ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Εξεταστική επιτροπή για τον Μπολσονάρου και τα «εγκληματικά» λάθη του στην πανδημία

Βραζιλία: Εξεταστική επιτροπή για τον Μπολσονάρου και τα «εγκληματικά» λάθη του στην πανδημία

Έρευνα για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού ο Ζαϊρ Μπολσονάρου ξεκίνησε η Γερουσία της Βραζιλίας, σε μία εξέλιξη που για τους επικριτές του θα μπλοκάρει τα σχέδια για την επανεκλογή του και θα φωτίσει τα κενά, τις παραλείψεις και τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης. Η  εξέλιξη φορτίζει ακόμη περισσότερο το κλίμα πόλωσης στη λατινοαμερικάνικη χώρα που εξακολουθεί να δίνει μάχη με τον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊρ Μπολσονάρου έχει βρεθεί στο στόχαστρο για την «εγκληματική» όπως καταγγέλλουν οι επικριτές του διαχείριση σε μία πανδημία που έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 400 χιλιάδες κατοίκους της χώρας.

Πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας 11 από τους 81 συνολικά γερουσιαστές της χώρας, ανάμεσά τους μερικοί από τους πιο σκληρούς πολιτικούς αντιπάλους του Μπολσονάρου.

Στόχος τους να ελέγξουν τον συνολικό χειρισμό της κυβέρνησης για μία από τις χειρότερες υγειονομικές κρίσεις στην ιστορία της χώρας. Η Βραζιλία καταγράφει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θυμάτων, που ξεπερνούν πλέον τους 392 χιλιάδες.

Η έρευνα, την οποία οι επικριτές του Μπολσονάρου αποκαλούν «CPI da Morte» ή «επιτροπή θανάτου», θα επικεντρωθεί σε πολλές διαφορετικές έρευνες. Οι ειδικοί θα διερευνήσουν μεταξύ άλλων γιατί η κυβέρνηση προώθησε αναποτελεσματικές θεραπείες όπως η υδροξυχλωροκίνη, γιατί τρεις υπουργοί υγείας απομακρύνθηκαν από τη θέση τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τι προκάλεσε την καταστροφική κατάρρευση του συστήματος υγείας τον Ιανουαρίου στη Μανάους, την πρωτεύουσα της πολιτείας Αμαζονίας. Τα νοσοκομεία στέρεψαν τότε από οξυγόνο και οι ασθενείς πέθαιναν από ασφυξία ή αγόραζαν φιάλες για τους συγγενείς τους στην μαύρη αγορά.

Οι εμπειρογνώμονες θα εξετάσουν επίσης την αποτυχία της κυβέρνησης να επιβάλει lockdown ή να προωθήσει τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά και τη δράση του πρώην υπουργού υγείας του Μπολσονάρου Εδουάρντο Παζέλο, ενός στρατηγού που διορίστηκε παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμία προηγούμενη εμπειρία στη δημόσια υγεία.
«Το 86% των κατοίκων της Βραζιλίας γνωρίζουν κάποιον ή έχουν έναν συγγενή που πέθανε - δεν έχουμε ζήσει ποτέ κάτι τέτοιο στην ιστορία της χώρας», δήλωσε ο γερουσιαστής του Αμαζονίου Ομάρ Αζίζ, πρόεδρος της επιτροπής της Γερουσίας.

Ο Αζίζ, που έχασε τον αδελφό του στην πανδημία του κορονοϊού, είπε ότι η έρευνα αφορά τη δικαιοσύνη και όχι την εκδίκηση, και περιλαμβάνει οποιονδήποτε αξιωματούχο διαπιστωθεί οτι έκανε λάθη, ανεξάρτητα από την κομματική του ταυτότητα.

Οι παρατηρητές ωστόσο λένε ότι η έρευνα, γνωστή με το πορτογαλικό ακρωνύμιο CPI, είναι απόλυτα επικεντρωμένη στο ρόλο του Μπολσονάρου «Είναι ο νούμερο ένα στόχος», δήλωσε η Μαρία Κριστίνα Φερνάντες, πολιτική αρθρογράφος της εφημερίδας Valor Econômico. «Το έργο της επιτροπής είναι να ενοχοποιήσει άμεσα τον πρόεδρο» λέει.
Η Βραζιλία απέτυχε να αποκτήσει επαρκή εμβόλια για την προστασία των 212 εκατομμυρίων πολιτών της, ενώ ο πρόεδρος αρνήθηκε πεισματικά να επιβάλλει lockdown παρά τις συστάσεις των ειδικών για να μην πληγεί η οικονομία. Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι η στρατηγική κόστισε τις ζωές χιλιάδων Βραζιλιάνων.


Ο ίδιος ο Μπολσονάρου ο οποίος νόσησε επίσης από κορονοϊό, μιλούσε αρχικά για μια απλή «γριπούλα» και εναντιωνόταν σε μέτρα περιορισμού, στη χρήση μάσκας, ακόμη και στα εμβόλια.
Η έρευνα ενδέχεται να οδηγήσει σε κατηγορίες και πιθανότανα να εντείνει το κλίμα πόλωσης και σφοδρής αντιπαράθεσης στο δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2022.
Θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις πιθανότητες του Μπολσονάρο εναντίον του επικεφαλής πολιτικού αντιπάλου του, πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος μπορεί να διεκδικήσει ξανά αξίωμα αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε πρόσφατα τις δύο ποινικές του καταδίκες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ένα βήμα από την κατάργηση του SMS στο 13033 – Κρίσιμη συνεδρίαση στο υπουργείο Υγείας