ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Όχι στην προσφορά των ΗΠΑ για διάλογο - «Δείχνει τα δόντια» του ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Eκτόξευση πυραύλου απο τη Βόρεια Κορέα
Eκτόξευση πυραύλου απο τη Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα, ένα 24ωρο μετά την είδηση οτι δοκίμασε επιτυχώς έναν νέο υπερηχητικό πύραυλο απορρίπτει την προσφορά των ΗΠΑ για διάλογο κάνοντας λόγο περί «βιτρίνας». Η Ουάσινγκτον διαβεβαιώνει πως δεν έχει καμία εχθρική διάθεση απέναντι στην Πιονγιάνγκ

Ο Bορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν απέρριψε την προσφορά των ΗΠΑ για διάλογο, κάνοντας λόγο περί «βιτρίνας για να καλύψουν τη διπροσωπία τους και τις εχθρικές ενέργειές τους», ανέφεραν σήμερα κρατικά ΜΜΕ.

«Από την έλευση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, η στρατιωτική απειλή των ΗΠΑ και η εχθρική πολιτική τους απέναντί μας δεν έχουν αλλάξει διόλου, έχουν γίνει πιο δόλιες», είπε ο κ. Κιμ κατά τη διάρκεια μακροσκελούς ομιλίας του ενώπιον της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης, του «κοινοβουλίου» της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα Rodong Sinmun.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα πως είναι διατεθειμένη να οργανώσει συναντήσεις με βορειοκορεάτες αξιωματούχους οπουδήποτε, οποτεδήποτε και χωρίς προαπαιτούμενα, προκειμένου να ξαναρχίσουν συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας της Ασίας.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ παραμένουν στο απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν όταν απέτυχε η Σύνοδος Κορυφής του 2019 στο Ανόι με τη συμμετοχή του Κιμ Γιονγκ Ουν και του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν, τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας προχώρησαν θεαματικά.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει κάνει καμιά πυρηνική δοκιμή ούτε εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από το 2017. Όμως αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου, κάτι που εάν ισχύει αποτελεί μείζονα πρόοδο στα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε κατεπειγόντως και σήμερα το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης) θα διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση αφιερωμένη στη Βόρεια Κορέα με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενημέρωσαν διπλωμάτες. Παραμένει ασαφές το εάν θα υιοθετηθεί κοινή ανακοίνωση από το ΣΑ.

ΗΠΑ: Δεν έχουμε καμία εχθρική διάθεση έναντι της Πιονγιάνγκ

Η διπλωματία των ΗΠΑ διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη πως η Ουάσινγκτον δεν εμφορείται από «καμιά εχθρική διάθεση» έναντι της Βόρειας Κορέας και επανέλαβε την προσφορά της για διάλογο προς τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος χαρακτήρισε «βιτρίνα» τις προτάσεις των Αμερικανών για συνομιλίες.

«Η πολιτική μας έχει στόχο σταδιακή και πρακτική προσέγγιση για σοβαρή και βιώσιμη διπλωματία (στη σχέση) με τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για συναντήσεις με βορειοκορεάτες αξιωματούχους χωρίς προαπαιτούμενα. Ελπίζουμε ότι η Βόρεια Κορέα θα ανταποκριθεί θετικά στην προσφορά μας», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση αυτή καταγράφεται ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε την προσφορά που του έχουν κάνει επανειλημμένα οι ΗΠΑ για διάλογο «βιτρίνα για να καλυφθούν η διπροσωπία τους και οι εχθρικές ενέργειές τους», κατά τη διάρκεια μακροσκελούς ομιλίας του ενώπιον της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης, του «κοινοβουλίου» της Βόρειας Κορέας.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ παραμένουν στο απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν όταν απέτυχε η σύνοδος κορυφής του 2019 στο Ανόι με τη συμμετοχή του Κιμ Γιονγκ Ουν και του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.