ΕΛΛΑΔΑ

Αποκάλυψη ΣΟΚ! Τι φοβάται ο ΟΗΕ για νησιά και Έβρο

Αποκάλυψη ΣΟΚ! Τι φοβάται ο ΟΗΕ για νησιά και Έβρο

Μας ανησυχεί η κατάσταση στα νησιά αλλά περισσότερο στον Έβρο, λέει στο CNN Greece,ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ.

O κ. Λεκλέρκ τονίζει ότι γίνονται όλες οι προσπάθειες ώστε το πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων σε διαμερίσματα να συνεχιστεί και το 2020, παρά το ότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέχρι το 2019 και επισημαίνει το σημαντικό ρόλο των προσπαθειών για την ταχύτερη ενσωμάτωση των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία

Παρά τη συμφωνία με την Τουρκία, εξακολουθούν να έρχονται πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και κάποιες μέρες ο αριθμός τους είναι μεγάλος. Σας προβληματίζει αυτό; Φοβάστε ότι μπορεί να δούμε ξανά μεγάλα νούμερα;

«Αυτό που ελπίζω είναι, τα ευρωπαϊκά κράτη να έμαθαν από την κρίση του 2015, τι είναι σημαντικό να γίνεται όταν υπάρχουν κρίσεις στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική όπως υπάρχουν και τώρα άλλωστε. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει στήριξη στα γειτονικά κράτη αυτών των χωρών τα οποία είναι και αυτά που θα δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες συνήθως θέλουν να πάνε σε χώρες που μπορούν να μιλούν τη γλώσσα τους. Μόνο όταν η κατάσταση γίνεται πάρα πολύ δύσκολη, όπως το 2015 δεν κάνουν διάκριση.

Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίζουμε αυτά τα κράτη που οι άνθρωποι θα πάνε αρχικά. Μόνο ένας μικρός αριθμός από αυτούς θα έρθουν στην Ευρώπη και αυτός ο αριθμός αυξάνει σήμερα. Ανησυχούμε για την κατάσταση στα νησιά αλλά ακόμη περισσότερο για την κατάσταση στον Έβρο. Τις τελευταίες τρεις ημέρες (πριν από την ημέρα της συνέντευξης) πέρασαν στη χώρα περισσότερο από 600 άνθρωποι από τον Έβρο. Είναι πολύ σημαντικό να στηρίζουμε της υπηρεσίες στην περιοχή του Έβρου ώστε οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες καταγραφής και να φιλοξενηθούν με αξιοπρέπεια. Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη από τις ελληνικές αρχές με την στήριξη της ΕΕ.

Αν ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών αυξηθεί δεν είναι μόνο ευθύνη της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ να ανταποκριθεί. Είμαστε εκεί για να σιγουρευτούμε ότι τα σχέδια εφαρμόζονται. Ελπίζουμε να μην αυξηθούν τα νούμερα των εισροών αλλά όλοι μας οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι».

Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα “Εστία” για την στέγαση των προσφύγων;

«Νομίζω θυμάστε όταν ξεκίνησε η κρίση, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έφταναν στα νησιά της χώρας και συνέχισαν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη. Η κατάσταση τώρα έχει αλλάξει πάρα πολύ. Δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να φύγουν με κατεύθυνση το βορρά και είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να μπορεί να υποδέχεται με αξιοπρέπεια πρόσφυγες, ανθρώπους που ζητούν άσυλο.

Μέσα σε ενάμιση χρόνο η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει το ελληνικό κράτος και τους Δήμους που είχαν τη διάθεση να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα ώστε να δημιουργήσουμε μέχρι σήμερα 22.000 θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα.
Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα στέγασης για ένα χρονικό διάστημα και να λαμβάνουν συγκεκριμένες υπηρεσίες όπως διερμηνείας, και νομικής εκπροσώπησης έτσι ώστε μετά από κάποιο χρόνο να μπορούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να προσφέρουν στην κοινωνία που ζουν.

Για πολλούς ανθρώπους που έχουν δουλέψει για ζητήματα ασύλου στην Ελλάδα, αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσαν να φανταστούν.

Το γεγονός δηλαδή ότι θα δημιουργηθούν 22.000 θέσεις στέγασης σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ότι τα παιδιά των προσφύγων θα πηγαίνουν στο σχολείο, θα έχουν περίθαλψη, και ότι θα έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής με λίγα λόγια μια φυσιολογική ζωή.
Είναι πολύ καλύτερα από τα Κέντα Φιλοξενίας και είναι αυτό που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι.»

Μιλήσατε για τα Κέντρα Φιλοξενίας. Η κατάσταση όπως γνωρίζετε δεν είναι καλή και δεν δίνουν καλή εικόνα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την Ύπατη Αρμοστεία. Πόσα κέντρα Φιλοξενίας εξακολουθούν να υπάρχουν και ποιος ο στόχος για τον αριθμό τους στην επόμενη διετία;

«Τα Κέντρα Φιλοξενίας τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού στον κόσμο, για εμάς, θα πρέπει να είναι μια λύση πρώτης ανάγκης. Με δεδομένη την κατάσταση που αντιμετώπισε η Ελλάδα ήταν αδύνατο να φιλοξενήσει αμέσως όλο τον κόσμο σε σπίτια όπως βλέπουμε να γίνεται σήμερα. Έχουμε δει ήδη στην Ελλάδα πολλά Κέντρα φιλοξενίας που δημιουργήθηκαν για παράδειγμα σε αποθήκες όπως στη Κεντρική Μακεδονία, να έχουν κλείσει.

Και έκλεισαν γιατί δεν ήταν κατάλληλα εξοπλισμένα για να υποδεχθούν ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα έχουμε 29 Κέντρα Φιλοξενίας τα οποία είναι ημι-μόνιμα, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα τα κλείνει όσο οι δικαιούχοι ασύλου πηγαίνουν σε διαμερίσματα. Αυτή είναι η φιλοδοξία. Να κλείνουν σταδιακά. Εντωμεταξύ κάποια άλλα Κέντρα Φιλοξενίας που δημιουργήθηκαν, όπως για παράδειγμα στη Θήβα, είναι πολύ πιο αξιοπρεπή.

Έχουμε λοιπόν διαφορές από Κέντρα σε Κέντρα. Ακόμη και στο εξωτερικό, τα Κέντρα που δημιουργήθηκαν για παράδειγμα στη Συρία πριν από 40 χρόνια για τους Παλαιστίνιους έγιναν με τον καιρό κομμάτι των πόλεων, συνοικίες. Καλωσορίζουμε την κατεύθυνση που έχει η Ελλάδα για σταδιακό κλείσιμο των Κέντρων Φιλοξενίας και αντικατάστασή τους με διαμερίσματα. Αυτό μας οδηγεί και στον προϋπολογισμό του προγράμματος το οποίο η ΕΕ έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει μέχρι το 2019 και εργαζόμαστε στενά με την κυβέρνηση τους Δήμους και την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε η μετακίνηση στα διαμερίσματα να είναι βιώσιμη και το 2020.»

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr