισης, προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών και περιβαλλοντικών κρίσεων και εκτάκτων αναγκών πολιτικής προστασίας».

Αναλυτικά, οι επιχειρηματικοί και ερευνητικοί φορείς που συμμετέχουν ως μέλη στο DRIC Defkalion, είναι οι: Geosystems Hellas, Space Hellas, Satways, ΟΜΙΚΡΟΝ Σύμβουλοι Περιβάλλοντος, Gap Analysis, Creative People, Inforest Research, Weather & Marine Engineering Technologies, Epsilon Malta, ALTUS LSA, totalview, Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ, Αιγαίου Solutions, Πρίσμα Ηλεκτρονικά, Future Intelligence, Mantis Business Innovation, Seability, Telenavis, INTRASOFT International, EUROPEAN DYNAMICS, DRAXIS Περιβαλλοντική ΑΕ, Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών & Εργαστήριο Υδρολογίας & Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ερευνών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής & Τηλεσκόπησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, EXUS, CONSORTIS, REDI, GRID Engineers, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Europort, Εργαστήριο Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Geosciences, Algosystems, TELESTO Technologies, ERRA, GreenField Consulting.

Το DRIC Defkalion συστάθηκε με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία 2014-2020».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Τι θα ισχύει για μαθητές και παιδιά – Πώς θα μπαίνουν σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα

Λακωνία: Θρήνος για τα αδέρφια που σκοτώθηκαν σε τροχαίο – «Μαζί στη ζωή και τον θάνατο»

Νέα μέτρα - Σούπερ μάρκετ: Τι ισχύει για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί