ΚΟΣΜΟΣ

Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν (Video και φωτογραφίες)

Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν (Video και φωτογραφίες)

Μια από τις πιο ευρείες επιθέσεις που σημειώθηκαν μετά την απομάκρυνση των Ταλιμπάν από την εξουσία του Αφγανιστάν, έλαβε χώρα σήμερα στην Καμπούλ, πρωτεύουσα της χώρας.

Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι μέσω του εκπροσώπου τους, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, τόνισαν:

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη γι' αυτές τις επιθέσεις. Βασικοί στόχοι ήταν η γερμανική και η βρετανική πρεσβεία. Η κυβέρνηση της Καμπούλ και οι δυνάμεις κατοχής είχαν πει πριν λίγο καιρό ότι οι Ταλιμπάν δεν θα είναι σε θέση να εξαπολύσουν εαρινές επιχειρήσεις. Οι σημερινές επιθέσεις αποτελούν την έναρξη των εαρινών μας επιχειρήσεων και τις σχεδιάζαμε για μήνες».

11158391

Οι ένοπλοι έριξαν μια ρουκέτα η οποία έπεσε μπροστά από την πύλη μιας κατοικίας στην οποία διαμένουν μέλη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας στο κέντρο της Καμπούλ, ενώ δύο ρουκέτες έπληξαν τον πύργο ελέγχου της πρεσβείας της Βρετανίας.

11158393

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα και τραυματίες. «Η ANSF και η Isaf απαντούν αναλόγως», τόνισε ο εκπρόσωπος της Isaf αναφερόμενος στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Μάλιστα στο twitter του αναφέρει πως υπήρξαν συγκρούσεις κοντά στη ρωσική, την αμερικανική και τη γερμανική πρεσβεία.

Αυτόπτες μάρτυρες εξάλλου δήλωσαν πως τα πυρά ανταλλάσσονταν από διάφορες κατευθύνσεις στην περιοχή κοντά στην αμερικανική και τη βρετανική πρεσβεία, ενώ καπνός υψωνόταν από τη γερμανική.

Τρεις ρουκέτες έπεσαν σε σούπερ μάρκετ το οποίο βρίσκεται κοντά στη γερμανική πρεσβεία και είναι δημοφιλείς προορισμός για τους ξένους.

Τα αφγανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένοπλοι κατέλαβαν το ξενοδοχείο Star, που βρίσκεται κοντά στο προεδρικό μέγαρο και την ιρανική πρεσβεία, και ότι καπνός υψωνόταν από το κτίριο.

11158401

Στο μεταξύ τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Νανγκαρχάρ, όπως δήλωσε ο Άχμαντ Ζία Αμπντουλζάι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας.

Οι Ταλιμπάν έβαλαν στο στόχαστρό τους κυρίως το γραφείο ανοικοδόμησης του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στην πόλη, πρόσθεσε ο Αμπντουλζάι.

11159282

Ο Σέντικ Σεντίκι, εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών, σημείωσε από την πλευρά του ότι «δύο τρομοκράτες κατέλαβαν ένα κυβερνητικό κτίριο στην Πουλ-ε-Άλαμ, πρωτεύουσα της επαρχίας Λόγκαρ» και άνοιξαν πυρ.

Ο Σεντίκι πρόσθεσε ότι ένοπλοι έχουν καταλάβει ένα τετραώροφο κτίριο στην επαρχία Πάκτια, το οποίο βρίσκεται κοντά σε ένα κέντρο εκπαίδευσης της αφγανικής αστυνομίας, και έχουν ανοίξει πυρ.

Τέσσερις πολίτες έχουν τραυματιστεί, ενώ ένα ελικόπτερο του ΝΑΤΟ πυροβολεί εναντίον του κτιρίου.