ΕΛΛΑΔΑ

Ζήγρας:Οι Ελβετοί περιέθαλπταν τα λαμόγια και κάνουν ότι δεν ξέρουν

Ζήγρας:Οι Ελβετοί περιέθαλπταν τα λαμόγια και κάνουν ότι δεν ξέρουν

Την επιστροφή στη χώρα μας περίπου 2,2 εκατ. ευρώ που βρίσκονται στις ελβετικές τράπεζες προκειμένου να τα καταθέσει υπέρ του δημοσίου αξιώνει ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας, κατηγορώντας ευθέως την Ελβετική Δικαιοσύνη για σκόπιμη κωλυσιεργία.

«Έχω δηλώσει εμπράκτως τη μεταμέλειά μου για τη συμμετοχή μου στην εγκληματική οργάνωση ξεπλύματος χρήματος των πρώην υπουργών και ζήτησα συγνώμη από την ελληνική Δικαιοσύνη και τον ελληνικό λαό. Το Ελβετικό κράτος που οικοδόμησε την οικονομία του περιθάλποντας τα μεγαλύτερα λαμόγια του τραπεζικού κόσμου πρέπει να ζητήσει με τη σειρά του συγνώμη από την ελληνική Δικαιοσύνη και τον ελληνικό λαό γιατί ήταν η χώρα – πλυντήριο των κλεμμένων από τον ελληνικό λαό χρημάτων, γιατί τόσα χρόνια έκλεινε τα μάτια και τώρα κάνει πως δεν ξέρει. Το ελβετικό κράτος πρέπει να επιστρέψει άμεσα στον ελληνικό λαό τα κλεμμένα χρήματα και να παύσει τις υποκριτικές διώξεις και ανακρίσεις για να έχει δικαιολογία να παρακρατεί τα κλεμμένα από τον ελληνικό λαό χρήματα. Και η αρχή της επιστροφής των χρημάτων, πρέπει να γίνει από τα χρήματα που έχουν βρεθεί στην Ελβετία στο όνομά μου και τα οποία εδώ και ενάμιση χρόνο ζητώ να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο, εκεί που ανήκουν» δήλωσε ο Νίκος Ζήγρας αμέσως μετά την πολύωρη εξέτασή του από κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Ελβετίας.

Η εξέταση του Νίκου Ζήγρα από τον αναπληρωτή ομοσπονδιακό εισαγγελέα της Ελβετίας Urs Koehli παρουσία ενός ανώτερου αστυνομικού, μιας οικονομολόγου καθώς και των Ελλήνων ανακριτών για θέματα διαφθοράς κ.κ. Μαλλή και Σταυρόπουλου, έγινε στο πλαίσιο αιτήματος δικαστικής συνδρομής που εστάλη από τις ελβετικές αρχές στις 17 Απριλίου 2013.

elvetoi

Η έρευνα των ελβετικών αρχών για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα με εμπλοκή 9 προσώπων παρουσιάζει «ελληνικό ενδιαφέρον», καθώς μεταξύ των εμπλεκομένων είναι ο Ζήγρας, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η αδελφή της πρώην συζύγου του κ. Τσοχατζόπουλου αλλά και Έλληνας υπάλληλος του ελβετικού υποκαταστήματος της Morgan Stanley.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις «καταγγελίες» Ζήγρα, οι Ελβετοί θέτουν προσκόμματα στην επιστροφή εκατομμυρίων ευρώ, που σύμφωνα με τις ελληνικές δικαστικές αποφάσεις είναι μαύρο χρήμα, προερχόμενο από μίζες ή άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ σύμφωνα με τον συνήγορο του Στέλιο Γκαρίπη οι Ελβετοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα από τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης προς τον Ελβετό ομόλογό του, κι αν κριθεί πώς οι ελληνικές αρχές συνέδραμαν ουσιαστικά τις ελβετικές, στο τέλος να «τα μοιραστούμε».

Ενδεικτική ήταν άλλωστε η στάση του Ελβετού εισαγγελέα, στις δηλώσεις που έκανε προς του Έλληνες δημοσιογράφους, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για το θέμα της επιστροφής των χρημάτων απάντησε «δεν θα πάρω θέση για αυτό το θέμα». Σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας Urs Koehli, προς τους Έλληνες δημοσιογράφους:

«Η ελβετική Εισαγγελία από το 2012 και μετά ασχολείται σοβαρά και ενδελεχώς με πολλές αιτήσεις από την Ελλάδα για λογαριασμούς και στοιχεία. Σ' αυτό το σημείο θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Εισαγγελία Αθηνών έχει παίξει σημαντικό ρόλο και η εργασία που έχει κάνει είναι η καλύτερη δυνατή. Από το καλοκαίρι του 2012 η Ελβετή Εισαγγελία έχει ανοίξει διαδικασία γιατί υπάρχει υποψία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αλλά πρέπει να πω ότι το ειδικό βάρος της ελβετικής Εισαγγελίας είναι διαφορετικό από αυτό της ελληνικής.

Το δικό μας αίτημα βασίζεται στο ότι θέλουμε να διευκρινίσουμε αν , στο πλαίσιο της διαδικασίας και της δικαστικής συνδρομής, πρέπει να στραφούμε με προσφυγή σε βάρος ατόμων ή εταιριών που ζουν και εδρεύουν στην Ελβετία.

Η Εισαγγελία της Ελβετίας θα ήθελε να διασφαλίσει ότι δεν διακυβεύεται η σοβαρότητα και η υπόληψη της Ελβετίας ως χώρας καταθέσεων διότι η Εισαγγελία θέλει να αποσοβήσει τον κίνδυνο όπως πληρωμές που έχουν σχέση με ξέπλυμα να γίνονται μέσω του ελβετικού χώρου».

mizes

Τι ρώτησαν οι Ελβετοί

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ελβετοί ρώτησαν:

- Με ποιες τράπεζες διατηρούσε σχέσεις ο Ν. Ζήγρας και με ποιους εμφανιζόμενους και πραγματικούς οικονομικούς δικαιούχους

- Ποιες σχέσεις είχε συνάψει με τράπεζες, κατ' εντολή τρίτων, ποιος έδινε την εντολή και ποιος ήταν ο πραγματικός δικαιούχος

- Ποιος άνοιξε λογαριασμούς στη Morgan Stanley, που είναι στο όνομα του Ζήγρα, εάν είναι ο ίδιος πραγματικός δικαιούχος, εάν όχι ποιος είναι ο πραγματικός, ποιος ελάμβανε αποφάσεις και ποιος ο σκοπός της δημιουργίας των λογαριασμών.

Ζήτησαν επίσης διευκρινίσεις για δύο λογαριασμούς στη Morgan Stanley στους οποίους μεταξύ 2000-2001 πιστώθηκαν επιταγές συνολικού ποσού 29.404.000 ελβετικών φράγκων, ποσό για το οποίο επιβαρύνθηκε λογαριασμός του κατηγορούμενου στην υπόθεση των Tor M1 επιχειρηματία Φουάντ αλ Ζαγιάντ στην Credit Agricole. Οι ερωτήσεις επίσης αφορούσαν το κατά πόσο ο εμπλεκόμενος Έλληνας υπάλληλος της Morgan Stanley γνώριζε εάν ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν ο πραγματικός δικαιούχος των σχέσεων με ελβετικές τράπεζες.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι εκπρόσωποι της ελβετικής δικαιοσύνης θα λάβουν εξηγήσεις αύριο, και πάλι παρουσία των Ελλήνων ανακριτών Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλου από τον Άκη Τσοχατζόπουλο ενώ αντίστοιχα έχουν ζητήσει να εξετάσουν μεθαύριο τη σύζυγο του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη.

akiszigras

Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι Ελβετοί αναφέρθηκενα σε δεκάδες καταθέσεις, λογαριασμούς και offshore που αγνοούσε ο Ζήγρας, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στα αρχεία των τραπεζών τους οι Ελβετοί τον είχαν περίπου ως Κροίσο, πρόσωπο δηλαδή με τεράστια περιουσία και βιομήχανο. Αυτό κατά τον συνήγορό του, σημαίνει πώς τουλάχιστον δυο Ελληνοελβετοί τραπεζίτες (για τους οποίους ρωτούσαν επίμονα οι Ελβετοί) είχαν αλλοιώσει τον φάκελο του Ζήγρα, για να δικαιολογούν τις καταθέσεις εκατομμυρίων. Τον ρώτησαν δε ακόμα και για λογαριασμό στον οποίο φαίνεται ως συνδικαιούχος η δήθεν «σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη». Ο Ζήγρας μίλησε για τους Ελληνοελβετούς τραπεζίτες λέγοντας πώς είχαν απευθείας επαφή με τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Τον μεν έναν –κατά Ζήγρα- του τον είχε συστήσει γνωστός Έλληνας δικηγόρος με γραφείο στη Βουκουρεστίου, τον δε άλλον τον είχε επισκεφθεί αυτοπροσώπως ο πρώην υπουργός στη Γενεύη μαζί με την κόρη του Αρετή, σύμφωνα πάντα με τον Ζήγρα.

Διαβάστε επίσης:

Εξηγήσεις στους Ελβετούς Εισαγγελείς δίνει ο Ζήγρας

Έρχονται Ελβετοί Εισαγγελείς για Άκη, Βίκυ και Ζήγρα

«Αμαρτωλά» εξοπλιστικά: Θύμα των Γερμανών, δήλωσε ο Ματαντός

Με αγωγή «απαντά» ο Γ. Παπαντωνίου στον Ζήγρα

Νέους λογαριασμούς με μίζες υπέδειξε ο Ματαντός