ΕΛΛΑΔΑ

Αντεγκλήσεις ΔΕΗ-ΓΕΝΟΠ για το χαράτσι στα ακίνητα

Αντεγκλήσεις ΔΕΗ-ΓΕΝΟΠ για το χαράτσι στα ακίνητα

«Βραχυκύκλωμα» έχει προκληθεί μεταξύ ΓΕΝΟΠ και ΔΕΗ για το ειδικό τέλος ακινήτων, με την Ομοσπονδία να αντιδρά στη διακοπή ρεύματος στη περίπτωση μη πληρωμής του χαρατσιού.

Την ίδια ώρα η ΔΕΗ επαναλαμβάνει ότι οι εντολές διακοπής ρεύματος για μη πληρωμή του τέλους ακινήτων εκδίδονται κανονικά από τη μηχανογραφική υπηρεσία. Ωστόσο, οι διακοπές έχουν ανασταλεί εν αναμονή της νέας υπουργικής απόφασης για απαλλαγές συγκεκριμένων κατηγοριών καταναλωτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ σε κανονικούς ρυθμούς συνεχίζεται η εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος με το ειδικό τέλος ακινήτων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ως τις 18 Νοεμβρίου πάνω από το 78% του συνόλου των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί έχουν εξοφληθεί. Δηλαδή, από τους 86.187 λογαριασμούς που έληξαν έχουν εξοφληθεί οι 67.140.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ (και παρά την κατάληψη της ΓΕΝΟΠ στο κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής) οι αποκοπές για παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές, άσχετες με το τέλος ακινήτων, συνεχίζονται κανονικά. «Ωστόσο, αυτό αφορά μόνο μια μικρή μειοψηφία των πελατών μας, καθώς η συντριπτική τους πλειονότητα συνεχίζει να εξοφλεί κανονικά τους λογαριασμούς ρεύματος», καταλήγει η ΔΕΗ.

Αναφορικά, με το αίτημα της διοίκησης της ΔΕΗ για παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου να σταματήσει η κατάληψη στο κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ απαντά πως «οι μηνύσεις και οι εισαγγελείς δεν μας τρομάζουν, θα κάνουμε το χρέος μας», ενώ την ίδια στιγμή η Ομοσπονδία αναφέρει ότι δεν θα κόψουν το ρεύμα στους φτωχούς και στους ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν.

Νωρίτερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κάλεσε τη ΓΕΝΟΠ να σταματήσει να παριστάνει ανεύθυνα τον «Ρομπέν των Δασών» σε μία τόσο σοβαρή συγκυρία για τη χώρα ενώ εξέφρασε έκπληξη για την κατάληψη, τη στιγμή που είχε ήδη γίνει γνωστό πως ήδη η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ, ώστε να μην γίνεται διακοπή ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες, έως ότου οριστικοποιηθεί ο τρόπος προστασίας τους σε σχέση με την πληρωμή του τέλους ακινήτου.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, με αφορμή το αίτημα δημάρχων της Αττικής για συνάντηση με τη διοίκηση σχετικά με το τέλος ακινήτων, αναφέρει ότι λόγω των κρίσιμων στιγμών που περνά η χώρα, είναι απαραίτητο να αναμένονται οι αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, έτσι ώστε η συζήτηση να γίνει μεταξύ αρμοδίων φορέων μέσα από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

«Η ΔΕΗ έχει προσφερθεί, τονίζεται, να συνδράμει την Πολιτεία σε μια κρίσιμη στιγμή, αλλά δεν είναι δυνατόν να παράσχει διευκρινίσεις ή να συζητήσει τροποποιήσεις που ξεπερνούν το διαχειριστικό χαρακτήρα της Επιχείρησης. Υπό αυτές τις συνθήκες, υπεύθυνα στελέχη της Επιχείρησης ενημέρωσαν τους Δημάρχους ότι δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη Διοίκηση της ΔΕΗ».