ΚΟΣΜΟΣ

Pfizer: Έρχεται χάπι κατά του κορονοϊού - Πώς θα λειτουργεί

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά
AP

Ένα χάπι κατά της Covid-19, που θα μπορεί να λαμβάνεται από το στόμα στο σπίτι όταν η ασθένεια πρωτοεμφανίζεται, θα μπορούσε να καταστεί διαθέσιμο κατά τα τέλη του 2021, δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.  

Η εταιρεία, η οποία ανέπτυξε με τη BioNTech εμβόλιο κατά του κορονοϊού, άρχισε τον Μάρτιο κλινικές δοκιμές πάνω σε μια νέα αντιική θεραπεία για τη νόσο. Το φάρμακο αυτό εντάσσεται σε μια ειδική κατηγορία φαρμάκων, τους αναστολείς πρωτεάσης, και λειτουργεί παρεμποδίζοντας ένα ένζυμο που ο ιός χρειάζεται για την αναπαραγωγή του στα ανθρώπινα κύτταρα.

Αναστολείς πρωτεάσης χρησιμοποιούνται και για την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών, όπως το HIV και η ηπατίτιδα C.

Εάν οι κλινικές δοκιμές πάνε καλά και δοθεί έγκριση από την FDA, το φάρμακο αυτό θα μπορούσε να αρχίσει να κυκλοφορεί στις ΗΠΑ ως τα τέλη του έτους, είπε στο CNBC ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Ειδικοί σε θέματα υγείας εκτιμούν πως το φάρμακο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει «game changer» ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς άνθρωποι που έχουν μολυνθεί πρόσφατα από τον ιό θα μπορούσαν να το χρησιμοποιούν εκτός νοσοκομείων, αποφεύγοντας τη μετάβασή τους σε αυτά.

Η συμφωνία με την ΕΕ και το παρασκήνιό της

Στο μεταξύ, η ΕΕ έχει «κλειδώσει» συμφωνία για προμήθεια 1,8 δισ. δόσεων από την Pfizer και τη BioNTech.

Στο πλαίσιο του νέου συμβολαίου περιλαμβάνεται μια παραγγελία 900 εκατ. δόσεων ως το 2023, με επιλογή για άλλα 900 εκατ. Η συμφωνία αυτή θα καταστήσει την ΕΕ τον μεγαλύτερο μεμονωμένο πελάτη της Pfizer με διαφορά: Σημειώνεται πως η εταιρεία έχει ως τώρα πουλήσει 300 εκατ. δόσεις στις ΗΠΑ.

Ακόμη, στο πλαίσιο της συμφωνίας η ΕΕ θα μπορεί να μεταπωλήσει ή να δωρίσει τα εμβόλια σε εταίρους, επιτρέποντάς της να διεξάγει «διπλωματία των εμβολίων», υποστηρίζοντας τις προσπάθειες για ανοσοποίηση ανθρώπων σε φτωχότερες χώρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των NY Times, η συμφωνία αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προσωπική διπλωματία και τις καλές σχέσεις μεταξύ της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Άλμπερτ Μπουρλά.

Παρόλα αυτά η Ευρώπη κάνει ακόμα αγώνα δρόμου για να εμβολιάσει τους πολίτες της, καθώς παραμένει ακόμα πίσω σε σχέση πχ με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ωστόσο έχει καλύψει τα εμβόλια που δεν έχει λάβει από την AstraZeneca- εναντίον της οποίας προσφεύγει στη δικαιοσύνη- και έχει αναθεωρήσει τους στόχους για την πλήρη ανοσοποίηση του 70% των ενηλίκων της: Πλέον επιδιώκεται να επιτευχθεί τον Ιούλιο αντί για τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς εμβολίων, με πάνω από 159 εκατ. δόσεις να διατίθενται σε 87 χώρες από τον Δεκέμβριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μένιος Φουρθιώτης: Τι τον «πρόδωσε» - Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει