ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Η εποχή Μέρκελ και οι εμμονές Σόιμπλε

Η εποχή Μέρκελ και οι εμμονές Σόιμπλε

Η Γερμανία, βρίσκεται ήδη - εδώ και λίγες ώρες – στην... μετά Μερκελ εποχή, καθώς οι χθεσινές εκλογές σηματοδότησαν το τέλος μιας μακράς περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από την συντηρητική πολιτικό.

Στην Ελλάδα, ήδη γράφτηκαν πολλά για την απερχόμενη καγκελάριο, αλλά ξεχώρισαν δυο από αυτά: Του Αλέξη Τσιπρα, που είχε αρκετή δόση... συμπάθειας και το - γεμάτο πίκρα και αιχμές του Αντώνη Σαμάρα. Η ζωή τα έφερε έτσι που ένας αριστερός πολιτικός ήταν σαφώς πιο ήπιος από ότι ένας κεντροδεξιός, στις αναφορές για την Μερκελ. Η ιδεολογία, ελάχιστη σχέση είχε τελικά στις σχέσεις των Ελλήνων ηγετών με την Γερμανίδα πολιτικό, η οποία με τις αποφάσεις της επηρέασε έναν ολόκληρο λαό.

Ήταν όμως η Μερκελ ο μοναδικός υπεύθυνος για τα όσα συνέβησαν την σκοτεινή περίοδο των μνημονίων στην χώρα μας; Ο πανίσχυρος υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήταν αθώος του αίματος; Για να θυμηθούμε: Ποιος ήταν εκείνος που ετοίμασε το σχέδιο εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ; ποιος ήταν εκείνος, που, πρότεινε στον Ευάγγελο Βενιζέλο το ποσό των 90 δισ. ευρώ προκειμένου να φύγουμε... ησύχως από το ενιαίο νόμισμα; ποιος ήταν εκείνος που μέσω των χωρών - δορυφόρων της Γερμανίας ήλεγχε το Eurogroup και τις αποφάσεις του; ποιος ήταν εκείνος που έκανε σύνθημα το «τα συμπεφωνημένα πρέπει να τηρούνται», όταν οι Έλληνες ηγέτες ζητούσαν μια ελαστικότητα στις αποφάσεις; Και τελικά ποιος ήταν εκείνος που απέρριψε το φθινόπωρο του 2014 την πρόταση Σαμάρα για ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή και σχεδόν δημοσιοποίησε το περίφημο mail Χαρδούβελη, κάνοντας ένα μεγάλο δώρο στον επερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ;

Προφανώς την τελική ευθύνη για όλα την είχε η καγκελάριος, αλλά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ήταν ένας απλός υπουργός που απλά εκτελούσε τις εντολές. Ήταν το πρόσωπο που ήλεγχε σε μεγάλο βαθμό την κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών, είχε κύρος στην γερμανική Βουλή και ήταν παλαιότερος της Μέρκελ στο κόμμα. Άρα, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι οι αποφάσεις για το «ελληνικό ζήτημα», τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια της κρίσης, περνούσαν από το γραφείο του πανίσχυρου Γερμανού υπουργού οικονομικών.

Προφανώς και η Μερκελ δεν ήταν η μαριονέτα του υπουργού της, αλλά φαίνεται πως είχε αποδεχθεί και «χρεώσει» την υπόθεση «ελληνική οικονομία» στον υπουργό της. Δεν ήθελε; Δεν μπορούσε να διαχειριστεί το θέμα; Ό,τι κι αν συνέβη, δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την ιστορία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όσον αφορά την αντίδραση των Ελλήνων ηγετών που συνεργάστηκαν, ή αποπειράθηκαν να συνεργαστούν με την Μέρκελ, είναι εν πολλοίς κατανοητή. Ο Κώστας Καραμανλής, θα έχει προφανώς να θυμάται την απογοήτευση της όταν εκείνος απέρριψε το σχέδιο συμμετοχής της χώρας μας στο πρόγραμμα για τα πολεμικά αεροσκάφη eurofighter. Η σχέση της με τον Γιώργο Παπανδρέου, μάλλον τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα στις αρχές Νοεμβρίου του 2011, σε εκείνη τη θυελλώδη σύσκεψη στις Κάννες, ενώ με τον Αντώνη Σαμάρα τον Νοέμβριο του 2014, όταν ο τότε πρωθυπουργός κατάλαβε ότι το Βερολίνο τον έχει ήδη προγράψει, απορρίπτοντας κάθε πρόταση περί υιοθέτησης ενός πιο ήπιου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Με τον Αλέξη Τσίπρα, η πολιτική σχέση πέρασε από διαφορά στάδια: ξεκίνησε «εκρηκτικά» με το εξάμηνο Βαρουφάκη για να καταλήξει αρμονικά , μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου που έφερε στην χώρα μας ως τελευταία ευκαιρία, ο πρόεδρος Γιούνκερ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανικές εκλογές: Θρίαμβος για Σολτς και SPD - «Τζαμάικα» ή «Φανάρι» η επόμενη κυβέρνηση

«Μυρίζει μπαρούτι» στο Αιγαίο: Η «ατσάλινη ασπίδα» του Παρμενίωνα και τα… μαντάτα από το Λούβρο

Συγκλονίζει η Αριάδνη Γερασιμίδου: «Έχω καρκίνο, δεν υπάρχει τρόπος να σωθώ» (video)