ΕΘΝΙΚΑ

Πρώην πρωθυπουργός Σκοπίων:«Nα παραιτηθούμε από το όνομα «Μακεδονία»

Πρώην πρωθυπουργός Σκοπίων:«Nα παραιτηθούμε από το όνομα «Μακεδονία»

Παρέμβαση, προκειμένου να βρεθεί μία λύση για το όνομα των Σκοπίων και να αρχίσει η διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ, έκανε ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, αρχηγός του λαϊκού VMRO.

«Η επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, θα πρέπει να αποτελέσει η τελευταία προειδοποίηση για την χώρα μας, η οποία θα πρέπει για την επίτευξη της ενότητάς της, να δώσει τέλος στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ένα πρόβλημα το οποίο μας αποδεσμεύει από τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Σερβία πρέπει να είναι το παράδειγμά μας, όσον αφορά τη διαχείριση της κρατικής υπόστασης, για την οποία το κράτος είναι πιο σημαντικό από τα κόμματα και τα προσωπικά συμφέροντα», δήλωσε ο Γκεοργκιέφσκι στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, του κόμματός του.

Προέτρεψε του πολιτικούς, κυρίως το κυβερνών VMRO-DPMNE, να απομακρυνθούν από την υποτιθέμενη υπεράσπιση του ονόματος της «Μακεδονίας», ένα ζήτημα που άφησε πίσω την περιοχή, ιδιαίτερα στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, υπενθύμισε ότι «το 2001, όταν τα Σκόπια υπέγραψαν τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, το Μαυροβούνιο δεν ήταν κράτος και σήμερα διαπραγματεύεται με την ΕΕ, όπως και η Κροατία που ήταν πίσω μας, τώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Το Κοσσυφοπέδιο που δεν είναι κράτος, βρίσκεται στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όσο για τη Σερβία που κανείς δεν περίμενε, άρχισε σήμερα τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ».

«Χρειαζόμαστε την ενότητα για μια ταχεία συμβιβαστική λύση και γρήγορη ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Τη διαφορά του ονόματος κανείς από εμάς δεν την επινόησε και κανείς δεν μπορεί να την επιλύσει μόνος του. Πρέπει να τη λύσουμε από κοινού χωρίς να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, όσον αφορά το όνομα.

Ο Γκεοργκιέφσκι πρόσθεσε ότι η τελευταία πρόταση του μεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, για «Άνω Μακεδονία», αποτελεί μια καλή βάση για τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος.

Διαβάστε επίσης

ΠΓΔΜ: Ο Σαμαράς απέρριψε πρόταση συμμετοχής σε πάνελ με τον Γκρουέφσκι