ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ταλιμπάν διαψεύδουν μυστικές συνομιλίες

Οι Ταλιμπάν διαψεύδουν μυστικές συνομιλίες

Τη διεξαγωγή μυστικών συνομιλιών με Αμερικανούς αξιωματούχους διέψευσε σήμερα Αφγανός διοικητής των Ταλιμπάν.

«Πώς μπορεί οι συνομιλίες να είναι σε κρίσιμο σημείο όταν δεν έχουν καν ξεκινήσει;», δήλωσε ο διοικητής σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, απαντώντας σε σχόλια Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι γίνονται συνομιλίες εδώ και 10 μήνες και ότι έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο.

«Η θέση μας παραμένει η ίδια. Πρέπει να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν όλες οι δυνάμεις κατοχής. Τότε μπορούμε να μιλήσουμε», υπογράμμισε ο Αφγανός διοικητής.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι σύντομα θα γνωρίζουν αν είναι δυνατό να υπάρξει πρόοδος, η οποία θα οδηγήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες απώτερος στόχος των οποίων θα είναι να δοθεί τέλος στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερς, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν έναν αδιευκρίνιστο αριθμό Αφγανών κρατουμένων από την αμερικανική στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο και να τους θέσουν υπό την εποπτεία της αφγανικής κυβέρνησης.

Οι Ταλιμπάν δηλώνουν επισήμως ότι δεν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για όσο διάστημα παραμένουν ξένα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, οπότε ακόμη κι αν διεξάγονται συνομιλίες ίσως να αποφεύγουν να το παραδεχθούν.