ΕΛΛΑΔΑ

Αγρίνιο: Ημερίδα για την εξάλειψη της βίας κατά γυναικών και παιδιών

Αγρίνιο: Ημερίδα για την εξάλειψη της βίας κατά γυναικών και παιδιών

Ημερίδα στο Αγρίνιο για την Διεθνή Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών - «Έχεις τη δύναμη, πες όχι στη βία» -  Μια πρωτοβουλία του Προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Αγρινίου, Γεράσιμου Μαλούση

Μια ημερίδα με ένα δυνατό μήνυμα κατά της ενδοοικογενειακής βίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Αγρίνιο.

Σκοπός της ημερίδας με θέμα εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών που συνδιοργανώθηκε με Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Δήμο Αγρινίου το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 ήταν να περάσει το μήνυμα ότι καμιά γυναίκα δεν είναι μόνη και κανένα παιδί δεν είναι μόνο και ότι πρέπει άμεσα να καταγγέλλονται στις αρμόδιες αρχές τέτοιου είδους περιστατικά.

Ομιλητές της διοργάνωσης ήταν ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος, ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνανών Δημοσιογράφων, η πρωτοδίκης Χρυσάνθη Σταυροπούλου, η Δρ Εγκληματολογίας, Δέσποινα Σβουρδάκου, ο αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ και πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης και η Δρ Ψυχολογίας Αθανασία Δημητρίου. Η εκδήλωση συντονίστηκε από την Παρθενία Χαρίτου, ενώ ήταν μία πρωτοβουλία του Γεράσιμου Μαλούση, προέδρου του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Αγρινίου.

Όλοι από τους συμμετέχοντες έδωσαν τη δική τους οπτική και πέρασαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα ότι καμία γυναίκα και κανένα παιδί δεν είναι μόνα τους και πως η σιωπή πρέπει να σταματήσει και οι θύτες και τα θύματα να αρχίσουν να μιλάνε.

Η δρ Εγκληματολογίας, Δέσποινα Σβουρδάκου τοποθετήθηκε λέγοντας ότι μέσα από την έρευνα που έχει γίνει από το σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων στον Αυλώνα, αναδείχθηκαν τα αίτια και οι παράγοντες παρέκκλισης των ανηλίκων.

Πρώτος σημαντικός παράγοντας η ενδοοικογενειακή βία, η κακοποίηση των γυναικών και η κακοποίηση των ανήλικων – παιδιών. Οι ανήλικοι, οι οποίοι βρισκόντουσαν στον Αυλώνα ήταν όλοι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και μεγαλώνοντας από θύματα μετατράπηκαν σε θύτες και αναπαρήγαγαν τη βία που είχαν υποστεί… ψυχολογική, λεκτική και σωματική. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν εγκαταλείψει την οικογένειά τους, το σπίτι και το σχολείο και δημιούργησαν τη δική τους «οικογένεια», η οποία ήταν η παρέα που είχαν δημιουργήσει. Η παρέα αυτή ωστόσο δεν ήταν ανιδιοτελής, αλλά παρεκκλίνουσα και έτσι η κ. Σβουρδάκου μπόρεσε να αναπτύξει την παραβατικότητα των ανηλίκων, τα αίτια και τους παράγοντες.

Ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος, με τη σειρά του τόνισε ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι συνδεδεμένη με την κακοποίηση των γυναικών και πως η συμπεριφορά των βίαιων ανδρών πρέπει κάποια στιγμή να παύσει να υφίσταται.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, επεσήμανε ότι η αστυνομία δέχεται κλήσεις με τις περισσότερες φορές τα θύματα να είναι γυναίκες. Σχετικά με τα παιδιά δήλωσε ότι όσα είναι κακοποιημένα από το οικογενειακό τους περιβάλλον είτε βρίσκουν μια παρέα – συμμορία του δρόμου είτε εμφανίζουν ψυχολογικά προβλήματα.

Ο νόμος έχει αλλάξει και έχουν φτιαχτεί τμήματα για την ενδοοικογενειακή βία και ο καθένας από την πλευρά του προσπαθεί να δώσει τον καλύτερό του εαυτό για να μειωθεί το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης γυναικών και ανηλίκων.