ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Γκάγκα: Σταθερά τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά πολύ υψηλός αριθμός κρουσμάτων

Κορονοϊός - Γκάγκα: Σταθερά τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά πολύ υψηλός αριθμός κρουσμάτων
H αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Για σταθερή πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά με πολύ υψηλά κρούσματα έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. 

Ανησυχία για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων εξέφρασε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα.

Η ίδια σημείωσε πως υπάρχει σταθερή πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων, ωστόσο, τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Το 2,5% του πληθυσμού αποτελούν ενεργά κρούσματα

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι το 2,5% του πληθυσμού αποτελούν ενεργά κρούσματα, ενώ αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά στοιχεία της επιδημίας: Σημαντική μετακίνηση νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες κάτι που σημαίνει βαριά νόσηση και διασπορά της "Όμικρον" εκτός των μεγαλουπόλεων.

Όπως ανέφερε, η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει σταθεροποίηση και για περίπου δύο εβδομάδες θα παραμείνει περίπου στους 600 ασθενείς.

Επίσης, είπε ότι τα νεότερα δεδομένα της παραλλαγής "Όμικρον" επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις για πιο ήπια νόσο.

Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι 100% για τα τεστ κορονοϊού

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγιεινής, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό αναφέρθηκε στα τεστ που διενεργούνται για την διάγνωση του ιού.

Ειδικότερα, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «Κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό».

Και πρόσθεσε ότι «ακόμη και το μοριακό τεστ είναι πιθανό να μην μπορεί να διαγνώσει ένα μικρό ποσοστό ασθενών είτε γιατί μπορεί ο ιός δεν ανιχνεύεται στη μύτη όπου έχει γίνει λήψη είτε γιατί ο πολλαπλασιασμός του ιού δεν έχει φτάσει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα όπως για παράδειγμα τις πρώτες δύο με τρεις ήμερες της νόσου».

«Το σημαντικό που πρέπει να καταλάβουμε, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδώσουν τον ιό. Ο ρόλος των τεστ σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι να ανιχνευθούν και να απομονωθούν οι πιο μεταδοτικοί φορείς του ιού και με αυτό τον τρόπο να επιβραδυνθεί η διασπορά», επισήμανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Επιπλέον, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σημείωσε ότι «Σε αυτό τον ρόλο λοιπόν τα αντιγονικά τεστ είτε ως rapid είτε ως self παίζουν καθοριστικό ρόλο και ανιχνεύουν τον ιό στη μολυσματική του μορφή και σε επίπεδο που είναι δυνατόν να γίνει η μετάδοση. Μην ξεχνάμε ότι μια μέρα μπορεί να είμαστε αρνητικοί και την επόμενη θετικοί, οπότε η συμπεριφορά μας και η χρήση της μάσκας σε αυτή την εξαιρετικά επιδημική φάση, παίζει καθοριστικό ρόλο. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά τα τεστ πριν πάμε σε μια κοινωνική συνεύρεση και να χρησιμοποιούμε τη μάσκα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο πρωθυπουργός θα αποκαλύψει σήμερα το σχέδιο για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού

Άγρια επίθεση σε δημοσιογράφους της ΕΡΤ έξω από την ΑΣΟΕΕ

Κακοκαιρία Διομήδης: Νεκρή εντοπίστηκε η 24χρονη που αγνοούνταν στις Σέρρες

Survivor: Το σέξι ατύχημα της Ευρυδίκης – Φόρεσε δανεικό μαγιό στο αγώνισμα (vid)