ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα Prorata για Πολυτεχνείο: «Ναι» σε εορτασμό, θυμός για επεισόδια

Έρευνα Prorata για Πολυτεχνείο: «Ναι» σε εορτασμό, θυμός για επεισόδια
INTIME

«Ναι» στον εορτασμό της επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου λέει η πλειοψηφία των πολιτών σε μεγάλη έρευνα της Prorata για λογαριασμό του Newsbomb.gr . Παράλληλα οι περισσότεροι αισθάνονται θυμό για τα επεισόδια που συνήθως επισκιάζουν την ημέρα. 

Ο θυμός είναι το συναίσθημα που επικρατεί για τους περισσότερους την ημέρα του Πολυτεχνείου, κι αυτό εξαιτίας του γεγονότος πως η συγκεκριμένη επέτειος έχει στο παρελθόν αποτελέσει αφορμή για επεισόδια.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση «Τι από τα παρακάτω αισθάνεστε όταν ξημερώνει 17η Νοεμβρίου;», οι αναγνώστες του Newsbomb.gr, απαντούν:

«Θυμό που τέτοιες μέρες αποτελούν αφορμή να γίνουν επεισόδια» σε ποσοστό 31%, «είναι μια μέρα όπως όλες οι άλλες σε ποσοστό 22%, «συγκίνηση» επιλέγει το 19%, απογοήτευση για το «χαμένο μήνυμα του Πολυτεχνείου» το 17%, ενώ 10% νιώθει «ελπίδα που το μήνυμα του Πολυτεχνείου εμπνέει ακόμα».

Τι απαντούν οι πολίτες στην έρευνα της Prorata

Στην ανθρωπογεωγραφία των απαντήσεων, όσοι δηλώνουν Αριστεροί δηλώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό πως συγκινούνται που άνθρωποι που κυνηγήθηκαν και φυλακίστηκαν για τις ιδέες τους σε ποσοστό 40% ενώ όσοι δηλώνουν Δεξιοί δηλώνουν σε ποσοστό 43% νιώθουν θυμό που τέτοιες μέρες αποτελούν αφορμή να γίνουν επεισόδια 43%.

Στο ερώτημα αν χρειάζεται ή όχι να εορτάζεται η επέτειος της εξέγερσης στα σχολεία, η πλειοψηφία απαντά υπέρ του εορτασμού με ποσοστό 59% (Σίγουρα χρειάζεται 49%, μάλλον χρειάζεται 10%).

Από την άλλη πλευρά 39% απαντά πως δεν χρειάζεται (σίγουρα δεν χρειάζεται 23%, μάλλον δεν χρειάζεται 16%).

Στο συγκεκριμένο ερώτημα, όσοι δηλώνουν Αριστεροί απαντούν σε συντριπτικά ποσοστά υπέρ του εορτασμού (92%) ενώ όσοι βρίσκονται δεξιότερα του φάσματος, αν και πιο μοιρασμένα, τάσσονται πλειοψηφικά υπέρ του ο εορτασμός δεν έχει λόγο ύπαρξης. Τέλος όσοι δηλώνουν Κεντρώοι εμφανίζονται υπέρ του εορτασμού με ποσοστά μεγαλύτερα του 60%.

Η ταυτότητα της έρευνας