Φωτιά Κύθηρα: Ο δήμαρχος είχε ζητήσει πέντε φορές ενίσχυση της πυρασφάλειας και τον αγνόησαν

Newsroom Newsroom

Φωτιά Κύθηρα: Ο δήμαρχος είχε ζητήσει πέντε φορές ενίσχυση της πυρασφάλειας και τον αγνόησαν

Φωτιά Κύθηρα | Ειδήσεις: Έφτασαν μόλις τρία εικοσιτετράωρα για να γίνουν «στάχτη» 23.500 στρέμματα παρθένου δάσους στα Κύθηρα, ωστόσο η υπόθεση της μεγάλης πυρκαγιάς φέρνει στο φως μια απίστευτη ιστορία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, έχει αποστείλει τα τελευταία δυόμισι χρόνια συνολικά πέντε επιστολές – εκκλήσεις προς τρεις διαφορετικούς αρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη δραματική υποστελέχωση του πυροσβεστικού κλιμακίου που βρίσκεται στο νησί.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το πυροσβεστικό κλιμάκιο Κυθήρων έχει μόνο 12 οργανικές θέσεις (για ένα κατάφυτο νησί, 278 τετραγωνικών χιλιομέτρων), εκ των οποίων συνήθως είναι καλυμμένες οι μισές!

Ο κ. Χαρχαλάκης στις 13 Μαρτίου 2017 είχε γράψει στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Βασίλειο Καπέλιο: «Αδυνατούμε να κατανοήσουμε με ποια ακριβώς λογική αποδομείται σταδιακά το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο (Π.Κ.) Κυθήρων, γεγονός που μας ανησυχεί πάρα πολύ εν όψει και της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου. Το νησί μας διαθέτει τεράστιες δασικές εκτάσεις που δεν δύναται να εποπτευθούν με τόσο λίγο προσωπικό. Σε περίπτωση μεγάλου συμβάντος τι ακριβώς θα γίνει; Θα αναμένουμε ώρες επί ωρών ενίσχυση από την Πελοπόννησο; Και εάν ο καιρός δεν το επιτρέπει; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της τραγικής υποβάθμισης του τοπικού Π.Κ.;».

Οι υπόλοιπες τέσσερις επιστολές

Σύμφωνα, πάντα, με την «Καθημερινή», η πρώτη επιστολή του νέου (τότε) δημάρχου προς τον (τότε) αρχηγό του Π.Σ. αντιστράτηγο Βασίλειο Παπαγεωργίου στάλθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2014: «Οι ανάγκες του τοπικού κλιμακίου είναι εξαιρετικά μεγάλες, καθώς η έκταση του νησιού είναι μεγάλη, ενώ περιοδικά προκύπτουν ανάγκες επέμβασης στα γειτονικά Αντικύθηρα, που απέχουν δύο ώρες με το καράβι της γραμμής». Ο κ. Χαρχαλάκης ζητεί την τοποθέτηση τεσσάρων πυροσβεστών, για να καλυφθεί μέρος των έξι κενών οργανικών θέσεων.

Στις 22 Απριλίου 2016 ο δήμαρχος επανέρχεται με επιστολή προς τον αντιστράτηγο Ιωάννη Καρατζιά, που έχει αναλάβει πλέον αρχηγός Π.Σ. Το αίτημά του είναι η «άμεση ενίσχυση του προσωπικού του Π.Κ. Κυθήρων και η άμεση διακοπή όλων των αποσπάσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτωβρίου», θέτοντας το βάσιμο αίτημα πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται σε νησιά πρέπει να ενισχύονται σημαντικά από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο. Ο κ. Χαρχαλάκης ζητεί επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα δωρεάς ενός πυροσβεστικού οχήματος για τα Αντικύθηρα.

Στις 4 Ιουλίου 2016 ο δήμαρχος, αφού ευχαριστεί τον κ. Καρατζιά για την άμεση ανταπόκριση της Πυροσβεστικής και την επιτυχημένη κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο νησί, ξαναθέτει το αίτημα της άμεσης ενίσχυσης των Κυθήρων σε πυροσβεστικό προσωπικό, καθώς «σε περίπτωση ενός εκτεταμένου συμβάντος σε συνδυασμό με άσχημες καιρικές συνθήκες... το υπάρχον προσωπικό θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα καθώς είναι εξαιρετικά μειωμένο για το μέγεθος και τα γεωγραφικά δεδομένα του νησιού μας».

Στις 12 Δεκεμβρίου 2016, ο δήμαρχος Κυθήρων με νέα επιστολή του ενημερώνει τον νέο αρχηγό Π.Σ. αντιστράτηγο Βασίλειο Καπέλιο. Τη συγκεκριμένη περίοδο στα Κύθηρα βρίσκονται μόλις τέσσερις πυροσβέστες για 12 οργανικές θέσεις! Εκτός από τις έξι κενές θέσεις, υπάρχουν και δύο πυροσβέστες με απόσπαση. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ανταπόκριση στις εκκλήσεις του δημάρχου με αποτέλεσμα την καταστροφική πυρκαγιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved