ΕΛΛΑΔΑ

Ιστορικά κειμήλια της Αστυνομίας σε νέο εκθεσιακό χώρο στη Θεσσαλονίκη

astynomia
ertnews.gr

Εγκαινιάστηκε το μουσείο ιστορικών κειμηλίων και τεκμηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη

Σε νέο εκθεσιακό χώρο «Συλλογής Ιστορικών Κειμηλίων και Τεκμηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας», στο ισόγειο του Αστυνομικού Μεγάρου της Θεσσαλονίκης εκτίθενται ιστορικά κειμήλια.

Ιστορικά έγγραφα, μετάλλια, παράσημα, «τεχνολογικός» εξοπλισμός, γραφομηχανές, ξίφη και όπλα που έφεραν στις στολές τους για παράδειγμα οι Κρήτες ή οι Σάμιοι Χωροφύλακες, καθώς επίσης διάφορες στολές, όπως αυτή της πρώτης σειράς γυναικών που αποφοίτησαν από τη Σχολή Χωροφυλακής το 1972, περιλαμβάνονται μεταξύ των εκθεμάτων.

Ο εκθεσιακός χώρος – μουσείο «μιλάει» για την ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας, από την ίδρυση της το 1833 ως Ελληνική Χωροφυλακή μέχρι το 1984, οπότε πήρε τη σημερινή της ονομασία, με την ενοποίηση των Σωμάτων Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων. Τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν απόψε, παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου και του Αρχηγού του Σώματος, Αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου που είναι ο «εμπνευστής» του μουσείου.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Οικονόμου απένειμε τα εύσημα στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, χάρη στον οποίο ο εκθεσιακός χώρος – όπως είπε – πήρε «σάρκα και οστά». «Το μουσείο είναι είναι η απάντηση σε όσους πολλές φορές μηδενίζουν, απαξιώνουν και στέκονται με ασέβεια απέναντι στην Ελληνική Αστυνομία», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, ενώ αναφέρθηκε στη διαχρονική σχέση που έχει η Αστυνομία με την πατρίδα, τον λαό και την ιστορία της.

«Η Ελληνική Αστυνομία είναι βγαλμένη από τα σπλάχνα της ελληνική κοινωνίας, ήταν πάντοτε δίπλα στην κοινωνία σε όλες τις κρίσιμες καμπές του Ελληνισμού. Ήταν εκεί να προστατεύσει την κοινωνία και τον πολίτη, απέναντι στο έγκλημα και δίπλα στον Έλληνα πολίτη σε όλους τους μεγάλους αγώνες της πατρίδας για ακεραιότητα, ελευθερία και ανεξαρτησία, προστατεύοντας τα κεκτημένα δικαιώματα σε καιρό ειρήνης» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας ότι τα εκθέματα μάς θυμίζουν και ξυπνούν μνήμες από το παρελθόν.

Ο κ. Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι η πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δεν θα σταματήσει την προσπάθεια για ενίσχυση του Σώματος με μέσα και υποδομές προκειμένου να ανταπεξέλθει στο σύγχρονο ρόλο της. Παραφράζοντας δε, τα λόγια του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, ο υπουργός υπενθύμισε στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας το τριπλό χρέος κατά την εκτέλεση της θητείας τους προς το Έθνος: να κουβαλάνε μαζί τους τούς προγόνους, να πορεύονται με πυξίδα τις πράξεις και να μεταδίδουν στους νεότερους την μεγάλη και ιερή εντολή να τους ξεπεράσουν.

Εμφανώς συγκινημένος, από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομία σε χαιρετισμό του ανέφερε ότι ο εκθεσιακός χώρος «αποτελεί το σπίτι μας», στο οποίο «κανείς από μας δεν είναι επισκέπτης», ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όσους μέσω δωρεών έβαλαν το «λιθαράκι» τους στον εμπλουτισμό του μουσείου. «Στόχος μας είναι μέσω της διαφύλαξης της παρακαταθήκης των προγενεστέρων συναδέλφων μας, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η ανάδειξη του ρόλου που διαδραμάτισαν τα προηγούμενα χρόνια μέσα στην κοινωνία» υπογράμμισε ο κ. Μαυρόπουλος και απευθυνόμενος προς τα στελέχη του Σώματος τόνισε πως «είμαστε οι κληρονόμοι όσων πέρασαν, οι συνεργάτες όσων ζουν και εκείνοι που προνοούν για όσους έρθουν».

Στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο οποίος δώρισε με τη σειρά του ένα ιστορικό κειμήλιο της Μητρόπολής τού προς το Σώμα προκειμένου να εκτεθεί στο μουσείο. Στην εκδήλωση παρέστησαν βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, όπως επίσης εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προξενικών και στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της πόλης κ.ά.

Τα εκθέματα του εκθεσιακού χώρου αποτελούν προσωπικές δωρεές στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, εν αποστρατεία και απογόνων, ενώ πολλά φυλάσσονταν σε αποθήκες Αστυνομικών Διευθύνσεων διαφόρων περιοχών της ελληνικής επικράτειας. Το μουσείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό και για οργανωμένες επισκέψεις εκπαιδευτικών μονάδων, κατόπιν συνεννόησης με την Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.