ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: O πρώτος ένοχος για τρομοκρατία με βάση τον αμφιλεγόμενο νέο νόμο ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ

Ο Τονγκ Γινγκ-κιτ κρίθηκε ένοχος για τρομοκρατία με βάση το νέο νόμο του Χονγκ Κονγκ
Ο Τονγκ Γινγκ-κιτ κρίθηκε ένοχος για τρομοκρατία με βάση το νέο νόμο του Χονγκ Κονγκ
ΑΡ

O πρώτος άνθρωπος ο οποίος κατηγορήθηκε με βάση τον νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ κρίθηκε σήμερα ένοχος για τρομοκρατία και υποκίνηση απόσχισης.

Η υπόθεση θεωρείται ορόσημο καθώς θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε μία σειρά απο ζητήματα, απο το πλαίσιο του κοινού δικαίου της μητρόπολης, μέχρι τις πολιτικές ελευθερίες και το ημιαυτόνομο καθεστώς του Χονγκ Κονγκ.

Ο 24χρονος πρώην σερβιτόρος Τονγκ Γινγκ-κιτ κατηγορήθηκε ότι οδήγησε τη μοτοσικλέτα του εναντίον τριών αστυνομικών, ενώ κρατούσε μία σημαία με το σύνθημα «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ. Η Επανάσταση της εποχής μας», το οποίο σύμφωνα με τους εισαγγελείς είναι αποσχιστικό.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δικαστές διαπίστωσαν ότι ο Τονγκ υποκίνησε σε απόσχιση, εμφανίζοντας το σύνθημα και προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην κοινωνία τραυματίζοντας τρεις αστυνομικούς που προσπάθησε να μπλοκάρουν τη μοτοσικλέτα του. Οι δικηγόροι του ισχυρίστηκαν ότι ήταν ατύχημα.

Η υπόθεση ορόσημο ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ εκδικάστηκε περισσότερο από ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του νόμου - που επιβλήθηκε από το Πεκίνο με την ευλογία της ηγεσίας του Χονγκ Κονγκ, παρά την παγκόσμια καταδίκη.

Ο Τονγκ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης αρκετών χρόνων. Το δικαστήριο ανέβαλε την ακρόαση για την ποινή του μέχρι την Πέμπτη.

Η υπόθεση του θεωρείται από ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως άδικη και αποκλίνουσα από τις παραδόσεις του κοινού δικαίου του Χονγκ Κονγκ, καθώς δεν του δόθηκε μεταξύ άλλων το δικαίωμα σε δίκη από σώμα ενόρκων.

Είναι επίσης μια δοκιμασία για τα όρια της ελευθερίας του λόγου στην πρώην βρετανική αποικία, καθώς η εισαγγελία και η υπεράσπιση διαφώνησαν για την έννοια του συνθήματος, το οποίο ακουγόταν συχνά κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν το Χονγκ Κονγκ το 2019.

Οι κυβερνήσεις στο Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ έχουν αναφέρει επανειλημμένα ότι ο νόμος περί ασφάλειας ήταν απαραίτητος για την επίτευξη σταθερότητας μετά τις συχνά βίαιες διαδηλώσεις και ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που υποσχέθηκαν στην πόλη κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997 παραμένουν άθικτα.

Ο νόμος, που επιβλήθηκε από το Πεκίνο τον Ιούνιο του 2020, τιμωρεί αυτό που η Κίνα βλέπει ως ανατροπή, απόσχιση, τρομοκρατία και συμπαιγνία με ξένες δυνάμεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Θα «βράσει» η χώρα - Πού θα χτυπήσουν 45αρια - Τι να προσέξουν οι πολίτες