ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα Prorata και Newsbomb.gr για τις φωτιές: 54% φταίει το κράτος, 26% φταίνε οι πολίτες

Έρευνα Prorata και Newsbomb.gr για τις φωτιές: 54% φταίει το κράτος, 26% φταίνε οι πολίτες
Αποκαλυπτικά τα αποτελέσματα της έρευνας του Newsbomb.gr σε συνεργασία με την Prorata για τις φωτιές στην Ελλάδα
Νίκος Χριστοφάκης

Αποκαλυπτικά τα αποτελέσματα της έρευνας του Newsbomb.gr σε συνεργασία με την Prorata για τις φωτιές στην Ελλάδα

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκε να αντιμετωπίσει κάποιες από τις καταστροφικότερες πυρκαγιές που καταγράφονται στη σύγχρονη Ελλάδα. Από τις εκτεταμένες καταστροφές της πυρκαγιάς στην Πελοπόννησο το 2007 μέχρι τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και την ισοπεδωτική δασική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια το 2021, η λίστα με τις σημαντικότερες πυρκαγιές, από άποψη καταστροφής του περιβάλλοντος και της οικονομικής ζωής του τόπου, ανανεώνεται συνεχώς. Παράλληλα, τα αυξανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, σε συνδυασμό με τις πλημμύρες και τις δασικές φωτιές στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Κατόπιν όλων αυτών, η νέα έρευνα της Prorata για το Newsbomb.gr επικεντρώνεται στην αναζήτηση των βασικών αιτιών που θεωρούν οι ερωτώμενοι πως ευθύνονται για τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών.



Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αποκαλυπτικά! Η πλειονότητα των ερωτώμενων (54%) προσάπτει σημαντικές ευθύνες για τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών στις χρόνιες ανεπάρκειες και την έλλειψη συντονισμού του κρατικού μηχανισμού. Μία σημαντική μερίδα όσων απάντησαν (26%), θεωρεί πως μάλλον οι πολίτες ευθύνονται για τις πυρκαγιές, καθώς αυτοί συμπεριφέρονται ανεύθυνα ή και με δόλο. Τέλος, ένα μικρότερο μέρος (16%) δείχνει ως βασική αιτία την ελλιπή προετοιμασία των τοπικών αρχών (περιφέρειες και δήμοι).



Αναλύοντας τα δεδομένα της έρευνας με βάση τα κομματικά χαρακτηριστικά, φαίνεται πως αυτά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο ως προς το που αποδίδουν τις αιτίες των πυρκαγιών οι ερωτώμενοι. Συγκεκριμένα, το 44% όσων δήλωσαν πως βρίσκονται κοντά στη Ν.Δ. αποδίδει τα μέγιστα των ευθυνών στην ατομική ευθύνη, καθώς θεωρούν πως βασική αιτία των πυρκαγιών είναι το γεγονός ότι ορισμένοι πολίτες συμπεριφέρονται ανεύθυνα ή και με δόλο. Παράλληλα, το 31% που θεωρούν εαυτούς κοντά στη Ν.Δ. αποδίδει ευθύνες στις χρόνιες ανεπάρκειες και την έλλειψη συντονισμού του κρατικού μηχανισμού. Οπότε οι ερωτώμενοι που βρίσκονται πολιτικά κοντά στη Ν.Δ. είναι μοιρασμένοι στις παραπάνω θέσεις, κάτι το οποίο δεν καταγράφεται ανάμεσα σε όσους και όσες δήλωσαν πως βρίσκονται κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ. Η συντριπτική πλειονότητα (70%) των τελευταίων, συγκλίνει στο ότι οι χρόνιες ανεπάρκειες και η έλλειψη συντονισμού του κρατικού μηχανισμού ευθύνονται για τις πυρκαγιές, άποψη που ασπάζεται και η μεγαλύτερη μερίδα (49%) όσων δήλωσαν εγγύτητα με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.



Ανάλογες διαφοροποιήσεις εντοπίζονται στην ανάλυση των δεδομένων μας με βάση την αυτό-τοποθέτηση των ερωτώμενων στον άξονα Αριστερά-Δεξιά. Η θέση πως οι χρόνιες ανεπάρκειες και η έλλειψη συντονισμού του κρατικού μηχανισμού είναι η βασική αιτία για τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, φαίνεται να έχει ισχυρότερο ρεύμα στις αριστερότερες θέσεις του άξονα και συγκεκριμένα σε όσους δήλωσαν αριστεροί, κεντροαριστεροί και κεντρώοι. Ενώ η προηγούμενη θέση παραμένει υψηλά ως βασική αιτία για τις πυρκαγιές ανάμεσα στους κεντροδεξιούς και τους δεξιούς, σε αυτές τις θέσεις του άξονα ενισχύεται σημαντικά η θέση πως η βασική αιτία για τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών είναι το γεγονός ότι ορισμένοι πολίτες συμπεριφέρονται ανεύθυνα ή και με δόλο.



Το ζήτημα της δασοπροστασίας και του μοντέλου αντιμετώπισης των έκτακτων φαινομένων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι δασικές πυρκαγιές, αποτελεί πεδίο πολιτικών συγκρούσεων για πολλά χρόνια. Κάθε χρόνο η συζήτηση για τις προσλήψεις των δασοπυροσβεστών βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής κουβέντας, ενώ παρά τη γήρανση του υλικού δασοπροστασίας (οχήματα και εναέρια μέσα) και τις χρόνιες ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού, λίγα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν ως προς το σχεδιασμό για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων. Η φετινή αντιπυρική περίοδος εγκαινιάστηκε με αισιοδοξία από τον αρμόδιο Υπουργό, ωστόσο ήδη από τον Ιούνιο αρχίζουν να γίνονται ορατά κενά και προβλήματα στο σχεδιασμό της αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Ευχή όλων να μην βρεθεί αντιμέτωπος ο κρατικός μηχανισμός με τις περσινές ακραίες συνθήκες.