ΚΟΣΜΟΣ

Ένοχος ο Λουμπάνγκα για τη στρατολόγηση παιδιών

Ένοχος ο Λουμπάνγκα για τη στρατολόγηση παιδιών

Ένοχο για στρατολόγηση και κτηνώδη εκμετάλλευση μικρών παιδιών, το διάστημα 2002-2003 έκρινε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) τον πολέμαρχο του Κονγκό, Τόμας Λουμπάνγκα.


Συγκεκριμένα πρόκειται για την πρώτη απόφαση που εκδίδει το δικαστήριο, το οποίο εκδικάζει τη συγκεκριμένη υπόθεση εδώ και 10 χρόνια. Ο Λουμπάνγκα θα καταδικαστεί σε επόμενη συνεδρίαση του Σώματος.

Ο Κονγκολέζος πολέμαρχος ήταν επικεφαλής ομάδας ανταρτών κατά τη διάρκεια εμφύλιας διαμάχης στην περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό – χώρας πλούσιας σε κοιτάσματα χρυσού, διαμάντια και ξυλεία.

Κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε παιδιά ηλικίας ακόμη και 9 ετών ως σωματοφύλακες, σκλάβους του σεξ και μαχητές, τα οποία εκπαίδευε να σκοτώνουν .

Με ομόφωνη απόφαση, οι τρεις δικαστές έκριναν ότι τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους αποδεικνύουν ότι ο Λουμπάνγκα, ως επικεφαλής της Ένωσης Πατριωτών του Κονγκό (UPS) και της ένοπλης πτέρυγας της Ένωσης, είναι υπεύθυνος για τη στρατολόγηση παιδιών που μάλιστα συμμετείχαν στην πρώτη γραμμή των πολεμικών επιχειρήσεων.

Ο Τόμας Λουμπάνγκα, ο οποίος συνελήφθη το 2005, όπως φαίνεται θα βρεθεί αντιμέτωπος με την εσχάτη των ποινών ,την ισόβια κάθειρξη, καθώς το δικαστήριο δεν μπορεί να επιβάλει θανατική ποινή.