ΕΛΛΑΔΑ

Κέρκυρα: Το Θαύμα και η Λιτανεία της 11ης Αυγούστου - Η διάσωση της Κέρκυρας από τον Άγιο Σπυρίδωνα

Κέρκυρα: Το Θαύμα και η Λιτανεία της 11ης Αυγούστου - Η διάσωση της Κέρκυρας από τον Άγιο Σπυρίδωνα
corfutvnews

Κέρκυρα: Η μεγαλύτερη λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος

Οι Κερκυραίοι σε ξεχωριστό μέρος της καρδιάς τους έχουν τον Άγιο Σπυρίδωνα, τον Θαυματουργό, τον Πολιούχο, τον Προστάτη τους. Ο Άγιος ζει και συμβαδίζει με την ιστορία της Κέρκυρας ή καλύτερα την προσδιορίζει για πέντε και πλέον αιώνες. Διαχρονικά πολλοί είναι οι τρόποι των Κερκυραίων με τους οποίους έδειξαν και δείχνουν την τιμή τους στο Ιερό Πρόσωπό του. Οι πιο εκφραστικοί εξ αυτών, οι τέσσερις μεγαλοπρεπείς ετήσιες λιτανείες. Μεταξύ των οποίων, αν η πιο λαμπρή είναι της 11ης Αυγούστου.

Ο Άγιος Σπυρίδων είναι ο προστάτης Άγιος της Κέρκυρας, έχοντας κάνει πολλά και ξακουστά θαύματα για το νησί. Ωστόσο, η 11η Αυγούστου είναι για το νησί ημέρα γιορτής και ανάμνησης ενός άλλου θαύματος του Αγίου.

Σαν σήμερα ο Άγιος Σπυρίδων έσωσε την Κέρκυρα από τη μανία των Τούρκων. Ένα πρωί της 24ης Ιουνίου 1716 μ.Χ. η τουρκική στρατιά με επικεφαλή τον σκληρό στρατηγό της επέδραμε και πολιόρκησε την πόλη κι απ’ την ξηρά κι από τη θάλασσα.

Επί πενήντα μέρες το αίμα χυνόταν ποτάμι κι από τις δύο μεριές. Οι υπερασπιστές Έλληνες και Βενετσιάνοι αγωνιζόντουσαν απεγνωσμένα για να σώσουν την πόλη.

Τα γυναικόπαιδα, μαζεμένα στον ιερό ναό του αγίου μαζί με τους γέρους κι όσους δεν μπορούσαν να πάρουν όπλα, προσεύχονται στα γόνατα ζητώντας Του να βοηθήσει.

Σαν πέρασαν οι πενήντα μέρες οι Τούρκοι αποφάσισαν να συγκεντρώσουν όλες τις δυνάμεις τους και να χτυπήσουν με μεγαλύτερη μανία την πόλη.

Οι Τούρκοι ζητούν από τους Κερκυραίους να παραδοθούν για να σωθούν, εκτοξεύοντάς τους απειλές σε περίπτωση που αρνηθούν. Οι ώρες περνούν. Η αγωνία κι ο φόβος μεγαλώνει.

Οι Τούρκοι ετοιμάζονται για το τελειωτικό κτύπημα, όπως λένε. Οι Κερκυραίοι εμψυχωμένοι από τις προσευχές τόσο των ίδιων, όσο και των δικών τους μένουν αλύγιστοι κι ακλόνητοι στις θέσεις τους. Η πρώτη επίθεση αποκρούεται με πολλά τα θύματα κι από τις δύο μεριές.

Ξημέρωσε η 10η Αυγούστου. Κάτι ασυνήθιστο για την εποχή παρατηρείται την ήμερα αυτή από το πρωί. Ο ουρανός είναι σκεπασμένος με μαύρα πυκνά σύννεφα. Από στιγμή σε στιγμή ετοιμάζεται να ξεσπάσει τρομερή καταιγίδα. Και να!

Πολύ πριν από το μεσημέρι μια βροχή, καταρρακτώδης, βροχή κατακλυσμιαία αρχίζει να πέφτει στη γη. Μοναδική η περίπτωση. Νύχτωσε κι ακόμη έβρεχε.

Σαν αποτέλεσμα της κακοκαιρίας αυτής καμιά επιθετική προσπάθεια δεν αναλήφθηκε εκείνη την ήμερα. Η νύχτα περνά ήσυχα.

Τα ξημερώματα της 11ης Αυγούστου συνέβη κάτι το εκπληκτικό, το αναπάντεχο. Τα πλοία των Τούρκων ήταν γεμάτα νερό από τη βροχή και πολλοί Τούρκοι στρατιώτες πνίγηκαν μέσα σ’ αυτά. Ο εχθρός μετά από την αναπάντεχη αυτή εξέλιξη, μάζεψε όσα πλοία δεν καταστράφηκαν από τη νεροποντή κι έφυγαν για την Κωνσταντινούπολη.

Η μαχητικότητα και η πίστη των Κερκυραίων με τη βοήθεια του Αγίου Σπυρίδωνα έσωσε το νησί. Μάλιστα, κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου γίνεται λιτανεία στο νησί. Η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα καθιερώθηκε από τους Ενετούς, κυρίαρχους τότε του νησιού της Κέρκυρας.