ΕΛΛΑΔΑ

Μόνο ο πατέρας του Ρωμανού θα συναντηθεί με τον Σαμαρά

Μόνο ο πατέρας του Ρωμανού θα συναντηθεί με τον Σαμαρά

Σήμερα, Δευτέρα (08/12/2014) στις 11:00 το πρωί, είναι προγραμματισμένο το ραντεβού των γονιών του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ωστόσο, στη συνάντηση το «παρών» αναμένεται να δώσει μόνο ο πατέρας του απεργού πείνας, ο οποίος σε δηλώσεις του γνωστοποίησε ότι θα επαναλάβει το αίτημα του γιου του να του δοθεί άδεια παρακολούθησης των μαθημάτων στο ΤΕΙ που έχει εισέλθει. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο 21χρονος με επιστολή του ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με την κίνηση αυτή.

«Δηλώνω σε όλους τους τόνους ότι το αίτημα των γονιών μου με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Προφανώς κατανοώ την αγωνία τους γιατί κινδυνεύουν να χάσουν το παιδί τους» διεμήνυσε μέσω ιδιόχειρου σημειώματος που διάβασε στους δημοσιογράφους ο συνήγορός του, Φραγκίσκου Ραγκούση.
Μέχρι χθες το βράδυ κανείς δεν μπορούσε να διαβεβαιώσει εάν τελικά αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. Πολλώ δε μάλλον μετά και την αναφορά του Αντώνη Σαμαρά στο Νίκο Ρωμανό από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον προϋπολογισμό. «Υμνήσατε έναν απεργό πείνας αλλά ξεχάσατε ότι ο νεαρός έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για ληστεία με καλάσνικοφ», είπε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι το ραντεβού με το Πρωθυπουργό στο Μαξίμου κανονίστηκε κατόπιν αιτήματος των δύο γονέων, μέσω του συνηγόρου, Φραγκίσκου Ραγκούση, που προσπαθούν να βρουν μια λύση για τη ζωή του παιδιού τους που βρίσκεται ήδη σε οριακή κατάσταση.

Η αντιπαράθεση για την υπόθεση επεκτάθηκε σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Στο θέμα αναφέρθηκε τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στις ομιλίες τους που έκλεισαν την πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στις εκκλήσεις κυβερνητικών παραγόντων για συναίνεση είπε:

«Από τον ΣΥΡΙΖΑ σε τι ακριβώς ζητάτε συναίνεση; Σε ένα κράτος που παριστάνει το λιοντάρι στον 20χρονο απεργό πείνας και υποκύπτει στις πιέσεις της Τρόικας;».
«Υμνήσατε ένα απεργό πείνας», απάντησε σχετικά ο Αντώνης Σαμαράς όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και πρόσθεσε: «Αλλά ξεχνάτε ότι ο νεαρός έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για ληστεία με καλάσνικοφ».

Πέραν όμως των δύο αρχηγών, στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν, επίσης, αρκετοί βουλευτές το Σαββατοκύριακο, ιδίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Ζαχαριάς αναφέρθηκε στις καταγγελίες για υποχρεωτική σίτιση του Ρωμανού, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει κάθε τέτοια εντολή ή σκέψη και πρόσθεσε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα συνιστά βασανισμό.

Στην ίδια γραμμή και η Αννα Χατζησοφιά η οποία τόνισε: «Δεν θέλουμε ο Νίκος Ρωμανός να γίνει κανενός είδους σύμβολο. Δεν θέλουμε να γίνει λάβαρο. Δεν θέλουμε να φωνάζουμε αύριο "ο Νίκος Ρωμανός ζει". Θέλουμε ο Νίκος Ρωμανός να ζήσει. Για αυτό αγωνιζόμαστε. Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Χατζησοφιά.

Στο θέμα αυτό, όμως, αναφέρθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μπιάνης, ο οποίος ζήτησε να δοθεί λύση για ανθρωπιστικούς λόγος και συμπλήρωσε πως «ένα μοιραίο γεγονός μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα στην κοινωνική προσπάθεια και ενότητα».

Την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο Χαράλαμπος Αθανασίου στην παρέμβασή του ευχήθηκε ο απεργός πείνας «όποια και αν είναι η στόχευσή του για το μέλλον, όποια και είναι τα όνειρά του, ό,τι και αν επιθυμεί να κάνει, ακόμα και αν αυτό είναι να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του μισώντας το κράτος, μισώντας το σύστημα, ακόμα και εμένα προσωπικά, να συνειδητοποιήσει ότι αυτά μπορεί να τα πράξει μόνο ζωντανός και υγιής».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αντέκρουσε τις κατηγορίες ότι η ελληνική πολιτεία εκδικείται τον Νίκο Ρωμανό και υπογράμμισε: «Μια απλή ανάγνωση στον σωφρονιστικό κώδικα, όμως, αρκεί για να κατανοήσει κανείς ότι ο επιτυχών δεν δικαιούται αυτόματα εκπαιδευτική άδεια. Δικαιούται να τη ζητήσει όμως και υπάρχει το δικαστικό συμβούλιο να εξετάσει αν με βάση τα ιδιαίτερα στοιχεία κάθε περίπτωση και τον νόμο μπορεί να τη δώσει». Πρόσθεσε, δε, ότι «ο Νίκος Ρωμανός είχε ελάχιστες πιθανότητες να λάβει εκπαιδευτική άδεια ιδίως από τη στιγμή που είναι υπόδικος για άλλα αδικήματα, όχι γιατί το θέλει η κυβέρνηση αλλά επειδή έτσι ορίζει ο νόμος».

Τέλος, ο κ. Αθανασίου αναρωτήθηκε: «Θέλετε έναν υπουργό Δικαιοσύνης που να τηλεφωνεί στους, κατά το σύνταγμα, αδέσμευτους δικαστικούς λειτουργούς και να επιβάλει αποφάσεις που επιθυμεί ο ίδιος ή ζητεί η κοινή γνώμη; Αυτή τη δημοκρατία θέλουμε;».

Το θέμα σχολίασε και ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέδρος ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άμεσης εξεύρεσης λύσης. Ο κ. Λοβέρδος είπε τα παρακάτω: «Κι αυτό το παιδί πρέπει να πάρει τις ευκαιρίες του. Η Δημοκρατία δεν εκδικείται. Αν πάθει κάτι κακό αυτό το παιδί το κρίμα στον λαιμό όσων ολιγώρησαν. Όσοι κατακρίνουν αυτήν τη θέση, να σκεφτούν πως στην αγκαλιά του παιδιού αυτού, σε ηλικία 16 ετών, πέθανε ο συνομήλικος φίλος του. Αυτές είναι οι πάγιες απόψεις μου. Κι όσοι θέλουν να με αμφισβητήσουν, παραπέμπονται στην κοινή ερώτηση Κουβέλη- Λοβέρδου για τη νοσηλεία του Σάββα Ξηρού το 2006».

Πάντως το θέμα έγινε και αντικείμενο αντιπαράθεσης μετάξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε χαρακτηριστικά πως αν η κυβέρνηση θέλει να πει ότι το κράτος δεν εκβιάζεται, να μην το κάνει στην περίπτωση του Ρωμανού, αλλά της τρόικας. Παίρνοντας τον λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως ο Νίκος Ρωμανός δεν είναι πολιτικός κρατούμενος, αλλά ποινικός και σημείωσε πως αν πάθει κάτι «υπεύθυνοι θα είναι αυτοι που του φουσκώνουν τα μυαλά».

Σχετικές ειδήσεις