ΕΛΛΑΔΑ

«Το πιο πιθανό να μην έχουμε ξανά το δάσος της Δαδιάς» - Οι σκληρές επιπτώσεις και τα «έξυπνα όπλα»

Φωτιά, Έβρος
Eurokinissi

Ο καθηγητής Δασικών Πυρκαγιών αναφέρθηκε στη σημασία του δάσους της Δαδιάς, αλλά και για την τεράστια οικολογική καταστροφή που σημειώθηκε στο οικοσύστημα της περιοχής από τη φωτιά. Παράλληλα, αναμένεται η χρήση νέων, «έξυπνων όπλων», στη μάχη κατά των πυρκαγιών.

Τον φόβο πως δεν θα μπορέσουμε να ξαναέχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς εξέφρασε στο MEGA ο καθηγητής Δασικών Πυρκαγιών, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.

Ο καθηγητής Δασικών Πυρκαγιών αναφέρθηκε στη σημασία του δάσους της Δαδιάς, αλλά και για την τεράστια οικολογική καταστροφή που σημειώθηκε στο οικοσύστημα της περιοχής από τη φωτιά.

«Ήταν ένα μοναδικό δάσος, ένα δάσος που ήταν προστατευμένο από το δίκτυο Natura, δεδομένου ότι ήταν οικότοπος που σαν αυτόν δεν υπήρχε άλλος λόγω της σύνθεσης και της μορφής του. Με την καταστροφή του, επειδή απαιτούνται τόσα πολλά χρόνια για να ξαναγίνει, το πιο πιθανό είναι να μην το έχουμε ξανά. Ήταν μία καταστροφή μη αναστρέψιμη.

Η πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν τα αρχέγονα δέντρα της μαύρης πεύκης, πάνω στα οποία φώλιαζαν οι μαυρόγυπες και τα όρνια. Στη συνέχεια ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε σε μία σειρά από δράσεις για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς.

«Για το δάσος της Δαδιάς θα πρέπει να υπάρξει από χθες η αρχή των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, είτε σαν κλαδοδέματα είτε σαν κορμοτεμάχια. Όποιαδήποτε πρόχειρη κατασκευή θα σταματήσει το χώμα να φύγει από τη Δαδιά με τις βροχές και να μην κατέβει σαν λάσπη στα πεδινά της Αλεξανδρούπολης», είπε.

«Χρειάζεται ένας εκ βάθρων νέος σχεδιασμός με τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης, που θα συμμετέχει το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και η δασική υπηρεσία και οι ΟΤΑ με οργανόγραμμα, που θα είναι καθορισμένες οι αρμοδιότητες», είπε για την προστασία των δασών.

Φωτιά στον Έβρο: 13η μέρα καταστροφής – Γιγαντώνεται το μέτωπο προς Γιαννούλη και Σιδηρώ

Ολονύχτια μάχη έδωσαν οι πυροσβέστες στον Έβρο, με τη φωτιά να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για 13η μέρα. Η φωτιά τις τελευταίες ώρες κινείται βορειανατολικά και απειλεί τους οικισμούς Γιαννούλη και Σιδηρώ.

Παράλληλα, σε ετοιμότητα ήταν οι κάτοικοι σε Σουφλί και στη Δαδιά, μετά το μήνυμα από 112 που έλεγε: «Σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, δεν υπήρξε εντολή εκκένωσης σε Σουφλί και Δαδιά

Όπως ανέφερε το evros-new.gr, το αρχικό μέτωπο ενός χιλιομέτρου λόγω και της έντασης των ανέμων που αυξήθηκε, πέρασε κάποια κομβικά σημεία και έφτασε στο Πεδίο Βολής της Γιαννούλης και πλησιάζει προς το χωριό, που έχει εκκενωθεί από το απόγευμα της Τετάρτης.

Χαρακτηριστικά είναι τα βίντεο των μελών του Κυνηγετικού Συλλόγου Σουφλίου από την φλεγόμενη περιοχή:

Επικίνδυνα εξελίσσεται η φωτιά στην Γιαννούλη Σουφλίου

Ηλικιωμένοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν προς Σουφλί, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει το Σιδηρώ, όπου επίσης στάλθηκε μήνυμα για εκκένωση. Να σημειωθεί πως αρκετοί νεαροί κάτοικοι παραμένουν στο σημείο, παρακολουθούν την πορεία της φωτιάς, δημιουργώντας παράλληλα αντιπυρικές ζώνες.

Οι φλόγες είναι χαρακτηριστικό ότι φαίνονται από την πόλη του Σουφλίου.

Παράλληλα, οι καπνοί έχουν φτάσει στα χωριά του δήμου Διδυμοτείχου τα οποία είναι στην ευθεία από την περιοχή της φωτιάς, αλλά ακόμα και μέχρι την πόλη της Ορεστιάδας.

Πέρασε στην Ανάβρα Μαγνησίας η φωτιά από τα Φάρσαλα

Ολονύχτια μάχη με τι φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στη φωτιά που εκδηλώθηκε ανάμεσα στα σύνορα τριών περιοχών, της Μαγνησίας, Λάρισας της Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, η πυρκαγιά εξελίσσεται σε δύσβατη δασική περιοχή της Ανάβρας Μαγνησίας χωρίς να απειλεί οικισμούς, ωστόσο ο δήμος Αλμυρού καλεί τους κτηνοτρόφους, προληπτικά, να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Πέμπτη 31 Αυγούστου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3).

Αυτά είναι τα «έξυπνα όπλα» που θα σβήνουν τις δασικές πυρκαγιές - Δορυφόροι και η τεχνητή νοημοσύνη

SAFERS και TREEADS: Αυτά είναι δύο αρκτικόλεξα άγνωστα στο ευρύ κοινό, που όμως δίνουν πολλές ελπίδες για μία αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της απειλής των δασικών πυρκαγιών.

Δύο ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, και αναμένεται να δοκιμαστούν μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, παρουασιάζονται από την εφημερίδα «Τα Νέα».

Επιστρατεύουν δορυφόρους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αερόστατα μεγάλου ύψους αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού συστήματος προστασίας, ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου των δασικών πυρκαγιών - για την πρόληψη τόσο της εξάπλωσης, όσο και της εκδήλωσής τους.

Εξυπνα όπλα θα σβήνουν τις δασικές πυρκαγιές

Με τη συνεργασία ερευνητών και πυροσβεστών η ΕΕ προσπαθεί να περιορίσει τις αυξανόμενες απειλές από φωτιές με τη χρήση δορυφόρων, τεχνητής νοημοσύνης και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων

Φανταστείτε τη σκηνή στην Κορσική: η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία χρησιμοποιεί μια ειδική κάμερα παρακολούθησης για την ανίχνευση καπνού στην περιοχή, δηλώνει άμεσα την εκδήλωση πυρκαγιάς και κινητοποιεί την ανάληψη στοχευμένων ενεργειών για την αντιμετώπισή της.

Οχι, η δράση στον δήμο της Μπιγκουλιά, στη βορειανατολική ακτή της Κορσικής, δεν ήταν μία από τις πολλές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης λόγω των δασικών πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Ευρώπη το 2023. Αντίθετα, ήταν μια επίδειξη που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ, με στόχο να μπορέσουν οι περιφέρειες της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν την απειλή των πυρκαγιών.

Συνεργασία δυνάμεων

Για την άσκηση στην Μπιγκουλιά, το ξέσπασμα πυρκαγιάς προσομοιώθηκε μέσω της χρήσης καπνογόνων, ενώ χρησιμοποιήθηκε ένα εκτεταμένο δίκτυο δεδομένων για την πυροδότηση των βημάτων ταχείας αντίδρασης. Στην άσκηση συμμετείχαν 1.300 πυροσβέστες, οι οποίοι φροντίζουν για την προστασία του πληθυσμού σε αυτό το τμήμα της Κορσικής – το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου – που το καλοκαίρι φτάνει στους 400.000 ανθρώπους. «Αυτή η πρώτη επίδειξη στην Κορσική ήταν ιδιαίτερα θετική», δήλωσε ο Μικαέλ Πελισιέ, ένας πυροσβέστης που συμμετείχε στη δοκιμή.

Μια παρόμοια άσκηση πυρόσβεσης πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, στο πλαίσιο του προγράμματος SAFERS της ΕΕ, στην περιφέρεια Πιεμόντε της Ιταλίας, ενώ δύο ακόμη δοκιμές προγραμματίζονται σε Ελλάδα και Ισπανία προς το τέλος του έτους.

«Μετά τις επόμενες δύο επιδείξεις, θα θέλαμε να προωθήσουμε το σύστημα διαχείρισης τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης», ανέφερε ο Κλαούντιο Ρόσι, συντονιστής του έργου και επικεφαλής ερευνητής του ιταλικού κέντρου έρευνας και καινοτομίας «Links Foundation» στο Τορίνο.

Με τη βοήθεια της χρηματοδότησης από την ΕΕ, η ερευνητική κοινότητα της Ευρώπης ενώνει τις δυνάμεις της με τους πυροσβέστες για την πρόληψη της εξάπλωσης ή και της εκδήλωσης πυρκαγιών. Το SAFERS είναι ένα από πολλά προγράμματα της ΕΕ που συνδυάζουν πόρους και τεχνογνωσία για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στη Γηραιά Ηπειρο.

Μέσω δορυφόρου

Το πρόγραμμα SAFERS επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στη χρησιμοποίηση των δορυφόρων και της τεχνητής νοημοσύνης για την παροχή πληροφοριών που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές και να περιορίσουν τη ζημιά που συντελείται στο περιβάλλον. «Η συντονισμένη αξιοποίηση λύσεων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει την αντοχή των δασών στις πυρκαγιές», δήλωσε ο Κλαούντιο Ρόσι. Το πρόγραμμα, το οποίο έχει διάρκεια 3,5 έτη και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2024, χρησιμοποιεί επίσης μετεωρολογικούς χάρτες και χάρτες επικινδυνότητας, τεχνικές ανίχνευσης πυρκαγιών, πληροφορίες από το ευρύ κοινό και άλλα εργαλεία που θα βοηθήσουν στην προετοιμασία των τοπικών αρχών.

Ο απώτερος στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι επιδείξεις στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία και να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου των δασικών πυρκαγιών που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες και άλλα δεδομένα, το σύστημα έχει σκοπό να παρέχει στα μέλη των ομάδων άμεσης επέμβασης, τα άτομα που είναι υπεύθυνα για τη λήψη αποφάσεων και τους απλούς πολίτες μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι συμβαίνει και να διευκολύνει τη βέλτιστη αντιμετώπιση.

Η κύρια πηγή των πληροφοριών είναι τα γεωσκοπικά δεδομένα που συγκεντρώνονται από το πρόγραμμα Copernicus της ΕΕ. Αυτά συνδυάζονται με δεδομένα που συλλέγονται από ανιχνευτές καπνού, εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προγνωστικά μοντέλα.

Μια υπαρκτή απειλή

Οι εικόνες στα δελτία ειδήσεων με τους τουρίστες στη Ρόδο να τρέπονται σε φυγή, προκειμένου να σωθούν από τις φλόγες τον Ιούλιο του 2023, και τις φωτιές που μαίνονταν στη Σικελία να περικυκλώνουν το Παλέρμο, μας υπενθύμισαν με τον πιο σκληρό τρόπο ότι η απειλή των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη μεγαλώνει διαρκώς.

Ενας από τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε ο δήμος της Πιγκουλιά στην Κορσική ως τόπος επίδειξης του προγράμματος SAFERS ήταν μια μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε εκεί το 2017. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει ότι, κυρίως λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η καλοκαιρινή περίοδος έχει την τάση να παρατείνεται», ανέφερε ο Μικαέλ Πελισιέ. «Επομένως, απειλούμαστε ολοένα και περισσότερο από τις δασικές πυρκαγιές».

Εκπαίδευση στο επίκεντρο

Ενα άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, το πρόγραμμα TREEADS, σκοπεύει να επιστρατεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), αερόστατα μεγάλου ύψους και δορυφόρους, για την ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού συστήματος προστασίας.

«Δεν μπορούμε να επενδύουμε μόνο σε πυροσβεστικά οχήματα, ελικόπτερα ή αεροπλάνα - πρέπει να εκπαιδεύσουμε τις κοινότητές μας πριν από το ξέσπασμα πυρκαγιών», δήλωσε ο Κεμάλ Σαρπ Αρσαβα, συντονιστής του προγράμματος. Ο τουρκικής καταγωγής Αρσαβα είναι επικεφαλής επιστημονικός ερευνητής στο ινστιτούτο «RISE Fire Research» με έδρα τη Νορβηγία, το οποίο εξειδικεύεται στην πυρασφάλεια. Το πρόγραμμα TREEADS έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας διαχείρισης πυρκαγιών, η οποία θα καλύπτει και τα τρία στάδια των δασικών πυρκαγιών, δηλαδή το διάστημα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωσή τους.

Με drones και αερόστατα

Η υλοποίηση του προγράμματος TREEADS ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου 2025. Σε αυτήν την πρωτοβουλία συμμετέχουν ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες από 14 ευρωπαϊκές χώρες και την Ταϊβάν. Εκτός από τη Νορβηγία και την Ταϊβάν, οι συμμετέχοντες προέρχονται από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία. Η ομάδα των ερευνητών αναπτύσσει νέες τεχνολογίες, οι οποίες θα δοκιμαστούν σε οκτώ χώρες που εκπροσωπούνται στο πρόγραμμα.

Ενα σχέδιο είναι να χρησιμοποιηθούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αερόστατα μεγάλου ύψους ώστε να ανιχνεύονται έγκαιρα οι φωτιές, να συλλέγονται δεδομένα για τις πυροσβεστικές υπηρεσίες και να υποβοηθούνται οι ενέργειές τους με την κατάρριψη κατασβεστικών υλικών.

Προβλέπεται μια προσέγγιση τεσσάρων επιπέδων, κατά την οποία θα χρησιμοποιούνται μη επανδρωμένα αεροσκάφη χαμηλού ύψους ώστε να εντοπίζονται οι εστίες φωτιάς, μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεσαίου ύψους για τη ρίψη κατασβεστικών υλικών, αερόστατα μεγάλου ύψους για να εξασφαλίζεται μια ευρύτερη εικόνα και δορυφόροι για να αποτυπώνεται ολόκληρη η κατάσταση. Οι δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους.

Στο πλαίσιο του έργου θα δοκιμαστεί επίσης ένα κράνος εικονικής πραγματικότητας για την εκπαίδευση πυροσβεστών οι οποίοι κανονικά δεν συμμετέχουν σε επιχειρήσεις κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών. Αυτό σημαίνει ότι πυροσβέστες που επιχειρούν σε αστικά κέντρα θα εκπαιδεύονται στην αντιμετώπιση πυρκαγιών σε διαφορετικούς τύπους εδάφους, για την περίπτωση που παρουσιαστεί ανάγκη.

Συνολικά, περισσότερες από 26 τεχνολογίες, μεταξύ άλλων για την προστασία από πυρκαγιές και την καταστολή τους, θα ενισχυθούν, θα αναπτυχθούν και θα δοκιμαστούν στο πλαίσιο του προγράμματος TREEADS.

«Αυτά τα νέα τεχνολογικά συστήματα θα διευκολύνουν την καταπολέμηση των πυρκαγιών στο μέλλον», δήλωσε ο Κεμάλ Σαρπ Αρσαβα.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο «Horizon», το περιοδικό της ΕΕ για την Ερευνα και την Καινοτομία

Πηγή: «Τα Νέα»

Σχετικές ειδήσεις