ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση Καναντέρ: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της συντριβής - Πότε αρχίζουν οι έρευνες (vid)

cana
Tα συντρίμμια του μοιραίου πυροσβεστικού αεροπλάνου
Photo: Εurokinissi

Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνούν ήδη στελέχη της Πολεμική Αεροπορία

Νεκροί είναι οι δύο χειριστές του Καναντέρ που συνετρίβη στην Κάρυστο την ώρα που επιχειρούσε στην περιοχή Πλατανιστός, ο σμηναγός Χρήστος Μουλάς, 36 ετών και ο ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, 26 ετών.

«Δεν είχαν κανένα περιθώριο ζωής οι πιλότοι μετά την αποκόλληση του πλωτήρα από το αεροσκάφος» δήλωσε ο Παντελής Φραγκούλης, πιλότος και εμπειρογνώμονας αεροπορικών ατυχημάτων, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Το αεροσκάφος πέταξε πάρα πολύ χαμηλά προκειμένου να στοχεύσει ακριβώς στη φωτιά. Το δεξί φτερό προσέκρουσε πάνω σε δέντρα, αποκολλήθηκε ο πλωτήρας, μειώθηκε πάρα πολύ η ταχύτητα του αεροπλάνου γιατί ήταν πάνω σε στροφή. Δεν είχε την ταχύτητα να σηκωθεί. Από την στιγμή που χτύπησε ήταν σε στροφή και δεν υπήρχε κανένα περιθώριο σωτηρίας του αεροσκάφους και του πληρώματος» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να φτάσουν στον τόπο της συντριβής ώστε να ξεκινήσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των αιτίων του δυστυχήματος.

To μοιραίο Καναντέρ επιχειρούσε από νωρίς το μεσημέρι στο μέτωπο της φωτιάς, στην περιοχή του Πλατανιστού Καρύστου. Το αεροσκάφος αφού πραγματοποίησε την τελευταία ρίψη νερού και λίγα δευτερόλεπτα μετά, προσέκρουσε στα βράχια και τυλίχθηκαστις φλόγες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και με βάση το οπτικό υλικό, το αεροσκάφος τη στιγμή που έκανε την προσβολή της φωτιάς στον Πλατανιστό Καρύστου και στη φάση της άφεσης του νερού προσέκρουσε με το δεξί φτερό σε δέντρο, αποκόπηκε ο δεξιός πλωτήρας, γεγονός που αύξησε τη δεξιά κλίση του αεροσκάφους και προσέκρουσε στο έδαφος.

Ο τύπος του αεροσκάφους που κατέπεσε

CL-215 είναι ο τύπος του Καναντέρ που έπεσε κατά την διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Κάρυστο. Τα πρώτα CL-215 εντάχτηκαν στον πολεμική αεροπορία τον Δεκέμβριο του 1975 στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών που εδρεύει στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας.

H πρώτη πτώση CL-215 επί ελληνικού εδάφους έγινε στις 26 Μαΐου 1977 στα Ίσθμια Κορινθίας οπού οι χειριστές του έχασαν τη ζωή τους.