ΕΛΛΑΔΑ

Μαρουσάκης στο Newsbomb.gr για φωτιά στην Πεντέλη: Οι άνεμοι θα υποχωρήσουν μετά το απόγευμα

Πολίτες αγωνιούν για τις περιουσίες τους
Πολίτες αγωνιούν για τις περιουσίες τους
ΑΡ

Καλύτερη θα είναι η εικόνα των ανέμων από το απόγευμα και μετά εκτιμά ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης

Στην Αττική, οι ισχυροί και θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα επιμείνουν τις επόμενες ώρες, φτάνοντας μέχρι αργά το απόγευμα τα 7 μέχρι και 8 μποφόρ, λέει στο Νewsbomb.gr ο κος Μανουσάκης.

Στη συνέχεια ωστόσο η έντασή τους θα αρχίσει να υποχωρεί προς το βράδυ, μετά τις απογευματινές ώρες, οπότε και θα πνέουν μέτριοι άνεμοι 5 με 6 μποφόρ στην περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής, όπου μαίνεται η φωτιά. Θα ενισχυθούν και πάλι ωστόσο πρόσκαιρα, μετά τις πρωινές ώρες για να φτάσουν και πάλι τα 7 μποφόρ.

Αν δεν καταφέρουν να ελέγξουν τη φωτιά μέχρι αργά το απόγευμα η εικόνα της θα είναι αισθητά καλύτερη κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκτιμά ο μετεωρολόγος.

Ο καύσωνας στην Ελλάδα

Το ερχόμενο τετραήμερο και κυρίως το σαββατοκύριακο, θα είναι οι πιο θερμές ημέρες στην Ελλάδα. Θα δούμε θερμοκρασίες αρκετά υψηλές, ωστόσο όχι ακραίες για τη χώρα μας και για την εποχή, προσθέτει.

Η θερμή αέρια μάζα θα έρθει στην Ελλάδα, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε κλειστές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, όπως είναι η Θεσσαλία, η Δυτική Στερά προς το Αγρίνιο, η Βοιωτία και η περιοχή της λίμνης Κωπαϊδας, η Αργολίδα και η Λακωνία

Το φαινόμενο θα εξασθενήσει και δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια και σε καμία περίπτωση εκτιμά ο κος Μαρουσάκης δεν θα θυμίζει τις καταστάσεις που βιώνει μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης και της Ιβηρικής με τις θερμοκρασίες ρεκόρ.

Προληπτικά μέτρα

Οι καύσωνες είναι ένα ακραίο καιρικό γεγονός που μας δείχνουν ότι πρέπει να είμαστε σε συναγερμό και δεν αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο στην κλιματική αλλαγή αλλά σε μία σειρά παραγόντων, καταλήγει ο μετεωρολόγος.

Αυτό που οφείλουν να κάνουν κυβερνήσεις και τοπικές Αρχές είναι να φροντίσουν να λάβουν προληπτικά μέτρα, να εφαρμόσουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τους πολίτες, να διαθέτουν και να προσφέρουν κλιματιζόμενες αίθουσες τις ημέρες της μεγάλης ζέστης κοκ