ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Έφοδος αστυνομικών σε εφημερίδα - Συνέλαβαν 5 στελέχη και κατέσχεσαν υλικό

Χονγκ Κονγκ: Έφοδος αστυνομικών σε εφημερίδα - Συνέλαβαν 5 στελέχη και κατέσχεσαν υλικό

Αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο σήμερα σε μεγάλη εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ που στηρίζει το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας. Ακολούθησαν συλλήψεις διευθυνικών στελεχών, σε μία απόπειρα φίμωσης της ελευθεροτυπίας, οπως καταγγέλλουν ακτιβιστές

Εκατοντάδες μέλη της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ έκαναν έφοδο σήμερα στην ταμπλόιντ εφημερίδα Apple Daily, που υποστηρίζει το κίνημα υπεράσπισης της δημοκρατίας στην πόλη, όπου συνέλαβαν πέντε στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της Ράιαν Λο, δυνάμει του «νόμου για την εθνική ασφάλεια».

Τα πέντε μέλη της συντακτικής ομάδας συνελήφθησαν για «αθέμιτη σύμπραξη με ξένη χώρα ή ακραία στοιχεία που έχουν σκοπό να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια», ανέφερε η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Πηγή προσκείμενη στην αστυνομία επιβεβαίωσε ότι τα πέντε πρόσωπα που συνελήφθησαν καταλάμβαναν διευθυντικές θέσεις στη Next Digital, μητρική εταιρεία της Apple Daily του επιχειρηματία Τζίμι Λάι.

Εν μέσω του σάλου, το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε πως αναστέλλεται η διαπραγμάτευση της μετοχής της Next Digital.

Η εφημερίδα, που αναμετέδιδε απευθείας μέσω Facebook πλάνα στη διάρκεια της εφόδου της αστυνομίας, διευκρίνισε ότι ο κ. Λο είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που συνελήφθησαν. Στα πλάνα εικονίζονται αστυνομικοί καθώς στήνουν περίμετρο ασφαλείας και μπαίνουν στο κτίριο της εφημερίδας.

Οι εκατοντάδες αστυνομικοί «κατέφθασαν γύρω στις 07:00 (σ.σ.: στις 02:00 ώρα Ελλάδας), το κτίριό μας πολιορκείται», ακούγεται να λέει ένας από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας – δεν είναι σαφές ποιος – στο ένα από τα βίντεο που μεταφόρτωσε η Apple Daily στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. «Μπορούμε να τους δούμε να μεταφέρουν κουτιά με υλικό στα οχήματά τους».

«Οι αστυνομικοί μας εμποδίζουν να χρησιμοποιήσουμε μεγάλο μέρος του εξοπλισμού μας. Αλλά μπορέσαμε να κρατήσουμε την κάμερα που αναμεταδίδει απευθείας και ο ιστότοπός μας θα ενημερωθεί», συνεχίζει.

Μέσα στον τελευταίο χρόνο το πολιτικό κλίμα επιδεινώθηκε θεαματικά στην άλλοτε βρετανική αποικία εξαιτίας της καταστολής του κινήματος υπεράσπισης της δημοκρατίας και εναντίωσης στις παρεμβάσεις του Πεκίνου. Το κίνημα αυτό κινητοποίησε μαζικά τους πολίτες το 2019.

Πλέον το βασικό όργανο της εκστρατείας καταστολής είναι ο δρακόντειος νόμος περί «εθνικής ασφαλείας» που επιβλήθηκε από το Πεκίνο, παράλληλα με τη διεξαγωγή εκστρατείας με σκοπό να εξασφαλιστεί ότι «το Χονγκ Κονγκ θα το κυβερνούν πατριώτες».

Ο νόμος αυτός, που προβλέπει ποινές ως και ισόβιας κάθειρξης, έχει σκοπό να πατάσσονται ενέργειες με σκοπό την απόσχιση, την υποκίνηση ταραχών ή τρομοκρατικών ενεργειών, την αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις. Στην πράξη, οι πολύ αόριστες διατυπώσεις του επιτρέπει να καταστέλλεται κάθε διαφωνία.

Η σημερινή είναι η δεύτερη έφοδος στα γραφεία της Apple Daily μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Ο δισεκατομμυριούχος Τζίμι Λάι, ιδιοκτήτης της εφημερίδας αυτής, που κυκλοφόρησε το 1995, κατηγορήθηκε για αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις μετά την πρώτη έφοδο, τον Αύγουστο του 2020. Ο 73χρονος επιχειρηματίας είναι σήμερα φυλακισμένος μετά τις καταδίκες του επειδή συμμετείχε σε διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

Η Apple Daily υποστηρίζει σταθερά το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας από το 2019. Οι ογκώδεις διαδηλώσεις του αμαυρώθηκαν σε πολλές περιπτώσεις από βίαια επεισόδια.

Το Πεκίνο δεν έκρυψε ποτέ ότι έχει σκοπό να ανακαλέσει την εφημερίδα στην τάξη ή σε διαφορετική περίπτωση να τη φιμώσει. Τα επίσημα κινεζικά ΜΜΕ κατηγορούν συχνά τον κ. Λάι ότι είναι «προδότης» και ο υποκινητής του κινήματος αμφισβήτησης. Ανώτεροι αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος θεωρούν πως έχει διαπράξει εγκλήματα σε βάρος της εθνικής ασφάλειας.

Η αστυνομία επικαλέστηκε τον νέο δρακόντειο νόμο τον Μάιο όταν πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του και την συμμετοχή του στο κεφάλαιο της Next Digital. Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο νόμος για την εθνική ασφάλεια για να παγώσει η συμμετοχή πλειοψηφικού μετόχου σε εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Δυτικές δυνάμεις θεωρούν ότι ο τρόπος που χειρίζεται το Πεκίνο το Χονγκ Κονγκ σηματοδοτεί το τέλος της αρχής «μια χώρα, δύο συστήματα», που είχε συμφωνηθεί να διέπει την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα από το Λονδίνο το 1997. Θεωρητικά, η πόλη θα είχε ευρεία αυτονομία ως το 2047.

Ο διευθυντής της Apple Daily είχε παραδεχθεί μιλώντας τον Μάιο στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η εφημερίδα βρίσκεται «σε κρίση» μετά τη φυλάκιση του ιδρυτή και βασικού της μετόχου, διαβεβαιώνοντας όμως ταυτόχρονα πως οι δημοσιογράφοι της είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κυκλοφορία της.

Σε πρόσφατη δημόσια συζήτηση, οι εργαζόμενοι ρώτησαν τι θα πρέπει να κάνουν αν συλληφθεί. «Αναμεταδώστε το απευθείας», απάντησε ο Ράιαν Λο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός ένας 41χρονος - Σφοδρή σύγκρουση μηχανής με Ι.Χ. (pics)