ΕΛΛΑΔΑ

Μικρά tips εξοικονόμησης ενέργειας για αποτελεσματικότερη θέρμανση

Μικρά tips εξοικονόμησης ενέργειας για αποτελεσματικότερη θέρμανση

Η αλήθεια είναι πως στους πιεστικούς και γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, το σπίτι είναι το dream place στο οποίο θέλει να γυρνάει ξανά και ξανά ολόκληρη η οικογένεια, βιώνοντας στιγμές απόλυτης άνεσης και χαλάρωσης, έπειτα από μία απαιτητική ημέρα.

Ο λόγος είναι πως ο προσωπικός μας χώρος είναι το μόνο μέρος, στο οποίο μπορούμε να δημιουργούμε τις πιο ιδανικές συνθήκες, μέσα στις οποίες θα αισθανόμαστε τη ζεστασιά που μας λείπει μέσα στο πιεστικό 24ωρο.

Πόσο εύκολο είναι, ωστόσο, να απολαύσουμε μία οικογενειακή μάζωξη στο αγαπημένο δωμάτιο του σπιτιού, όταν συχνά τα μέσα θέρμανσης που χρησιμοποιούμε δεν αποδίδουν τα μέγιστα, με αποτέλεσμα να μας διαπερνάει το τσουχτερό κρύο; Αρκεί να θέσουμε σε εφαρμογή μερικά tips εξοικονόμησης ενέργειας για αποτελεσματικότερη θέρμανση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να βάλουμε καθόλου χέρι στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Μπορεί να μοιάζει με ουτοπία, όμως η αλήθεια είναι πως μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα και ενέργεια, χωρίς έξτρα σπατάλες, αλλάζοντας απλώς μερικές από τις καθημερινές μας συνήθειες!

Ο σωστός αερισμός του σπιτιού είναι το Α και το Ω

Αν μη τι άλλο, ο αερισμός κάθε δωματίου του σπιτιού μας είναι μία καθημερινή συνήθεια, για καθέναν από εμάς. Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ, ωστόσο, ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να αερίζουμε το σπίτι μας; Η απάντηση «κρύβεται» σε γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις. Τι σημαίνει αυτό; Πως πρέπει να ξεχάσουμε τον σταδιακό αερισμό κάθε δωματίου που ξεκινάει από το πρωί και τελειώνει νωρίς το απόγευμα, καθώς με αυτόν τον τρόπο το σπίτι θα είναι παγωμένο όλη την ημέρα. Αντιθέτως, αν αερίζουμε παράλληλα όλα τα δωμάτια του σπιτιού για 1-2 ώρες και μάλιστα τις ώρες που δεν έχουμε αναμμένο κάποιο μέσο θέρμανσης, τότε το σπίτι μας θα προλάβει αμέσως μετά, να θωρακίσει τα επιθυμητά επίπεδα θερμοκρασίας που θέλουμε.

Το στρώσιμο των χαλιών είναι το «μυστικό»

Τα στρωμένα χαλιά μας δίνουν την αίσθηση ενός πιο ζεστού χώρου και όχι τυχαία, καθώς πράγματι προσφέρουν ζεστασιά εξαιτίας της θερμομόνωσης που παρέχουν. Ο λόγος είναι πως δεν επιτρέπουν τη διαφυγή θερμότητας εκτός του χώρου με αποτέλεσμα η θερμοκρασία εντός αυτού να διατηρείται κατά 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη. Έτσι, λοιπόν, με τα πρώτα φθινοπωρινά κρύα στρώνουμε τα χαλιά μας για να αισθανόμαστε τον χώρο μας πιο ζεστό, για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

«Σανίδα» σωτηρίας η αντικατάσταση παλιών ηλεκτρικών συσκευών

Μπορεί οι παραπάνω συμβουλές να είναι σωτήριες, τόσο για εμάς όσο και για τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό, ωστόσο η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένα σημείο-«κλειδί», το οποίο, εφόσον ακολουθήσουμε, θα μας λύσει τα χέρια: Η αντικατάσταση των παλιών ηλεκτρικών συσκευών θερμότητας που χρησιμοποιούμε, με συσκευές νέας γενιάς. Αυτή την περίοδο, λοιπόν, έχει έρθει η στιγμή να επιλέξουμε ανάμεσα σε μία μεγάλη γκάμα προϊόντων θέρμανσης, όπως ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομπούς, σόμπες ή κλιματιστικά, εκείνο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες και τα γούστα μας.

Άλλωστε, για το ιδανικό κλίμα ζεστασιάς στο σπίτι μας δεν χωράνε δεύτερες σκέψεις και εκπτώσεις, αρκεί να βρούμε το σύστημα που θα ταιριάξει απόλυτα στις ανάγκες της οικογένειάς μας, μέσα από τα οφέλη της κάθε κατηγορίας και τις δυνατότητες του χώρου μας.

Δείτε τον Οδηγό Θέρμανσης 2022-23 του Newsbomb.gr εδώ