ΕΛΛΑΔΑ

Οι τρεις υποψήφιοι για τις πρυτανικές εκλογές του ΑΠΘ

Οι τρεις υποψήφιοι για τις πρυτανικές εκλογές του ΑΠΘ

Στην επιλογή των τριών υποψηφίων για τις πρυτανικές εκλογές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθούν στις 12 Ιουνίου, κατέληξε το Συμβούλιο του Ιδρύματος, σε σημερινή του συνεδρίαση.

Από τους συνολικά έξι ενδιαφερόμενους υποψήφιους, επιλέχθηκαν ο καθηγητής Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Γιάννης Παπαδογιάννης, με 12 ψήφους, ο καθηγητής Φυσικής και διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, Στέργιος Λογοθετίδης, με 11 ψήφους και ο καθηγητής Πολυτεχνικής, Περικλής Μήτκας, με 10 ψήφους. Αποκλείστηκαν ο καθηγητής Χημείας της ΣΘΕ, Ανδρέας Γιαννακουδάκης, ο οποίος έλαβε δύο ψήφους και ο καθηγητής Βιολογίας και νυν αντιπρύτανης, Γιάννης Παντής, με μία ψήφο.

Ο υποψήφιος, καθηγητής Φυσικής - Νανοτεχνολογίας του πανεπιστημίου του Τενεσί, Παναγιώτης Δάτσκος, είχε υποβάλλει παραίτηση με το αιτιολογικό ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ουσιαστικά δεν επιτρέπει την εκλογή πρύτανη, ο οποίος δεν προέρχεται από το Ίδρυμα.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 12 από τα 14 μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος, καθώς δύο μέλη του παραιτήθηκαν για λόγους δεοντολογίας, εξαιτίας του ενδιαφέροντός τους να συμμετάσχουν στις εκλογές. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου, καθηγητή Ιατρικής, Βασίλη Ταρλατζή, δεν προβλέπεται η αντικατάστασή τους , στο βαθμό που δεν επηρεάζεται η απαρτία στο Συμβούλιο.

Αναφερόμενος στις φωνές διαμαρτυρίας σχετικά με την διαδικασία προεπιλογής των υποψηφίων, ανέφερε ότι το Συμβούλιο ακολούθησε την διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, ενώ για τα κριτήρια αξιολόγησης των πέντε ενδιαφερομένων τόνισε ότι επικράτησαν δύο βασικοί παράγοντες, το υψηλό κύρος (ερευνητικό - συγγραφικό έργο, διεθνής και ελληνική αναγνώριση του έργου) και η διοικητική εμπειρία τους. «Η δουλειά ενός πρύτανη είναι ένα σύνθετο έργο, που απαιτεί την συνύπαρξη των δύο κριτηρίων» είπε χαρακτηριστικά.

Το Συμβούλιο πρόκειται να δημοσιοποιήσει τα πλήρη πρακτικά της συνεδριάσης του στην ιστοσελίδα του, πριν τις εκλογές.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν ηλεκτρονικά και δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου και οι λέκτορες.

Διαβάστε επίσης:

ΟΑΕΔ: Άρχισαν οι προσλήψεις των 10.000 ανέργων 30-66 ετών